Telias lila logga mot vit fasadTelias norska verksamhet skär ned på 240 årsanställningar. Foto: A. Aleksandravicius / Shutterstock.com

Artiklar

Telias norska verksamhet gör sig av med 240 årsanställningar, rapporterar tidningen Dagens Næringsliv. Nedskärningarna kommer att utgöras av uppsägningar men även många planerade nyanställningar kommer att utebli. Beskedet om att skära ned på personalen kommer knappt ett år efter Telias förvärv av TDC och GET.

Telia Norge ska spara in pengar och skär ned på personalstyrkan med 240 årsanställningar. Det rapporterar den norska tidningen Dagens Næringsliv. Det utgör cirka tio procent av alla årsanställningar.

Nedskärningarna kommer knappt ett år efter förvärven av TDC och GET

Beslutet att skära ned på personal kommer knappt ett år efter att Telia köpt TDC:s norska verksamhet och telekombolaget GET. Förvärvet av GET kostade Telia 21 miljarder kronor vilket gör det till en av de dyraste förvärven någonsin i Norge. Genom köpet fick Telia inte bara tillgång till GET:s fiberoptiska nätverk utan även till deras kundbas.

Nedskärningarna har lite att göra med förvärven man gjorde förra året, men det handlar även om att effektivisera organisationen så att företaget står rustat för högre investeringsnivå.

Enligt Abraham Foss, Telia Norges chef, är den här omorganisationen ett helt naturligt steg efter sådana stora förändringar. Han säger att branschen är under ständig förändring, och då måste Telia jobba kontinuerligt med sin organisation för att kunna möta dessa förändringar.

De anställda kommer att kallas till möten

Processen med att skära ned personalstyrkan påbörjades redan under gårdagen. De heltidsanställda som berörs av nedskärningarna kommer de kommande dagarna att kallas till möten. Där kommer de att erbjudas ett avtal som de kan välja att acceptera eller avstå.

Nedskärningarna sker inte bara genom uppsägningar

Det är många anställda hos Norge som kommer att förlora sina jobb, men nedskärningarna går inte bara ut på att säga upp folk. Många planerade nyanställningar kommer att utebli, och personal som har valt att lämna Telia kommer inte att ersättas.

Telia Norge har tidigare tagit hjälp av konsulter. En del av dem kommer även att plockas bort.