Närbild på Broadcom-chipp.Wifi7 ska enligt tester ge dubbelt så höga hastigheter som wifi6. Foto: g0d4ather/Shutterstock.com

Lanseringar

Knappt har wifi6 hunnit lanseras innan chipptillverkarna börjar arbeta på lösningar för wifi7. Det var förra året som wifi6 började lanseras på bred front. Men redan nu har Broadcom börjat testa chipp för wifi7, skriver Telekom idag.

Broadcoms nya chipp utlovas kunna leverera dubbelt så höga hastigheter som wifi6. Chippen är till för att användas i routers, gateways, accesspunkter och mobiltelefoner.

Broadcom är inte de enda som börjar tillverka chipp för wifi7

Standarden för wifi7 är ännu inte satt, men chipptillverkarna väntar inte med att utveckla nya lösningar. Det är inte bara Broadcom som börjar tillverka produkter med stöd för wifi7. Tidigare i år meddelade chipptillverkaren Qualcomm att de planerar att färdigställa sina första wifi7-produkter under andra hälften av 2022.

Kommer att erbjuda chipp både för hemmabruk och företag

De produkter som Broadcom ska lansera med wifi7 är två stycken chipp för privat bruk. En av dem ska kunna leverera 11,5 Gbps, medan det andra har en lägre bandbredd och en hastighet på 5,75 Gbps.

För företag erbjuder Broadcom ett chipp med 11,5 Gbps och ett på 2,88 Gbps. Dessutom erbjuder de även ett kombi-chipp för mobila applikationer. I detta chipp har de integrerat wifi7 och Bluetooth 5, vilket gör att enheterna klarar 6,05 Gbps.

Produkterna kommer till en början vara tillgängliga för ”early access-partners” och vissa utvalda kunder.

Vad är fördelarna med wifi7?

Enligt PC-tidningen är den största fördelen med wifi7 hastigheten. Wifi7 ska enligt tester vara dubbelt så snabbt. Tekniken ska också ge lägre latens, vilket är en väldigt stor fördel om man gillar att spela dataspel.

För att kunna utnyttja wifi7 måste du dock byta ut dina enheter. Enheterna måste nämligen ha stöd för wifi7 för att kunna använda den nya trådlösa standarden. Det är alltså först när du har bytt ut din gamla tv, dator, mobil, router och så vidare som du kan använda den nya wifi-standarden fullt ut.