Huaweimobil ligger på ett tangentbord med två hörlurar bredvid.Förvaltningsrätten gav Post- och telestyrelsen rätt i att utesluta Huawei från de svenska 5G-näten. Domen grundar sig i hotbilden mot Sverige enligt Försvarsmakten och den svenska säkerhetspolisen. Foto: DANIEL CONSTANTE/Shutterstock.com

Mobilnät

Post- och telestyrelsen fick rätt i Huawei-konflikten i Förvaltningsrätten i Stockholm. Nu stoppas Huawei från att leverera utrustning till de svenska 5G-näten, skriver SvD Näringsliv

Under tisdagen kom Förvaltningsrättens dom i konflikten mellan Post- och telestyrelsen, PTS, och Huawei. Förvaltningsrätten gav PTS rätt, och därmed får inte Huawei leverera utrustning till de svenska 5G-näten. 

Huawei uteslöts med risk för landets säkerhet

Det var i höstas som PTS beslutade att utesluta Huawei från de nya svenska 5G-näten på inrådan av Försvarsmakten och den svenska säkerhetspolisen, något som gjorde att auktionerna av frekvensbanden till 5G-nätet pausades. I värsta fall skulle det dröja upp till ett år innan auktionen kunde genomföras

Orsaken var att man såg en säkerhetsrisk i att använda utrustning från ett kinesiskt telekombolag i en så pass känslig infrastruktur som 5G. Huawei valde att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten. 

Enligt Förvaltningsrätten är det bara Försvarsmakten och den svenska säkerhetspolisen som har en helhetsbild av vilket hot det skulle utgöra mot Sverige att använda utrustning från ett kinesiskt telekombolag. 

Huawei anser att domen saknar sakliga bevis

Kenneth Fredriksen, vd Huawei Norden, säger att de är besvikna över domen i Förvaltningsrätten. Han har ännu inte hunnit läsa igenom hela domen men kan konstatera att det saknas sakliga bevis som visar att Huawei skulle vara ett säkerhetshot för Sverige. 

Det är ännu oklart om Huawei kommer att överklaga domen. Huawei kommer först att värdera vad de ska göra vidare. 

Anders Ygeman, digitaliseringsminister, är nöjd med förvaltningsdomstolens dom som ger PTS rätt. Enligt Anders Ygeman har man gått på samma linje som PTS gällande samtliga punkter. Nu kan utrullningen av 5G fortsätta.

Kan påverka handelsrelationerna med Kina

Den kinesiska ambassadören i Stockholm är arg över att Huawei har blivit utestängda från de svenska 5G-näten. Han har varnat för att det kan påverka telekombolaget Ericssons möjligheter att sälja sin utrustning till telebolag i Kina om Huawei utesluts från de svenska 5G-näten. Men Anders Ygeman hoppas att det inte ska påverka handelsrelationen med Kina.