Rapporter

Ericssons siffror visar att det idag finns fler mobilabonnemang globalt än antalet mobilanvändare. Detta beror på att många äger och använder fler än en enhet med tillhörande abonnemang. Dessutom tycks antalet mobilanvändare som använder smartphones har ökat. Idag erbjuder de flesta operatörer mobilabonnemang för smartphones, så som iPhone. Beroende på vad du använder din smartphone till bör du innan du tecknar ett nytt mobilabonnemang jämföra mobilabonnemang för att hitta det som passar ditt mobilanvändande bäst. 

Nu fler mobilabonnemang per mobilanvändare

I Ericssons årliga rapport Mobility Report redogör företaget bland annat  för det uppskattade antalet mobilabonnemang samt hur stor trafik det är i mobilnät globalt. I företagets senaste rapport från 2016 presenterar Ericsson att antalet mobilabonnemang i världen har vuxit till 7,5 miljarder totalt i världen vilket inkluderad 132 miljoner nya abonnemang från det sista kvartalet 2016. Häpnadsväckande är att antalet mobilanvändare är lägre. Enligt siffrorna från 2016 finns det 5,2 miljarder mobilanvändare i världen. 

Att det finns fler mobilabonnemang än mobilanvändare förklaras av att i antalet mobilabonnemang inkluderas även inaktiva mobilabonnemang. Dessutom är det många som har flera aktiva enheter kopplade till olika mobilabonnemang, till exempel är det många som har en mobiltelefon med ett mobilabonnemang för arbetet men har en annan med ett annat mobilabonnemang för privat bruk. 

Antalet som surfar på sitt mobilabonnemang ökar

Av alla de 7,5 miljarder mobilabonnemang som används idag har Ericsson kommit fram till att 55% används i en smartphone så som iPhone eller Samsung Galaxy. Under det fjärde kvartalet under 2016 har Ericsson beräknat att det såldes 440 miljoner smartphones världen över och att dessa representerade 85% av alla mobiltelefoner som sålts under 2016.

Att fler och fler mobilanvändare väljer att använda en smartphone betyder också att fler och fler använder mobilappar vilka kräver mobilsurf eller WiFi för att de ska kunna brukas. Av denna anledning erbjuder fler och fler operatörer större mängder mobilsurf i sina mobilabonnemang. 

Tips! När du ska skaffa ett mobilabonnemang är det bra att välja ett som passar ditt mobilanvändande bäst. På så sätt kan du även få ner dina privata mobilkostnader. 

Det är inte alltid det lättaste att välja när man ska starta ett nytt mobilabonnemang, speciellt inte när det finns så många olika operatörer att välja mellan. Det är därför bra om du reflekterar kring vilka mobilfunktioner du använder mest. Genom att välja ett mobilabonnemang som passar bra för ditt mobilanvändande kan du få ner dina privata milkostnader och få pengar över till annat. Om du till exempel använder mobilfunktioner som kräver mycket mobildata är det fördelaktigt att välja ett mobilabonnemang med fri surf. Det finns också operatörer som erbjuder rabatterade priser på mobilabonnemang för studenter och på mobilabonnemang för seniorer.