Vilket är det bästa mobilabonnemanget för seniorer?

Det finns inget mobilabonnemang som är bäst för alla seniorer. Det är nämligen helt individuellt och beror på vilka förutsättningar och behov man har. Du kan med fördel läsa vilka mobilabonnemang som är bäst enligt oss, men i slutändan är det bara du som kan avgöra vilket alternativ som är bäst just för dig. Därför behöver du fundera på hur du kommer att använda ditt mobilabonnemang och sedan jämföra operatörernas erbjudanden utifrån det.

Du behöver dock inte låsa dig till att bara titta efter särskilda seniorrabatter. Det är fullt möjligt att hitta bra och billiga alternativ även bland operatörernas ordinarie abonnemang. I tabellen här ovanför visar vi därför både ”vanliga” abonnemang och mobilabonnemang som riktar sig särskilt till seniorer.

Så väljer du mobilabonnemang för seniorer

När man jämför mobilabonnemang, oavsett om de är ordinarie eller riktar sig till kunder över 55 år, finns det vissa faktorer som är extra viktiga att ha i åtanke för att kunna göra ett så prisvärt val som möjligt. Här nedanför går vi igenom dessa faktorer lite närmre.

Operatörens täckning där du bor

För att du ska kunna ringa och surfa med din mobiltelefon bör du välja mobilabonnemanget med bäst täckning där du bor. Operatörernas täckning i mobilnäten varierar mellan olika delar av landet, så för att få en bra bild av hur det ser ut just på din adress kan du kolla in täckningskartorna på operatörernas respektive hemsidor. 

Visste du? Enligt oberoende tester är Telias mobilnät i dagsläget Sveriges bästa. Fello går under samma nät och har dessutom riktigt prisvärda mobilabonnemang för dig som är över 55 år.

Viktigt att tänka på är att täckningskartorna inte ger några garantier för hur täckningen är i ditt område. Men de kan i alla fall ge en indikation om vad du kan förvänta dig.

Hur många samtal och sms som ingår i abonnemanget

Vill du framför allt använda ditt mobilabonnemang för att ringa och skicka sms bör du försäkra dig om att fria samtal och sms ingår. I dag har i princip alla mobilabonnemang fria samtal och sms som standard, men det kan vara bra att dubbelkolla vad som gäller.

Utbudet av olika surfnivåer

Mobilabonnemang innehåller i princip alltid en viss mängd surf. Och ju högre surfmängd du väljer, desto högre blir priset per månad. Utgå ifrån dina egna internetvanor- och behov, och försök sedan hitta en operatör som erbjuder abonnemang med motsvarande surfmängder.

Tips! Tecknar du ditt mobilabonnemang utan bindningstid kan du i princip när som helst uppgradera abonnemanget med högre surf. Villkoren för att byta till lägre surfmängder kan skilja sig lite mellan olika operatörer, så det bästa är att kontakta supporten och fråga vad som gäller.

Köper du för lite surf och måste köpa till extra för att den ska räcka hela månaden, blir det i regel ganska dyrt i längden. Och köper du mer surf än du gör av med blir månadskostnaden onödigt hög. Är du osäker på hur många gigabytes (GB) som motsvarar dina internetvanor? Använd funktionen nedan och få svar direkt.

Räkna ut hur mycket surf du behöver som senior

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär under en dag när du inte är uppkopplad mot wifi.

Du behöver minst

0GB

Kundtjänstens omfattning

En omfattande kundtjänst är A och O för många mobilabonnemangskunder, oavsett om man är senior eller ej. Vissa operatörer erbjuder support både via telefon, chatt och mejl, medan andra bara kan kontaktas via chatt. Det senare är framför allt vanligt bland lågprisoperatörerna som begränsar kundtjänsten för att kunna pressa priserna.

Det ena är inte bättre än det andra, utan operatörerna väljer helt enkelt att satsa på lite olika saker. Vet du med dig att du kommer behöva en del support kan det vara en god idé att teckna abonnemang hos någon av de större operatörerna. Även om de är lite dyrare.

Priserna i förhållande till vad du får

Som ett sista steg i din jämförelse ska du kolla på priserna. Börjar du i den änden riskerar du att teckna ett mobilabonnemang som inte uppfyller dina krav i övrigt. Billigt kan absolut vara bra, men det behöver inte nödvändigtvis vara det bästa alternativet just för dig.

Ta fram några mobilabonnemang som lever upp till dina krav och välj sedan det billigaste alternativet av dessa. På så vis kommer du få det mest prisvärda abonnemanget.

Vem kan teckna ett mobilabonnemang för seniorer och 55+?

Så länge du har fyllt 55 år kan du teckna de flesta mobilabonnemang för seniorer. En del kan dock ha högre ålderskrav än så. Hos Tele2 måste du exempelvis ha fyllt 65 år för att få seniorrabatt. Du behöver dock inte ha gått i pension för att teckna ett mobilabonnemang för seniorer. Det är oftast bara din ålder som avgör, inte om du fortfarande jobbar eller inte.

Det finns dock särskilda föreningar för pensionärer som erbjuder rabatter på mobilabonnemang, exempelvis Smart Senior. Och för att kunna ta del av sådana rabatter måste du vara medlem i föreningen. Men för abonnemangen du ser på den här sidan beöver du däremot inget sådant medlemskap.

Är mobilabonnemang för seniorer billigare än andra mobilabonnemang?

Många operatörer har billigare mobilabonnemang för dig som senior och över 55 år. Men beroende på vad du är ute efter kan det i vissa fall faktiskt vara billigare att teckna ett ”vanligt abonnemang”.

Ett tips är därför att jämföra både seniorabonnemang och vanliga mobilabonnemang. Du hittar alla alternativ i tabellen högst upp på den här sidan. Då kan du enkelt se om du tjänar på att utnyttja en seniorrabatt, eller hellre ska välja en operatör som har låga priser även utan rabatter.

Finns det seniorabonnemang utan surf?

Som vi nämnde tidigare är det ytterst ovanligt att mobilabonnemang kommer helt utan surf. En viss mängd ingår i stort sett alltid, både i de ordinarie abonnemangen och i abonnemangen för seniorer och 55+. Det kan dock vara bra att ha några GB surf att röra sig med. Till exempel för att kunna göra viktiga säkerhetsuppdateringar på mobilen, kolla upp en adress eller söka efter ett telefonnummer.

Karma Mobil har dock ett mobilabonnemang med 0 GB surf för dig som är över 55 år. Du har tillgång till 3 GB surf, men kan alltså välja om du vill använda den och i så fall hur mycket. Sedan betalar du bara för det du faktiskt använder.

Karma Mobil Mini 0 GB
  • Upp till 3 GB tillgängligt
  • Använd surfen om du vill
  • Betala bara för det du förbrukar

Annars kan du välja ett mobilabonnemang med så lite surf som möjligt, bara du tänker på att abonnemanget även måste uppfylla dina övriga krav. Fördelen med att köpa mobilabonnemang med minsta möjliga surfmängd är att du automatiskt kommer riktigt billigt undan.

Köp kontantkort i stället för abonnemang och slipp surfen

Ett annat alternativ för dig som helst inte har någon surf alls är att köpa ett kontantkort i stället för abonnemang. Det finns nämligen kontantkort helt utan surf som du bara använder för att kunna ringa och sms:a.

Kan jag köpa en mobil till ett seniorabonnemang?

Ja, du kan köpa en mobil till ett seniorabonnemang, precis som för andra mobilabonnemang. Det gör du i så fall på operatörens hemsida när du bestämt dig för vilket abonnemang du vill ha.

Tips! En mobil blir ofta billigare om du köper den tillsammans med ditt mobilabonnemang.

Om du föredrar enklare mobiler kan du satsa på en modell från Doro. Tillverkaren har specialanpassade mobiler med större knappar och högre ringsignaler, men även mer smartphone-liknande varianter med en rad användbara funktioner under skalet.

Det är dock framför allt större operatörer som erbjuder Doro-telefoner. Tyvärr är det inte säkert att just de operatörerna har seniorrabatt. Då behöver du antingen skaffa ett vanligt abonnemang tillsammans med mobilen, eller köpa mobil och seniorabonnemang separat.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för seniorer

Får man rabatt på mobilabonnemang som senior och 55+?

Det är flera operatörer som erbjuder rabatt på mobilabonnemang för kunder över 55 år men inte alla. Hos vissa operatörer, till exempel Tele2, måste du vara 65 år för att kunna ta del av seniorrabatten.

Finns det seniorabonnemang utan surf?

Ja, Karma Mobil har faktiskt ett mobilabonnemang med 0 GB surf för dig som är över 55 år. Du har dock tillgång till 3 GB surf, men betalar bara för det du använder.

Är det någon skillnad på pensionärsabonnemang och seniorabonnemang?

Nej, det är egentligen ingen skillnad. Operatörerna använder bara olika namn på sina abonnemang. Varje operatör kan dock ha olika ålderskrav på vem som får teckna ett sådant abonnemang.

Måste jag vara medlem i Smart senior för att teckna seniorabonnemang?

Nej, i regel krävs inget medlemskap i Smart senior för att teckna mobilabonnemang som riktar sig mot seniorer.