En bild på Telias vdJohan Dennelind och Telias TV4-köp kan fortfarande stoppas. Foto: jussitur/Shutterstock.com

Granskningar

Telias köp av Bonnier Broadcasting där både TV4 och Cmore ingår kan fortfarande stoppas. Det menar förra näringsminister Björn Rosengren som vill att Telia tillsätter en ny styrelse som stoppar affären.

Telia har för avsikt att förvärva Bonniers tv-del Bonnier Broadcasting. Inom tv-delen ingår bland annat TV4, Cmore och finländska MTV. Affären har varit infekterad och väckt en hel del kritik, mycket på grund av att staten äger 37 procent av Telia Company. Många oroar sig över att staten ska börja kontrollera svensk tv och vill därför se att affären stoppas.

Björn Rosengren, förre näringsministern, är en av alla kritiker. Han anser att affären är en dålig idé men att det fortfarande går att stoppa den. Han vill nu se att staten ska kalla till en extra bolagsstämma och utse en ny styrelse som kan stoppa affären.

Affären skulle vara dålig för Telia

Björn Rosengren är inte bara kritisk till förvärvet på grund av statens inblandning, han tror även att affären är dålig för Telia. Både Cmore och finländska MTV går med förluster och endast TV4 går bra. Överlag har dock tv-tittandet sakteliga gått ned.

– Den som gör en bra affär är säljaren Bonnier, säger han, till SvD.

Det är många som ställer sig kritiska till affären. Både regeringen och oppositionen är negativt inställda till statens ökade makt över svensk tv. Att Telias styrelse trots den massiva kritiken inte lyssnar på sin huvudägare anser Rosengren vara anmärkningsvärt.

[Ads1]

Vill inte se att staten säljer sitt innehav

Den förre näringsministern vill inte se att affären genomförs men samtidigt vill han inte heller se att staten säljer sitt innehav i Telia Company. Det skulle i sådana fall resultera i att staten förlorar hela kontrollen över nätverken. Ägandet menar han är av säkerhetsskäl.

Vad som händer med ledningen i Telia är fortsatt oklart men om staten går in och vidtar åtgärder och stoppar affären tror Rosengren att det kan vara god natt för både Marie Ehrling, styrelsens ordförande och Johan Dennelind, bolagets vd.