Foto: Hadrian / Shutterstock

Granskningar

Både Samsung och iPhone är nu under utredning. Anledningen är att man misstänker att äldre modeller tillverkats för att bli långsammare med tiden. Båda mobiljättarna nekar till anklagelserna om att detta skulle vara medvetna val för att få kunderna att köpa nya telefoner.

Iphone erkänner att de förkortat livslängden i telefoner

Det är SkyNews som rapporterar att franska åklagare just nu startat en utredning mot Apple. Det görs efter att företaget erkänt att man gjort äldre iPhones långsammare med tiden. Anledningen uppges vara för att kompensera för den försämrade batteritiden som blir över tid.

Företaget har för detta stämts från flera håll. Man har bett om ursäkt och erbjudit ersättningsbatterier till drabbade kunder.

Konsumenter har under fler år misstänkt att deras telefoner blivit långsammare med tiden och Apples uttalande har bekräftat det. Samtidigt går man ut och meddelar sina kunder att det inte handlar om ett försök att få kunderna att uppgradera till nyare modeller.

– Vi har aldrig, och skulle aldrig, göra något medvetet för att förkorta livslängden i en Apple-produkt eller försämra upplevelsen för att driva på en uppgradering. Vårt mål har alltid varit att göra produkter som våra kunder älskar, skriver företaget i ett uttalande.

Även Samsung anklagas för att förkorta livslängden i sina telefoner

Men det är inte bara Apple som hamnat i blåsvädret. Ytterligare en mobiljätte har hamnat under luppen, anklagad för samma sak. Det är italienska konkurrensmyndigheten som ska utreda om Samsung gjort sina äldre telefoner sämre över tid för att få kunderna att köpa nytt. 

I samband med att misstankarna väcktes mot den sydkoreanska mobiljätten gick företaget ut och förnekade att detta ska vara något man har sysslat med. 

– Samsung tillhandahåller inte mjukvara som reducerar produktens prestanda över dess livstid. Vi kommer att samarbeta fullt ut med den italienska konkurrensmyndigheten för att klargöra fakta, säger företaget, till Nikkei.