kvinna håller i en iphone och en android-telefonAmerikanska myndigheter har lättare att komma åt information från Iphone-modeller än från Android-telefoner. Foto: Hadrian/Shutterstock.com

Undersökningar

Iphone är lättare att ta sig in i med hjälp av utbredda hackningsprogram, jämfört med Android-telefoner. Det visar en undersökning av vilken information som amerikanska myndigheter kommer åt från de olika telefonmodellerna. PC-tidningen skriver att oavsett vilken mobiltelefon man har är det viktigt att skydda den mot intrång.

Iphone har sedan långt tillbaka ansetts vara telefonen med högst säkerhet. Men nu visar nyhetsmediet Vice i en undersökning att så inte längre är fallet. I stället är det Android-telefoner som är svårare att ta sig in i än Iphones.

FBI, den amerikanska polisen och andra amerikanska myndigheter använder ett program som heter Cellebrite, för att kunna ta sig in i mobiltelefoner som tillhör kriminella. De har lättare att ta sig in i Android-modeller än Iphone-modeller.

Kommer åt mer data från Iphone X än Huawei P20 Pro

Från till exempel modellen Iphone X går det att komma åt såväl data från gps och appar som kontakter och statistik över meddelanden och samtal. Det innebär alltså bland annat att programmet kan lokalisera ägaren till mobiltelefonen.

Däremot går det inte att komma åt någon gps-data i Android-modeller såsom Samsung Galaxy S9 och Google Pixel 2. Inte heller sociala nätverk eller webbläsare går att komma åt där.

En mobiltelefon där programmet inte kan komma åt någon information över huvud taget är P20 Pro från Huawei.

Hackare kan ta sig in lika lätt som myndigheter

Vices undersökning har visserligen fokuserat på hur amerikanska myndigheter kan ta sig in i kriminellas mobiltelefoner. Men Cellebrite är inte det enda programmet som kan hacka sig in i telefoner, även om det är det mest utbredda.

Därmed bör resultatet av undersökningen kunna återspegla hur lätt eller svårt det är för kriminella att komma åt data ur andras mobiltelefoner.

Viktigt att skydda mobiltelefonen

Det är därför viktigt att skydda sin mobiltelefon mot eventuella hackningsförsök. Även de säkrare Android-telefonerna kan behöva sådant skydd.

Det kan man till exempel göra med säkerhetsappar, såsom Sophos Mobile Security.