Huaweis logga stående på marken5G har inte ens rullat ut i stor skala men redan nu börjar Huawei med sitt 6G-arbete. Foto: Rad K/Shutterstock.com

Mobilnät

Den stora utrullningen av 5G har inte ens påbörjats men redan nu blickar Huawei framåt och satsar på 6G, skriver The Logic. Det kinesiska företaget har redan nu öppnat ett forskningscenter i kanadensiska Ottawa. Även i Finland har 6G-arbetet påbörjats. Där har världens första 6G-program startats. Det dröjer dock minst tio år innan 6G kan börja rullas ut.

Året 2019 kommer inte att gå till historien som ett succéår för telekomjätten Huawei. Företagets 5G-utbyggnad har kantats av problem eftersom flera länder världen över har valt att utesluta företaget. Orsaken är att man misstänker att den kinesiska regeringen använder tekniken för att spionera på andra länder.

Dessutom svartlistade USA telekomjätten tidigare i vår och inga amerikanska företag fick handla med Huawei. Det skapade rejäl oro med tanke på att Huawei använder sig av operativssystemet Android som ägs av det amerikanska jätteföretaget Google.

Nu blickar Huawei dock framåt och redan nu börjar satsningen mot 6G, skriver The Logic.

Forskning pågår i Ottawa

Huawei har redan nu startat upp en forskningscenter i sitt labb i Ottawa där stora delar av 6G-arbetet kommer att hålla till. Det kommer dock att dröja lång tid innan vi ser sjätte generationens mobila nätverk. Som tidigast lär tekniken kunna sjösättas om drygt tio år, det vill säga kring 2030.

Den stora utbyggnaden av Huaweis 5G-nät är fortfarande inte klart.

Finland har börjat titta på 6G

Det är inte bara hos Huawei man har börjat titta åt 6G-hållet. Även i Finland har man börjat lägga fokus på det kommande mobilnätet.

Professor Ari Pouttu ska framöver leda världens första 6G-program, 6G Flagship. Initaitivtagare till programmet är Uleåborgs universitet, men även Nokia och flera andra universitet kommer att delta i arbetet som har finansierats med cirka 2,5 miljarder kronor.