En hand med plasthandske reparerar en smart telefon med skruvmejsel.Fairphone 4 är den hittills lättaste telefonen att reparera själv. Dessutom är den konstruerad så att även mjukvaran ska kunna uppgraderas över tid. Foto: Preechar Bowonkitwanchai/Shutterstock

Mobiltelefoner

Fairphone 4 har visat sig vara överlägset enkel att reparera, även för lekmän, skriver Mobil.se. Dessutom är reservdelarna lätta att få tag på, något som andra mobiltillverkare ofta slarvar med.

När andra mobiltillverkare protesterar mot förslaget att bli tvingade att erbjuda reservdelar i fem år går Fairphone mot strömmen. De konstruerar telefoner som inte bara håller länge utan som man dessutom kan reparera själv. Med Fairphone 4 har tillverkaren dessutom tagit ett rejält kliv framåt vad gäller prestanda.

Lättare att reparera men sämre prestanda – inte längre ett problem

Fairphone har tidigare haft problem med att leva upp till samma prestanda som andra mobiltillverkare. Anledningen har varit att de behövt göra avkall på det allra senaste inom tekniken för att samtidigt kunna konstruera en reparerbar telefon som håller länge.

– Deras strävan har tidigare gjort att deras telefoner hamnat på efterkälken när det gäller prestanda, skriver Mobil.

Men nu, menar de, kan Fairphone 4 vända trenden.

– Deras senaste modell, som kom i höstas, Fairphone 4 har dock tagit kliv framåt, tillägger Mobil.

Andra mobiltillverkare sätter sig på tvären

Än så länge verkar det mest vara Fairphone som försöker sig på långlivad teknik. Andra mobiltillverkare har exempelvis protesterat högljutt mot förslaget från EU att tvinga tillverkare att erbjuda reservdelar under en längre period.

Sticker ut genom att vara lätt att reparera

Det amerikanska företaget iFixit har nu gett Fairphone 4 högsta betyg för att vara extremt lätt att reparera. De framhåller bland annat hur enkelt det är att byta ut skärm, kameraenhet och självklart batteri. Det är också lätt att få tag på reservdelarna.

Fairphone själva säger att reservdelar till Fairphone 4 kommer att gå att få tag på till åtminstone år 2027. De har också framhållit att de kommer att hålla mjukvaran uppgraderad och att telefonen har utrymme för förbättringar. Telefonen kommer exempelvis att kunna uppgraderas upp till Android 15.

Baserat på Fairphones tidigare agerande är Mobil övertygade om att Fairphone kommer att lyckas med uppgraderingslöftet.

– För inte så länge sedan fick en sex år gammal Fairphone Android 10, så än så länge verkar de hålla vad de lovar, skriver Mobil.