Rapporter

Enligt en ny rapport från Post- och Telestyrelsen (PTS) har nu färre än 170 hushåll i Sverige inte tillgång till internetanslutning. Det är en stor förbättring som skett under de senaste åren där siffran har minskat från över 7000 hushåll år 2007. Den nya siffran innebär att Sverige är bland de länder i världen där störst andel av befolkningen har internetuppkoppling. Då vi går en framtid till mötes där internet krävs för att sköta många vardagssysslor och andra tjänster som shopping, banktjänster och deklaration så är utvecklingen mycket positiv. Den positiva utvecklingen påverkar även turism då resande i Sverige blir betydligt enklare. Många turister är positiva till det faktum att deras mobiltelefoner och mobilabonnemang har täckning även ute i skogen, bland berg och andra obebodda områden.

Se var ditt mobilabonnemang har täckning

Utan täckning spelar det inte så stor roll om du har Sveriges bästa mobilabonnemang, du kommer ändå inte kunna använda det. Innan du bestämmer dig för ett abonnemang kan det därför vara värt att se över hur täckningen ser ut hos de operatörer du jämför. Det kan även vara värt att se över vilken typ av täckning som finns där du planerar att befinna dig. Att skaffa ett mobilabonnemang med 4G kommer vara lönlöst om du ändå inte kommer att ha 4G-täckning. För dig som bor i en storstad är täckningen sällan något du behöver oroa dig för. Tack vare utbyggnaden av 4G-master är 4G-täckning nästintill garanterat var du än befinner dig inom städernas gränser.

Glöm inte att se över förbrukad surfmängd

Har du ett mobilabonnemang med fast pris så är det troligtvis så att du har en begränsad surfmängd varje månad. Går du över denna gräns kommer hastigheten vid dataöverföring (surf) bli kraftigt begränsad och knappt gå att använda alls. Att köpa till extra data brukar samtidigt vara ordentligt kostsamt.

Tips! Se till att ha koll på hur mycket data du har förbrukat under månaden. Detta kan göras antingen direkt i telefonen eller via operatörernas egna applikationer. Exakt hur det fungerar beror på vilket operativsystem din telefon har samt vilken operatör du har. Hur just du ska gå tillväga brukar vara något som din operatör kan hjälpa dig med.

Har du ett mobilabonnemang med fri surf så är detta självklart inget du behöver oroa dig för. Det ska dock noteras att fri surf sällan innebär fri surf utan istället en gräns på 100 GB/månad eller högre. Planerar du att använda din mobiltelefon som mobil router genom internetdelning så är detta något du bör ha koll på.