Företagsaffärer

Affären aviserades redan förra året och nu är det klart. Google köper loss kompetens inom hårdvaruutveckling från HTC. Den taiwanesiska huvudstaden Taipei blir därmed den största Google-knutpunkten i hela Asien. HTC kommer dock fortsätta producera sina egna telefoner.

Google köper delar av HTC

När nyheten slog ned förra året om att Google skulle köpa HTC lät det mer dramatiskt än det faktiskt var. Det är kompetens inom hårdvaruutveckling som Google köpt loss. De två företagen har tidigare haft nära samarbete med varandra i framtagandet av Googles Pixel-telefoner.

I och med affären flyttar 2000 anställda, vilket är hälften av alla HTC:s anställda inom forskning och utveckling, till Google för att just arbeta med framtagandet av nya Pixel-produkter. Målsättningen är att på allvar kunna konkurrera med tillverkare som Samsung och Apple.

”Jag är väldigt nöjd med att vi nu officiellt har stängt affären med HTC och att vi kan välkomna ett fantastiskt begåvat team till att arbeta med ännu mer innovativa och bättre produkter de kommande åren”, skriver Googles hårdvaruchef Rick Osterloh i ett uttalande.

Affären uppges kosta närmare 9 miljarder

Även om det inte var en så dramatiskt affär som man först kunna tro när den annonserades förra året så handlar det ändå om stora summor pengar. Google betalar cirka 1,1 miljarder dollar för affären. Motsvarande 8,7 miljarder svenska kronor.

Den taiwanesiska huvudstaden Taipei kommer nu bli den största Google-knutpunkten i Asien.

HTC kommer fortsätta ge ut telefoner

Hur HTC ska klara sig utan denna förlorade kompetens återstår att se. Men företaget säger att de i alla fall kommer fortsätta utveckla egna telefoner och andra produkter.

Vi är stolta över vår historia och tror att HTC är väl positionerade för att bibehålla vårt rika arv av innovation, skriver HTC:s vd Cher Wang i ett pressmeddelande.

Affären har nu godkänts av båda parter och väntas gå igenom i början av året.