microsoft-kontor mot blå himmelNu släpper Microsoft sin första smarta telefon på väldigt länge. Vikbara Surface Duo landar på den amerikanska mobilmarknaden den 10 september.

Lanseringar

Nu är det bekräftat. I september släpper Microsoft sin vikbara Android-mobil Surface Duo på den amerikanska marknaden, och för cirka 1 399 dollar får man bland annat ett skräddarsytt Office-paket, specialanpassat systemchip och ett kamerasystem som optimerats för videokonferenser på Skype eller i Microsoft Teams. Det skriver NyTeknik.

Det var för drygt ett år sedan som Microsoft meddelade att det var dags för ett nytt försök på mobilmarknaden. Många månader och ännu fler spekulationer senare står det nu klart att den vikbara smarta mobiltelefonen Surface Duo släpps på den amerikanska marknaden den 10 september.

Separata skärmar för bättre arbetsflöde

Enligt Microsoft själva ska Surface Duo vara ett smidigt arbetsverktyg, där de två separata OLED-skärmarna på 5,6 tum sägs kunna öka både produktivitet och arbetsflöde. Med telefonen följer ett skräddarsytt Microsoft Office-paket, Onedrive och Android-appar som är redo att användas redan från start.

Specialanpassat systemchip

Under skalet på Surface Duo sitter Qualcomms Snapdragon 855-chip, men i ett utförande som är anpassat just för två skärmar. Chipsetet kompletteras av 6 GB RAM-minne och 128 eller 256 GB internt lagringsminne. Surface Duo erbjuder till skillnad från många andra nyare lurar dock inget 5G-stöd.

Batteriets kapacitet ligger på 3 577 mAh och det finns stöd för snabbladdning 18 W.

Kamerasystem optimerat för videokonferenser

Surface Duo har endast en bakre huvudkamera på 11 MP. Huvudkameran har bland annat 7x zoom och en funktion som ska underlätta fotografering i sämre ljus. Kamerasystemet ska enligt uppgift vara optimerat för videokonferenser via Skype och Microsoft Teams. Du kan spela in video i 1080p vid 30/60 fps (foton per sekund) såväl som i 4K vid 30/60 fps.

Det är i dagsläget oklart om, och i så fall när, Microsoft Surface Duo blir tillgänglig även i Sverige, men om så är fallet får man vara beredd att betala cirka 12 000 kronor.