Hand som håller mobil utifrån vilken symboler av appar flyger ut.Vi laddar ner appar som aldrig förr. Enligt App Annie handlar det om 230 miljarder appar som laddades ner 2021. Foto: ESB Professional/Shutterstock

Appar

2021 vann över 2020, i alla fall om man ser till nedladdade appar. 230 miljarder appar laddades ner förra året, vilket är en ökning med fem procent sedan 2020, skriver MacWorld.

Analysföretaget App Annie har kommit med en ny rapport som visar på en stark ökning av nedladdade appar från föregående år och 2020. Det handlar om antalet nedladdade appar som översteg förrförra året med fem procent. Samtidigt lägger vi också allt mer tid på att använda appar, närmare fem timmar sitter vi i genomsnitt med våra telefoner.

230 miljarder nedladdade appar

Enligt App Annies rapport laddade vi ner så mycket som 230 miljarder appar under 2021. Analysföretaget uppskattar ökningen till fem procent, vilket motsvaras av ungefär 11,5 miljarder fler appar nedladdade än året innan.

Trots att många appar är gratis att ladda ner är det också en betydande andel av de 230 miljarder nedladdade apparna som är betalappar. App Annie har kommit fram till att vi under 2021 spenderade så mycket som 170 miljarder dollar på appar. 170 miljarder dollar innebär ungefär 1 535 miljarder kronor.

Slår man ut siffran över året innebär det att vi laddar ner appar till ett så högt pris som ungefär 320 000 dollar per minut. Samtidigt är de populäraste apparna som vi laddar ner oftast gratis. Hos den yngre delen av befolkningen handlar det om sociala medier såsom Tiktok och Snapchat. Men de är även intresserade av streamingtjänster såsom Netflix.

Hos personer över 25 år och under 40 år är de populäraste apparna i stället Whatsapp, Facebook, Amazon och Messenger.

5 timmar om dagen

App Annie har, förutom att analysera hur mycket vi laddar ner, också sett att vi i genomsnitt lägger ungefär fem timmar om dagen på appar. 4,8 timmar landar siffran för daglig användning på. Samtidigt är det inte ovanligt att personer lägger större delen av sin vakna tid på appanvändning.