Illustration av en stående mobiltelefon och 5GUppkopplingen blir allt mer viktig och coronapandemin har visat att samhället fortsätter att fungera med uppkoppling när vi inte längre kan gå till arbetet eller ha fysiska möten. Foto: Marko Aliaksandr/Shutterstock.com

Lanseringar

Coronapandemin har visat att det svenska samhället fortsätter att fungera även om de inneburit att det har låst oss ute från våra fysiska kontor på grund av smittspridningen. I en intervju som Telekom idag har gjort med Tele2:s Technology/nätchef, Thomas Helbo får vi en förklaring till varför telekombolagen inte kommit längre med 5G-nätet i Sverige.

Tele2 är den operatör som har lyckats lansera ett 5G-nät i Sverige som håller riktiga 5G-hastigheter. I Stockholm, delar av Malmö och Göteborg har flera av Tele2:s kunder som har en 5G-redo telefon och ett mobilabonnemang med obegränsad surf tillgång till 5G utan någon extra kostnad. 

Nästa delmål är att fortsätta utrullningen av 5G

Framöver kommer Tele2 att fortsätta att rulla ut 5G i flera stora städer. Vilka städer det handlar om och exakt när i tiden det kommer att hända kommer Tele2 att återkomma med under hösten.

För Tele2 är höstens nätaktion, där PTS auktionerar ut frekvenser, en av de viktigaste 5G-händelserna. Alla som vill rulla ut ett 5G-nät som är rikstäckande behöver frekvenser.

Det största hindret till att Tele2 och andra operatörer inte har kommit längre är spektrumauktionen. Förhoppningsvis kommer Tele2 att kunna rulla ut 5G i stor skala när auktionen väl är genomförd.

Coronapandemins påverkan på uppkoppling

För Tele2 var det inga problem att ställa om verksamheten till distansarbete. Allt gick över en natt och det gick väldigt snabbt och smidigt, även om vissa saker kanske har tagit lite längre tid än vad det normalt gör, men det är inget som har varit avgörande på något sätt.

Pandemin har visat att samhället har fortsatt att fungerat på grund av uppkoppling, trots att vi inte har kunnat träffa varandra fysiskt.

Tele2:s befintliga nät har klarat av den ökade användningen bra, men för att kunna fortsätta utveckla samhället och industrier framåt kommer vi att behöva 5G. På så vis har coronapandemin gjort Tele2 mer beslutna i att rulla ut 5G.