Man skriver på en laptop samtidigt som symboler för sociala medier dansar runt hans händer.Det ryktas om att Instagram kan komma att skapa en premiumfunktion, inte helt olik den vi redan sett hos Onlyfans. Tanken är att kreatörer ska kunna få betalt för sina inlägg. Foto: everything possible/Shutterstock

Appar

Att prenumerera på streamingtjänster, såsom Netflix eller HBO, är många förlikade med. Men nu verkar det som att ägaren Meta (tidigare Facebook) kommer att införa en premiumfunktion för Instagram som gör att användare måste betala för att se visst innehåll, skriver Mobil.se.

Instagram vill ta sin plattform till nästa nivå genom en prenumerationsfunktion. Premiumanvändare ska kunna bli prioriterade av kreatörer, samtidigt som kreatörerna får betalt för sina inlägg. Dessutom vill Instagram minska på reklaminläggen som nu snurrar på plattformen.

Två sidor av samma mynt

Användare som köper en prenumeration kommer som det ser ut att få en markering vid sitt användarnamn, så att kreatören i fråga ska kunna sortera bland kommentarer och prioritera att svara den som prenumererar på innehållet först.

Å ena sidan skulle en premiumfunktion innebära att användare behöver betala för att se visst exklusivt innehåll på Instagram. Å andra sidan kan det här vara ett sätt för kreatörer på Instagram att få betalt för sina inlägg.

Man vill på det här sättet också gärna ta ett steg tillbaka från ”vanlig” reklam och hoppas att den här funktionen ska kunna minska på sådana kampanjer och inlägg.

Allt handlar om hur både Instagrams användare och Instagram själva ska kunna tjäna pengar på innehållet. 

Inspireras av Onlyfans

Onlyfans är en tjänst för sociala medier som fått stor uppmärksamhet. Grundtanken bakom tjänsten är att användare betalar för att få se kreatörers innehåll. Tjänsten växte snabbt på kort tid.

Onlyfans hamnade dock snabbt i blåsväder när det visade sig att appen användes till att främst lägga upp innehåll av sexuell karaktär. För att motverka trenden valde Onlyfans att förbjuda sexuellt innehåll på plattformen. Ett beslut de drog tillbaka efter kort tid.

Nu verkar det som att Instagram inspireras av Onlyfans grundidé. Även om Instagram är noga med att framhålla att de håller allt sexuellt innehåll långt borta från sin plattform.