Göteborg i skymningsljus.Göteborg blir första storstaden som får tillgång till höghastighets-5G från Tre. De som befinner sig kring Avenyn, Hisingen, Linné, Liseberg och Masthugget och har en mobiltelefon med 5G-stöd kan alltså använda höghastighets-5G från Tre. Foto: Marco Calandra/Shutterstock.com

Mobilnät

De som befinner sig i de centrala delarna av Göteborg kan nu avnjuta höghastighets-5G. Det nya nätet som lanseras av Tre täcker nu Stora delar av Avenyn, Hisingen, Liseberg, Linné och Masthugget. Gynnsamma tekniska förutsättningar har gjort att utbyggnaden av 5G-nätet gått väldigt snabbt, skriver Tre i ett pressmeddelande.

Det råder ingen brist på höghastighetsspektrum per användare för Tre, som köpte 3,5 GHz-spektrum per kund. Göteborg är en stad med gynnsamma förutsättningar och kombinationen av 21 MHz- och 3500 MHz-banden har gjort det möjligt för Tre att bygga ett stabilt höghastighetsnät. 

Täcker redan 16 procent av befolkningen

Tre startade sin utbyggnad av 5G-nätet i de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö tidigt i våras direkt efter 5G-auktionen. I dag täcker Tre redan 16 procent av befolkningen med sitt 5G-nät. Majoriteten av Tres kunder kommer ha tillgång till höghastighets-5G under 2023. 

Under 2021 satsar Tre på att bygga ut sitt 5G-nät i stadskärnorna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Norrköping och Helsingborg. Därefter fortsätter utbyggnaden i första hand till städer som har fler än 20 000 invånare.

Göteborg – första storstaden med höghastighets-5G från Tre

Enligt Per Stigenberg, CTO på Tre Sverige, brukar Tre likna sitt 5G-nät med en trafikerad motorväg, där kunder hos Tre har en alldeles egen och väldigt bred fil som de kan blåsa på i utan att behöva trängas med andra.

Tres kundbas i Göteborg är väldigt stor och man har sett en ökning i mobildataanvändningen. Därför tycker Tre att det känns extra kul att kunna erbjuda just Göteborg, som första storstad, tillgång till Tres höghastighets-5G.

Tre Sverige valde Ericsson som partner till sitt 5G-nät och enligt Jenny Lindqvist, chef för Nord- och Centraleuropa, Ericsson, är man mycket glad över att genom samarbetet kunna stötta Tre i sina ambitioner med 5G.