Pojke tittar ner på skärm som lyser upp i hans ansikte.Folkhälsomyndigheten rekommenderar bland annat ingen skärmtid alls för barn under två år. Foto: Halfpoint/Shutterstock.com

Rapporter

På uppdrag av regeringen har Folkhälsomyndigheten tagit fram rekommendationer om skärmanvändning för barn och unga. Syftet med rekommendationerna är att de ska bidra till bättre balans mellan skärmtid och andra delar av livet, som exempelvis sömn och fysisk aktivitet, men även motverka problematisk användning. Det skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, menar att rekommendationerna först och främst ska stötta föräldrar och andra vuxna i barnens närhet, men även barnen själva. Förhoppningen är att de ska främja sundare skärmvanor och hjälpa familjer i vardagen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar till exempel att

  • Barn under två år helst inte använder skärm alls.
  • Skärmtiden för barn mellan två och fem år inte överstiger en timme/dygn.
  • Skärmtiden för barn mellan sex och tolv år inte överstiger 1–2 timmar/dygn.
  • Skärmtiden för barn mellan 13 och 18 år inte överstiger 2-3 timmar/dygn.
  • Föräldrar tänker på att deras skärmvanor påverkar barnets vanor och även samspelet med barnet.
  • Föräldrar kontrollerar vilket innehåll barnen exponeras för, sätter regler för skärmtid och pratar med barnen om “livet” online.

Barn och unga har både positiva och negativa upplevelser av digitala medier

Enligt Helena Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten, har deras undersökningar och underlag visat att barn och unga har både positiva och negativa upplevelser av digitala medier. Hon menar att många också är oroliga för hur tiden framför skärmen påverkar dem och önskar ändra sina vanor.

Rapport visar de negativa effekterna av för mycket tid framför skärmen

Folkhälsomyndigheten och Mediemyndigheten har sammanställt kunskapsläget gällande barn och ungas användning av digitala medier och hur den påverkar deras hälsa i en rapport som presenterades i juni. Forskningen i rapporten visar att en hög användning till exempel kan resultera i sämre sömnvanor och missnöje med hur man ser ut.

Uppmanar även techjättarna att ta ansvar

Folkhälsomyndigheten riktar även vissa uppmaningar till techbolagen bakom de större digitala medierna. Enligt det samlade kunskapsunderlaget skapar algoritmerna nämligen en miljö i vilken barn och unga lätt fastnar och riskerar att exponeras för olämpligt innehåll.

Olivia Wigzell betonar vikten av att även techbolagen tar ansvar för att motverka negativa effekter hos sina unga användare. Hon menar att barnkonventionen bör genomsyra samtliga tjänster så att barn och ungas hälsa och integritet alltid går före andra intressen.