Så väljer du rätt mobilabonnemang som senior

När man jämför mobilabonnemang, oavsett om de är ordinarie eller för mobilanvändare över 55 år, finns det vissa faktorer som är extra viktiga att ha i åtanke för att kunna göra ett så bra och prisvärt val som möjligt. 

När du väljer seniorabonnemang ska du se till att

  1. Operatören har god täckning på din adress. För att få ut så mycket som möjligt av mobilabonnemanget ska du välja mobilabonnemanget med bäst täckning där du bor. Du får en bra bild av hur det ser ut just på din adress genom att kolla in täckningskartorna på operatörernas respektive hemsidor. 
  2. Utbudet av surfnivåer matchar dina önskemål. Mobilabonnemang innehåller i princip alltid en viss mängd surf. Och ju högre surfmängd du väljer, desto högre blir priset per månad. Utgå ifrån dina egna internetvanor- och behov, och försök sedan hitta en operatör som erbjuder abonnemang med motsvarande surfmängder.
  3. Fria samtal och sms ingår. Vill du framför allt använda ditt mobilabonnemang för att ringa och skicka sms bör du försäkra dig om att fria samtal och sms ingår. I dag har i princip alla mobilabonnemang fria samtal och sms som standard, men det kan vara bra att dubbelkolla vad som gäller.
  4. Du får den support du behöver. En omfattande kundtjänst är A och O för många mobilabonnemangskunder, oavsett om man är senior eller ej. Vissa operatörer erbjuder support både via telefon, chatt och mejl, och andra bara via chatt. Välj abonnemang hos en operatör som kan ge dig den support just du behöver.
  5. Du får det bästa och billigaste abonnemanget. När du har jämfört operatörernas erbjudanden utifrån ovanstående faktorer och fått fram några matchande abonnemang kan du ta det billigaste av dessa alternativ. Då får du det bästa abonnemanget för dig till lägsta möjliga pris.

Hur mycket surf behöver man på ett seniorabonnemang?

Vi nämnde ju i listan här ovanför att du ska välja surfmängd utifrån dina egna vanor och behov. Men det är inte alltid det lättaste att avgöra hur mycket surf man egentligen behöver, eller för att vara mer exakt – hur många gigabytes (GB) som motsvarar den genomsnittliga förbrukningen. Just därför ska du använda vår smarta funktion här nedanför. Du behöver bara fylla i vad du brukar använda internet till och hur mycket, så visar vi hur många GB du bör ha på abonnemanget.

Räkna ut hur mycket surf du behöver som senior

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär när du inte har wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Vem kan teckna ett seniorabonnemang?

För att få teckna ett seniorabonnemang måste du ha fyllt 55 eller 65 år. Ålderskravet varierar något mellan operatörerna, men i de flesta fall är det 55 år som gäller. Du behöver dock inte ha gått i pension för att teckna ett mobilabonnemang för seniorer. Det är oftast bara din ålder som avgör, inte om du fortfarande jobbar eller inte.

Det finns dock särskilda föreningar för pensionärer som erbjuder rabatter på mobilabonnemang, exempelvis Smart Senior. Och för att kunna ta del av sådana rabatter måste du vara medlem i föreningen. Men för abonnemangen du ser på den här sidan behöver du däremot inget sådant medlemskap.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget för seniorer?

Tellus mobil 5 GB är det billigaste mobilabonnemanget för seniorer just nu (kontrollerat 2024-05-18). Kostnaden är 25 kr/mån i 1 månader, därefter 95 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Tellus mobil

Är mobilabonnemang för seniorer billigare än andra mobilabonnemang?

Många operatörer har billigare mobilabonnemang för dig som senior och över 55 år. Men beroende på vad du är ute efter kan det i vissa fall faktiskt vara billigare att teckna ett ”vanligt abonnemang”.

Ett tips är därför att jämföra både seniorabonnemang och vanliga mobilabonnemang. Du hittar alla alternativ i tabellen högst upp på den här sidan. Då kan du enkelt se om du tjänar på att utnyttja en seniorrabatt, eller hellre ska välja en operatör som har låga priser även utan rabatter.

Vilket är det bästa mobilabonnemanget för seniorer?

Vimlas mobilabonnemang för seniorer med 8 GB surf är bäst just nu, enligt vår bedömning. Du får fria samtal och sms, surf via Telenors nät och har även möjlighet att spara surf som du inte har använt. Priserna är dessutom bland de lägsta på marknaden.

Finns det seniorabonnemang utan surf?

Nej, i dagsläget finns det inga mobilabonnemang som kommer helt utan surf. En viss mängd ingår i stort sett alltid, både i de ordinarie abonnemangen och i abonnemangen för seniorer och 55+. Och det kan faktiskt vara bra att ha några GB surf att röra sig med. Till exempel för att kunna göra viktiga säkerhetsuppdateringar på mobilen, kolla upp en adress eller söka efter ett telefonnummer.

Välj ett abonnemang med så lite surf som möjligt

Däremot kan du välja ett mobilabonnemang med så lite surf som möjligt, bara du tänker på att abonnemanget även måste uppfylla dina övriga krav. Fördelen med att köpa mobilabonnemang med minsta möjliga surfmängd är att du automatiskt kommer riktigt billigt undan.

Köp kontantkort i stället för abonnemang och slipp surfen

Ett annat alternativ för dig som helst inte har någon surf alls är att köpa ett kontantkort i stället för abonnemang. Det finns nämligen kontantkort helt utan surf som du bara använder för att kunna ringa och sms:a.

Kan jag köpa en mobil med ett seniorabonnemang?

Ja, du kan köpa en mobil med seniorabonnemang, precis som för andra mobilabonnemang. Det gör du i så fall på operatörens hemsida när du bestämt dig för vilket abonnemang du vill ha.

Tips! En mobil blir ofta billigare om du köper den tillsammans med ditt mobilabonnemang.

Om du föredrar enklare mobiler kan du satsa på en modell från Doro. Tillverkaren har specialanpassade mobiler med större knappar och högre ringsignaler, men även mer smartphone-liknande varianter med en rad användbara funktioner under skalet.

Det är dock framför allt större operatörer som erbjuder Doro-telefoner. Tyvärr är det inte säkert att just de operatörerna har seniorrabatt. Då behöver du antingen skaffa ett vanligt abonnemang tillsammans med mobilen, eller köpa mobil och seniorabonnemang separat.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för seniorer

Får man rabatt på mobilabonnemang som senior och 55+?

Det är flera operatörer som erbjuder rabatt på mobilabonnemang för kunder över 55 år men inte alla. Hos vissa operatörer, till exempel Tele2, måste du vara 65 år för att kunna ta del av seniorrabatten.

Hur får man seniorrabatt?

Om operatören erbjuder särskilda mobilabonnemang för seniorer ska det räcka med att skriva in sitt personnummer i samband med beställningen för att rabatten ska registreras. Du måste ha fyllt 55, eller i vissa fall 65 år, för att få rabatt. Om du får rabatt via någon senior- eller pensionärsförening måste du i regel gå via föreningens hemsida för att få ta del av erbjudandet.

Finns det seniorabonnemang utan surf?

Nej, i dagsläget finns det inget mobilabonnemang som helt saknar surf.

Är det någon skillnad på pensionärsabonnemang och seniorabonnemang?

Nej, det är egentligen ingen skillnad. Operatörerna använder bara olika namn på sina abonnemang. Varje operatör kan dock ha olika ålderskrav på vem som får teckna ett sådant abonnemang.

Måste jag vara medlem i Smart senior för att teckna seniorabonnemang?

Nej, i regel krävs inget medlemskap i Smart senior för att teckna mobilabonnemang som riktar sig mot seniorer.