Den nya mobilserien Ipone 12 har bättre kamerafunktioner, tålig OLED-skräm och stöd till 5G. Iphone 12 Pro och Pro Max är dessutom utrustade med optisk zoom och Lidar-funktion. Foto: Mr.Mikla/Shutterstock.com

Artiklar

Apple lanserar fyra nya modeller av Iphone 12. Tåligare skärm, bättre kameror och med stöd åt 5G-tekniken, skriver Mobil.se.

Apple kommer att lansera inte mindre än fyra helt nya Iphone 12-modeller. Alla modellerna av iPhone 12 har stöd för 5G.

Design som liknar Iphone 5S

Grundmodellen Iphone 12 har en aluminiumram med en mer kantig design och liknar Iphone 5S. Modellen är både tunnare, lättare och mindre i formatet än sin föregångare Iphone 11.

Iphone 12 har även berikats med en tåligare OLED-skärm på 6,1 tum som har en högre upplösning. Iphone 12 mini har en något mindre skärm på 5,4 tum.

Den nya kristallskärmen med tekniken Ceramic Shield ska göra skärmen mycket tåligare än iPhone 11.

Bättre prestanda med Apples A14 Bionic-chipp

Iphone 12, som har stöd för 5G-teknik, har testats i 100 olika nät över hela världen och som mest har man uppnått 3,5 gigabit per sekund.

Telefonen är även utrustad med Apples A14 Bionic-chipp som är baserat på 5 nanometer-teknik, vilket ökar prestandan på telefonen i flera aspekter jämfört med Iphone 11.

Bättre kameror och magneter för optimerad laddning

Iphone 12 är utrustad med två kameror, en huvudkamera och en vidvinkel. Både selfie-kameran och de båda kamerorna på baksidan har stöd för nattläge, vilket gör att man kan ta betydligt mycket bättre bilder i mörker med Iphone 12 än tidigare modeller. Dessutom har man lagt till funktionen Timelapse som också fungerar i mörker.

För att förbättra upplevelsen när det gäller både tillbehör och trådlös laddning sitter det en ring av magneter i nya Iphone 12. Magneterna ska maximera den trådlösa laddningen.

Smidiga trots större skärm hos Pro och Pro Max 

Iphone 12 Pro har en liknande design, men i stället för en ram i aluminium har den en ram i rostfritt stål. Iphone 12 Pro har precis som Iphone 12 en tålig OLED-skärm med Ceramic Shield på 6,1 tum. Iphone 12 Pro Max har en något större skärm på 6,7 tum. Men tack vare de tunna kanterna blir telefonerna inte mycket större än deras föregångare.

Kamera med Lidar-funktion och optisk zoom

Pro-modellerna har utrustats med tre kameror på baksidan och Lidar-funktion. Iphone 12 Pro har även en optisk zoom på 2 gånger och Pro Max har en optisk zoom på 2,5 gånger.

Dessutom har de en större kamerasensor som kommer att ge bättre bilder i dåligt ljus. Med Iphone 12 Pro och Pro Max kan man spela in video i Dolby Vision HDR i 4K och upp till 60 bilder per sekund.

Priset kan jämföras med Iphone X

Iphone 12 finns i butik från och med den 23 oktober och priset ligger från 9 995 kronor. Priset för Iphone 12 Mini ligger från 8 695 kronor och finns i butik från och med 13 november.

Iphone 12 Pro kostar från 12 495 kronor och Iphone 12 Pro Max från 13 795 kronor. Även Pro finns i butik från och med den 23 oktober och Pro Max finns i butik från och med den 13 november.