hand håller upp hänglås med apples logga och texten ios i bakgrunden.När Apples tre nya operativsystem lanseras senare under året får vi även stifta bekantskap med ett helt nytt extremt säkerhetsläge. Foto: rafapress/Shutterstock.com

Lanseringar

Nu har Apple meddelat att man i samband med lanseringen av iOS 16, Ipad OS 16 och Mac OS Ventura kommer att introducera ett helt nytt extremt säkerhetsläge. Funktionen riktar sig framför allt till användare som löper stora risker att utsättas för riktade cyberattacker. Det skriver Mobil.se.

Senare i år släpper Apple tre nya operativsystem: iOS 16, Ipad OS 16 och Mac OS Ventura. Tillverkaren har berättat att man i och med lanseringen introducerar ett helt nytt extremt säkerhetsläge, som särskilt riktar sig till de användare som löper stor risk att råka ut för riktade cyberattacker från företag bakom statssponsrade spionprogram.

Utsatta riskgrupper ska exempelvis vara myndighetsanställda, aktivister och journalister.

Funktionen kommer finnas tillgängliga för alla efter lanseringen

Säkerhetsläget är aktiverat i den tredje betaversionen av operativsystemen som nyligen släpptes. Men efter den ”riktiga” lanseringen senare i år kommer funktionen finnas tillgänglig för alla.

Man måste själv aktivera säkerhetsläget i enhetens säkerhetsinställningar eftersom det är avstängt som standard. Du kommer kunna aktivera och stänga av funktionen när som helst, men varje ändring kräver en omstart av din mobil, surfplatta eller dator.

Apple utlovar extrem säkerhetsnivå

Apple menar att det nya läget kommer erbjuda en extrem säkerhetsnivå, då det antingen kan begränsa eller helt stänga av flertalet olika appar och funktioner och även blocker webbplatser. Till exempel så kommer meddelande-appen blockera allt förutom bilder, Facetime stoppar alla inkommande samtal från personer som du inte har talat med tidigare och delade album försvinner från Bilder.

Enligt tillverkaren kommer de fortsätta att utöka det så kallade lockdown-läget med fler skydd framöver.

Lanserar Security Bounty som belönar upptäckare av säkerhetsbrister

Men vi har ytterligare till säkerhetsrelaterad lansering från Apple framför oss, nämligen programmet Security Bounty. Detta är ett program som belönar personer som upptäcker brister i lockdown-läget så att Apple kan göra förbättringar.

Maxbeloppet för belöningen är hisnande två miljoner dollar.