lysande 5g-symbol mot mörk bakgrundDen isländska operatören Nova har lanserat landets första 5G-nät. Foto: Who is Danny/Shutterstock.com

Lanseringar

Den 5 maj lanserade operatören Nova i samarbete med Huawei sin 5G-tjänst på Island. Uppgraderingen från 4G-nätet innebär cirka tio gånger högre hastigheter, och enligt operatören kommer femte generationens nätverk snart att täcka i stort sett hela ön.

Den isländska operatören Nova, först i landet med både 3G och 4G, påbörjade sitt 5G-testande i februari 2019. Den 5 maj 2020 kunde man i samarbete med kinesiska Huawei lansera sin 5G-tjänst, som innebär cirka tio gånger högre hastigheter i jämförelse med det äldre 4G-nätet. Det rapporterar Telekom idag.

En större utbyggnad av 5G-nätet är att vänta

Enligt Nova kan islänningarna vänta sig en fortsatt utbyggnad av 5G-nätet. Operatören menar att i princip hela ön inom kort kommer att täckas av femte generationens teknik.

– Framstegen har regelbundet revolutionerat vårt sätt att arbeta, njuta av underhållning och interagera med varandra. Det är mycket viktigt för människor och företag på Island att vår tekniska infrastruktur är bland den bästa i världen med ökad kommunikationskapacitet och hastighet för telekommunikation när det är svårt att förutse framtida behov för innovation, säger Novas vd Margrét Tryggvadóttir i ett uttalande.

Hon tillägger att coronakrisens utbrott och spridning har fått den tekniska utvecklingen att ta snabba kliv framåt, då våra krav och behov av arbete och interaktion över nätet har ökat markant under väldigt kort tid.

Novas planer inför framtiden

I dagsläget har Nova sina 5G-sändare i närheten av Lágmúla, men man kommer allt eftersom att utöka sina tjänster även i andra områden där man ser behov av högre nätkapacitet. Samtidigt som utbyggnaden av 5G-nätet fortsätter, ska man även påbörja en utfasning av 3G-nätet. Operatören betonar dock att ingen 3G-sändare kommer att försvinna innan en bra 4G- eller 5G-anslutning är helt säkerställd.