Finns det mobilabonnemang utan surf?

Nej, faktum är att det inte finns mobilabonnemang helt utan surf. Allt fler prylar, tjänster och funktioner i samhället kräver uppkoppling mot nätet, och de flesta mobilanvändare vill därför ha surf i sin mobil. Operatörerna vet om detta och strävar efter att tillgodose det.

För dig som inte använder surf alls kan det förstås kännas onödigt att betala för det. En tröst kan då vara att du kan komma riktigt billigt undan. Du som klarar dig med minsta möjliga surfmängd kan också klara dig med de allra billigaste abonnemangen.

Tips! Använder du ingen surf kan det löna sig att jämföra priset och övrigt innehåll först. Då spelar det ju mindre roll för dig om det ingår 2 eller 4 gigabyte surf.

Du kan jämföra olika mobilabonnemang i vår tabell högst upp på sidan. Kom bara ihåg att det finns andra delar av abonnemanget som ska passa dina behov, inte bara låg surfmängd.

Förutom att jämföra surfmängd och prisplan kan du även titta på

 • Operatörens täckning där du bor
 • Antal samtal och sms som ingår
 • Mobilabonnemangets bindningstid

Välj ett mobilabonnemang med lite surf i stället

Det finns flera fördelar med att i alla fall ha en liten mängd surf på sitt mobilabonnemang. En viss mängd data krävs exempelvis för att din mobiltelefon ska kunna göra viktiga uppdateringar, både för bättre funktion och större säkerhet.

Det kan även vara bra att ha lite surf om du snabbt måste få tag på ett telefonnummer eller behöver vägbeskrivning.

Tips! Du kan stänga av mobildata i telefonens inställningar. Då kan du vara säker på att mobilen inte drar någon surf, eftersom den inte kan koppla upp sig mot ett nätverk.

Många saker vi gör i mobiltelefonen i dag kräver internet – kanske även sådant som du inte direkt tänker på. Därför är det aldrig fel att ha viss tillgång till mobildata när du inte har wifi i närheten.

Saker du kan behöva använda mobildata till

 • Skicka mms och längre sms
 • Hitta vägbeskrivning i mobilen
 • Betala med Swish och mobilt BankID
 • Göra nödvändiga uppdateringar i mobilen
 • Söka telefonnummer

Du behöver inte oroa dig för några extra kostnader när det gäller surfen. Den surfmängd som ingår i ditt abonnemang är den mängd du kan använda per månad. När surfen tar slut kan du inte längre använda internet. Därför dras inte heller några pengar om du inte aktivt köper mer surf.

Kontantkort utan surf är ett alternativ

Tycker du att alla mobilabonnemang har på tok för mycket surf? Då kanske ett kontantkort är ett alternativ för dig. Till skillnad från mobilabonnemang finns det nämligen kontantkort som är helt utan surf.

Ett sådant kontantkort laddar du med ett visst saldo, som du själv bestämmer. Sedan kan du ringa och sms:a för de pengarna tills saldot tar slut. Fördelen med kontantkort utan surf är att du bara betalar för det du faktiskt använder.

Nackdelen är att du själv måste komma ihåg att ladda kontantkortet regelbundet. Skulle du glömma det finns risken att du inte kan använda mobilen när du behöver. Den risken finns inte med ett mobilabonnemang, som fylls på automatiskt varje månad.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget om jag vill vara utan surf?

Använd vår tabell ovan för att se vilket abonnemang som är billigast just nu. Du kan ställa in reglaget så att den bara visar de lägsta surfmängderna. 

Vill du inte ha surf klarar du dig gott med något av de billigaste mobilabonnemangen. Det är nämligen surfmängden som är mest avgörande för priset. Väljer du ett abonnemang med lite surf får du alltså automatiskt ett billigt pris.

Halebop Mini

Halebop Mini
 • Mobilabonnemang nästan utan surf
 • 50 samtal och 500 sms i månaden
 • Utmärkt täckning i Telias nät

Minsta möjliga surfmängd får du hos Halebop. I deras billigaste mobilabonnemang ingår bara 2 GB surf. Du får även 50 samtal och 500 sms per månad.

Flera andra operatörer erbjuder dock fria samtal och sms till exakt samma pris som Halebops abonnemang. I så fall kommer det att ingå fler gigabyte. Men vill du alltid kunna ringa och sms:a fritt skadar det ju inte att lite högre surfmängd följer med på köpet.

Hallon

Hallon
 • Lägst priser på marknaden
 • Fria samtal och sms
 • Surf från 4 GB

Vilka operatörer har mobilabonnemang med lite surf?

Som sagt finns det ingen operatör som erbjuder mobilabonnemang helt utan surf. Däremot går det att få små surfmängder mellan 2 och 6 gigabyte hos de flesta operatörerna. Vilken den lägsta surfnivån är varierar mellan operatörer.

Exempel på operatörers lägsta surfmängder

Finns det mobilabonnemang utan surf för pensionärer?

Nej, inte heller mobilabonnemang för pensionärer är helt utan surf. Däremot har några operatörer särskilda erbjudanden för seniorer och pensionärer, där du kan få mobilabonnemanget till ett bättre pris. Det är ett utmärkt alternativ för dig som är 55+ och kanske inte är intresserad av dyra abonnemang med mycket surf.

Alla mobilabonnemang för seniorer och pensionärer har vi samlat i en egen tabell.

Finns det mobilabonnemang utan surf för barn?

Nej, det finns inte mobilabonnemang för barn som är helt utan surf. Däremot har flera operatörer mobilabonnemang som är anpassade för barn, där det går att sätta gränser för hur barnet kan använda mobilen. Barnabonnemangen är dessutom många gånger billigare än de ordinarie mobilabonnemangen.

Vill du hitta ett passande abonnemang till ditt barn kan du se alternativen i vår tabell över mobilabonnemang för barn.

En annan möjlighet är att skaffa ett mobilabonnemang för hela familjen, där barnet har en egen användare. Då kan du reglera hur mycket surf barnet ska ha tillgång till. På så sätt kan du alltså se till att barnets abonnemang är helt utan surf.

Vanliga frågor om mobilabonnemang utan surf

Finns det mobilabonnemang utan surf?

Nej, det finns faktiskt inga mobilabonnemang utan surf i dagsläget. Du kan i stället kolla efter abonnemang med små surfmängder, som i princip är samma sak.

Jag använder ingen surf, måste jag betala för det?

Ja, indirekt måste du alltid betala för en viss surfmängd. Som tur är finns det många mobilabonnemang med en liten surfmängd (2–6 GB) som har ett riktigt lågt pris. Kom ihåg att du kan ha rätt till seniorrabatt, barnrabatt eller studentrabatt också.

Finns det risk för extrakostnader om jag har surf i mitt mobilabonnemang?

Nej, med mobilabonnemang betalar du bara ett fast pris. Det dras inga pengar utöver din vanliga månadskostnad, så länge du inte aktivt köper mer surf. Du behöver därför inte vara rädd för höga kostnader.

Vad ska jag göra om jag verkligen inte vill betala för surf?

Det finns kontantkort du kan skaffa om du vill vara helt utan surf. Då laddar du kortet med ett saldo och pengar dras för varje samtal och sms. Då bestämmer du själv vad du ska lägga pengarna på.

Erbjuder Telia mobilabonnemang utan surf?

Nej, Telia erbjuder inget mobilabonnemang utan surf. Deras lägsta surfmängd är 0,2 GB, men det abonnemanget har rörligt pris för samtal och fungerar därmed mer som ett kontantkort.

Kan jag skaffa mobilabonnemang utan surf till mitt barn?

Ja, skaffar du ett familjeabonnemang kan du själv reglera hur surfen ska fördelas mellan användarna. Det betyder att du kan dra ner ditt barns surfpott till noll om du inte vill att barnet ska ha någon surf alls.

Kan jag som pensionär teckna mobilabonnemang utan surf? 

Nej, det finns inga mobilabonnemang för pensionärer som är utan surf. Däremot kan du få mobilabonnemang med rabatt om du är över 55 år. Om du delar ett familjeabonnemang med andra går det dock att fördela surfmängden så att du blir utan surf.

Kan jag dela med mig av surfen jag inte vill ha?

Ja, du kan dela med dig av din surf. De flesta mobiler har en inställning för att fungera som en ”mobil hotspot”. Det innebär att mobilen skapar sitt egna wifi-nätverk. Har du inget intresse av surfen i mobilen kan du på så vis dela din surf med andra, eller till exempel till din dator och tv.

Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Telekomskribent evelina.grenehed@mobilabonnemang.se