Mobiltelefon ligger på tangentbordet på en laptop med en 5G-symbol ovanpå.Skaffa snabbare internetanslutning hemma med ett mobilt bredband med 5G. Med 5G-nätet får du snabbare surf och nedladdningshastigheter. Foto: Ira Lichi/Shutterstock.com

Mobilnät

Mobilnätet 5G är fortfarande väldigt nytt och många vet ännu inte hur det fungerar. I maj förra året lanserade flera operatörer sitt 5G-nät och utrullningen fortsätter. 5G-nätet levererar högre hastigheter och därför är det bättre att ansluta datorn till 5GHz, skriver PC-tidningen.

Utrullningen av 5G-nätet fortsätter och flera av operatörerna har börjat erbjuda 5G på flera platser i landet. 5G-nätet erbjuder bland annat snabbare surf-  och nedladdningshastighet. Du kan ladda ner filmer eller annat med upp till 1 000 Mbit per sekund. Full hastighet kommer när alla de nya frekvensbanden finns på plats. I Stockholmsområdet uppmätte PC-tidningen över 100 Mbit per sekund när de testade 5G-nätet i januari.

Ersätt din internetanslutning med mobilt bredband med 5G 

5G-nätets snabba svar- och nedladdningshastighet skulle kunna vara ett reellt alternativ även i hemmet. Ett mobilt bredband med 5G skulle ge dig tillgång till ett snabbare internet än fiber eller de vanliga antennkablarna .

Det skulle alltså vara fullt möjligt att ersätta din trådbundna internetanslutning med ett helt trådlöst 5G-upp i huset. Det öppnar upp helt nya möjligheter. Du kan till exempel ta med dig din router på semestern till sommarstugan eller var du än befinner dig. Du använder simkortet som du fått från din internetleverantör och slipper på så sätt ansluta till ditt internet med en kopparkabel.

Maxa ditt nätverk hemma

Hastigheterna med 5G-nätet är så pass höga att ett vanligt trådlöst nätverk inte kommer att hänga med när du surfar i hemmet. För att maxa surfen i hemmet bör du se till att aktivera det trådlösa 5 Ghz-nätverket i din router och koppla upp alla enheter mot den frekvensen. Men det krävs att enheterna har stöd för 5G. PC-tidningen rekommenderar därför att du väljer en inställning i routern där du kan aktivera både 2,4 GHz och 5 GHz.