Barn sitter på rad och tittar i sina mobiler.När är det dags att ge sitt barn sin första mobil, och hur håller man sedan koll på barnets liv i mobilen? Foto: Ground Picture/Shutterstock.com

Säkerhet

Det är inte alltid helt lätt att som förälder veta när det är dags att ge sitt barn sin första egna mobil, och hur man sedan ska prata med barnet om det mobila livet och vilka risker som finns på nätet. Tres mobilexpert Sarah Wijkström rätar ut några frågetecken och ger föräldrar värdefulla tips.

Många barn får sin första egna mobil i början av lågstadiet, och på mellanstadiet har i stort sett alla en egen lur. Samtidigt som det kan kännas tryggt att ge sitt barn en möjlighet att enkelt kunna höra av sig finns det även vissa risker och utmaningar med den ständiga uppkopplingen som kommer med det mobila livet.

Viktigt att engagera sig tidigt i barnens mobilvanor

Sarah Wijkström, mobilexpert hos Tre, menar att man ska komma ihåg att alla barn är olika, och att det bara är du som förälder som kan avgöra när just ditt barn är redo för att kunna hantera en mobil.

– Är mobilen redan ett vanligt inslag i barnens vardag är det viktigt att som förälder engagera sig, och ju tidigare desto bättre. Var nyfiken och ställ frågor vad de gör på nätet, säger hon i ett pressmeddelande.

Gör barnen medvetna om säkerhet och etik på nätet

Enligt Sarah Wijkström är det viktigt att göra unga mobilanvändare medvetna om vilka risker som finns på nätet, och även diskutera vikten av ett schysst beteende. Hon tipsar om att förutom att fråga om dagen i skolan även höra hur dagen har varit ute på nätet.

Som förälder bör man också hålla koll på barnens digitala vanor, och att det finns en bra balans mellan skärmtid, andra stillasittande aktiviteter och fysiska intressen och aktiviteter i barnens vardag.

Familjeabonnemang gör det lättare att hålla koll

En lösning som gör det lite lättare för föräldrar att hålla koll på barnets mobilanvändande och undvika dyra köp i diverse appar är att teckna familjeabonnemang. Då kan du som huvudägare av abonnemanget till exempel lägga till olika betalningsmetoder och fördela surfmängden mellan användarna. Med ett familjeabonnemang blir månadskostnaden dessutom ofta lägre än att köpa separata abonnemang.

Tres familjeabonnemang
  • Lägg till vem du vill
  • Ju fler medlemmar desto billigare
  • Enkelt att hantera via Mitt3