Att hitta mobilabonnemang utan surf är inte det lättaste. Faktum är att i princip alla mobilabonnemang har en viss surfmängd, även om den är väldigt liten. På den här sidan ska vi dock berätta om undantaget som bekräftar regeln och även tipsa om hur du hittar det bästa mobilabonnemanget med så lite surf som möjligt.

Finns det mobilabonnemang helt utan surf?

Nej, i dagsläget finns det inga mobilabonnemang som helt saknar surf. Alla mobilabonnemang kommer med en viss mängd data som standard, men däremot finns det gott om alternativ med väldigt låga surfmängder. Längre ner på sidan kan du läsa mer om varför lite surf faktiskt kan vara bra att ha.

Vilket mobilabonnemang med lite surf ska jag välja?

För att hitta det bästa mobilabonnemanget med lite surf måste du jämföra operatörernas erbjudanden utifrån dina egna förutsättningar och behov. Här nedanför ser du några extra viktiga saker att ha i åtanke.

1. Välj en operatör med bra täckning där du bor

Även om du inte kommer koppla upp dig på nätet och surfa kan operatörens täckning fortfarande påverka din upplevelse av samtal och sms. Och nu när 3G-näten, och snart även 2G-näten, håller på att avvecklas är det viktigt att se till att du har en operatör som har god täckning i 4G- och 5G-nätet där du bor.

Tips! För att kunna ringa via 4G behöver din mobiltelefon ha stöd för en teknik som kallas VoLTE ( Voice over LTE).

För att få bättre koll på operatörernas täckning i landets olika delar kan du ta en titt på täckningskartorna på deras respektive hemsidor. Där ser du täckningen i de olika nätverken, och du kan även söka på din adress för mer exakta resultat.

2. Jämför antal samtal och sms som ingår

När inte surfen är prio ett vill du förmodligen främst använda din mobil för samtal och sms. Då kan det vara bra att kolla upp hur många som ingår i abonnemangen hos de olika operatörerna. I dag har de allra flesta mobilabonnemangen obegränsat antal samtal och sms, men det skadar inte att dubbelkolla vad som gäller.

3. Se till att kundtjänstens omfattning möter dina behov

Mobilabonnemangen med de lägsta surfmängderna hittar du ofta hos de mindre operatörerna, och det är även dessa som har några av marknadens lägsta priser. Men för att kunna hålla priserna låga har de ofta behövt spara in på andra saker, till exempel kundtjänstens omfattning. Om du vet med dig att du behöver mycket support bör du därför kolla upp vilka kontaktvägar och öppettider operatörerna erbjuder innan du beställer ett abonnemang.

4. Ta det billigaste av dina bästa alternativ

För dig som inte använder surf alls kan det förstås kännas onödigt att betala för det. En tröst kan då vara att du automatiskt kommer riktigt billigt undan. Du som klarar dig med minsta möjliga surfmängd kan också klara dig med de allra billigaste abonnemangen. Men det kan så klart vara intressant att jämföra priserna.

Tänk dock på att ta detta som ett sista steg i din jämförelse. Först ska du ta fram några alternativ som matchar dina krav gällande täckning, antal samtal och sms och support, och sedan kan du välja det billigaste.

Vilka operatörer har mobilabonnemang med lite surf?

Som sagt finns det ingen operatör som erbjuder abonnemang helt utan surf. Däremot går det att få riktigt låga surfmängder hos flera operatörer. Här nedanför ser du några exempel.

Så låga surfmängder kan du få hos operatörerna

Om du är ute efter minsta möjliga surfmängd är Halebops abonnemang med 2 GB ett av de mest prisvärda alternativen. Då får du även 50 samtal och 500 sms per månad.

Halebop Mini
  • Mobilabonnemang nästan utan surf
  • 50 samtal och 500 sms i månaden
  • Utmärkt täckning i Telias nät

Därför kan en liten mängd surf vara bra att ha

Det finns flera fördelar med att i alla fall ha en liten mängd surf på sitt mobilabonnemang. En viss mängd data krävs exempelvis för att din mobiltelefon ska kunna göra viktiga uppdateringar, både för bättre funktion och större säkerhet. Det kan även vara bra att ha lite surf om du snabbt måste få tag på ett telefonnummer eller behöver vägbeskrivning.

Tips! Du kan stänga av mobildata i telefonens inställningar. Då kan du vara säker på att mobilen inte drar någon surf, eftersom den inte kan koppla upp sig mot ett nätverk.

Många saker vi gör med mobilen kräver internet – kanske även sådant som du inte direkt tänker på. Därför är det aldrig fel att ha viss tillgång till mobildata när du inte har möjlighet att koppla upp dig mot wifi.

Du kan till exempel behöva lite surf för att

  • Skicka mms och längre sms
  • Hitta vägbeskrivning i mobilen
  • Betala med Swish och mobilt BankID
  • Göra nödvändiga uppdateringar i mobilen
  • Söka telefonnummer

Du behöver inte oroa dig för några extra kostnader när det gäller surfen. Den surfmängd som ingår i ditt abonnemang är den mängd du kan använda per månad. När surfen tar slut kan du inte längre använda internet. Därför dras inte heller några pengar om du inte aktivt köper mer surf.

Kan man ringa och skicka sms utan surf?

Ja, du kan ringa och skicka sms utan surf. För att kunna ringa samtal via till exempel Facetime måste du däremot ha en viss mängd surf, eller annars tillgång till wifi.

Köp kontantkort i stället för abonnemang

Vill du verkligen inte ha någon surf alls kan ett kontantkort vara ett bättre alternativ för dig. På kontantkortsmarknaden hittar du nämligen flera alternativ helt utan surf.

Kontantkortet laddar du med ett valfritt saldo. Sedan kan du ringa och messa för de pengarna tills saldot tar slut. Fördelen med kontantkort utan surf är att du bara betalar för det du faktiskt använder.

Kom ihåg att ladda kontantkortet

Nackdelen är att du själv måste komma ihåg att ladda kontantkortet regelbundet. Skulle du glömma det finns risken att du inte kan använda mobilen när du behöver. Den risken finns inte med ett mobilabonnemang, som fylls på automatiskt varje månad.

Vanliga frågor om mobilabonnemang utan surf

Jag använder ingen surf, måste jag betala för det?

Ja, indirekt måste du alltid betala för en viss surfmängd. Som tur är finns det många mobilabonnemang med en liten surfmängd som har ett riktigt lågt pris. 

Finns det risk för extrakostnader om jag har surf i mitt mobilabonnemang?

Nej, med mobilabonnemang betalar du ett fast pris. Så länge som du inte aktivt köper extra surf är det bara din månadskostnad du har att tänka på.

Vad ska jag göra om jag verkligen inte vill betala för surf?

Om du vill vara helt utan surf kan ett kontantkort passa bättre än ett abonnemang. Då laddar du kortet med ett saldo och pengar dras för varje samtal och sms. Då bestämmer du själv vad du ska lägga pengarna på.

Erbjuder Telia mobilabonnemang utan surf?

Nej, Telia erbjuder inget mobilabonnemang helt utan surf. 

Kan jag skaffa mobilabonnemang utan surf till mitt barn?

Ja, skaffar du ett familjeabonnemang kan du själv reglera hur surfen ska fördelas mellan användarna. Det betyder att du kan dra ner ditt barns surfpott till noll om du inte vill att barnet ska ha någon surf alls.

Finns det mobilabonnemang utan surf för pensionärer?

Nej, alla mobilabonnemang innehåller en viss mängd surf, även mobilabonnemang för pensionärer.

Kan jag dela med mig av surfen jag inte vill ha?

Ja, du kan dela med dig av din surf. De flesta mobiler har en inställning för att fungera som en ”mobil hotspot”. Det innebär att mobilen skapar sitt egna wifi-nätverk som du till exempel kan ansluta din dator till.