byggnader med glasfönster med huawei och samsungs logotyper påHuawei och Samsung stod tillsammans för majoriteten av de 5G-mobiler som såldes förra året. Foto: astudio/Shutterstock.com och Arcansel/Shutterstock.com

Rapporter

Huawei var den mobiltillverkare som sålde flest enheter med 5G-stöd under förra året. Strax därefter kom Samsung, som stod för nästan lika stor andel av de totalt 18,7 miljoner 5G-mobiler som såldes. Computer Sweden skriver att denna höga efterfrågan bådar gott för marknadsutsikterna för 2020.

Huawei och Samsung är överlägset störst när det gäller antalet sålda mobiler med stöd för 5G. Det visar en rapport från Strategy Analytics, ett analysföretag som har tittat på försäljningssiffrorna för 5G-telefoner under 2019.

Står för en tredjedel var av försäljningen

Det är mycket jämt mellan de två mobiltillverkarna. Huawei sålde totalt 6,9 miljoner 5G-mobiler under året, och Samsung kommer strax efter med 6,7 miljoner.

Det totala antalet sålda telefoner med 5G-stöd var 18,7 miljoner. Det innebär att Huawei och Samsung står för 36,9 respektive 35,8 procent av den totala försäljningen på mobilmarknaden.

Vivo, Xiaomi och LG har sålt miljontals 5G-mobiler

Nummer tre på listan är Vivo, som sålde 2 miljoner 5G-mobiler under året. I marknadsandelar motsvarar detta 10,7 procent. Därefter kommer Xiaomi med 1,2 miljoner och LG med 0,9 miljoner, det vill säga 6,4 och 4,8 procent av marknadens försäljning.

Övriga tillverkare har tillsammans sålt en miljon 5G-enheter, och står därmed för 5,3 procent av den totala försäljningen.

Trots de höga siffrorna befinner vi oss bara i början av utrullningen av det nya 5G-nätet. Vi kan alltså förvänta oss en fortsatt hög efterfrågan av 5G-mobiler och andra enheter under 2020.

Huawei fortsätter satsa under 2020

Huawei har varit i blåsväder under året som gått, i och med att de har bojkottats från USA och flera andra länder. Ändå är de just nu marknadsledande i världen när det gäller produkter och tjänster med stöd för 5G.

I ett pressmeddelande från tillverkaren berättar Huawei att de planerar att fortsätta sitt arbete med 5G under det kommande året.