Jämför mobilabonnemang för pensionär eller senior

Är du 55+ och ser dig om efter ett nytt mobilabonnemang? Grattis! Då finns det extra bra erbjudanden som du kan dra nytta av.

Det finns nämligen flera operatörer som har rabatter för seniorer och pensionärer. Tack vare dem kan du hitta rätt abonnemang till lägre pris än vad andra kunder får.

Men vilket abonnemang ska du då välja? Helt enkelt det som passar bäst för dina behov. Tänk efter vad du vill använda mobilen till, hur mycket du vill ringa och om du använder någon surf. Sedan kan du använda tabellen här ovanför för att leta reda på rätt erbjudande för dig.

Så skaffar du mobilabonnemang hos oss

 1. Använd tabellen för att hitta det mobilabonnemang du vill ha.
 2. Klicka på ”Läs mer” och hamna på operatörens hemsida.
 3. Beställ ditt nya mobilabonnemang.

Vem kan teckna ett mobilabonnemang för seniorer och pensionärer?

Så länge du har fyllt 55 år kan du teckna de flesta mobilabonnemang för seniorer. En del kan dock ha högre ålderskrav än så. Hos Tele2 måste du exempelvis ha fyllt 65 år för att få seniorrabatt.

Du behöver inte ha gått i pension för att teckna ett pensionärsabonnemang. Det är bara din ålder som avgör, inte ifall du fortfarande jobbar eller inte.

Det finns även föreningar för pensionärer och seniorer som erbjuder rabatter på mobilabonnemang, exempelvis Smart Senior. För att ta del av de rabatterna måste du vara medlem i föreningen. Det krävs dock inget medlemskap för de seniorabonnemang som vi tar upp på den här sidan.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget för pensionärer och seniorer?

I tabellen ovan kan du se vilket mobilabonnemang som är billigast för seniorer just nu. Tänk bara på att inte ta det första bästa som har lägst pris. Titta även på vad som ingår för de pengarna, och om det stämmer med vad du behöver.

Priserna på mobilabonnemang ändras emellanåt. Därför kan det variera vilket som är det billigaste. Det finns dock några operatörer som i princip alltid har de lägsta priserna.

Tänk på! Titta även på det ordinarie priset när du jämför mobilabonnemang, inte bara på kampanjpriset.

Hallon har i regel det billigaste mobilabonnemanget för pensionärer. De har ofta kampanjpriser de första månaderna där du får abonnemanget till väldigt lågt pris. Men även när de månaderna är slut är priset lägre än hos de flesta konkurrenter. Fria samtal och sms ingår alltid i Hallons abonnemang.

Nackdelen med Hallon är att du inte kan ringa till kundtjänsten. Skulle du stöta på problem får du i stället mejla dem.

Även Comviq har ett bra och billigt abonnemang för pensionärer. Men då ingår tyvärr inte fria samtal eller sms. Om du klarar dig på 200 samtalsminuter och 2 000 sms i månaden är det dock ett bra alternativ. Utöver det ingår 5 GB surf för dig som är pensionär – vilket är mer surf än i det ordinarie abonnemanget till samma pris.

Till Comviq kan du dessutom ringa om du har frågor eller funderingar.

Hallon Över 55

Hallon Över 55
 • Billigaste abonnemanget för seniorer
 • Fria samtal och sms
 • Ingen bindningstid

Comviq Mini Senior

Comviq Mini Senior
 • Billigt för dig över 55 år
 • 200 samtalsminuter
 • Ingen bindningstid

Är seniorabonnemang billigare än andra mobilabonnemang?

I vissa fall är seniorabonnemangen billigare än andra abonnemang. Men det är inte alltid så. Det är fullt möjligt att hitta billiga alternativ bland operatörernas ordinarie abonnemang.

Ett tips är därför att jämföra både seniorabonnemang och vanliga mobilabonnemang. Du hittar alla de alternativen i tabellen här på sidan. Då kan du enkelt se om du tjänar på att utnyttja en seniorrabatt, eller hellre ska välja en operatör med låga priser även utan rabatter.

Vilket är bästa mobilabonnemanget för pensionärer och seniorer?

Det bästa mobilabonnemanget är olika för varje individ. Det gäller även för dig som är pensionär och senior. Du behöver därför fundera på vad du vill använda ditt mobilabonnemang till. Först då kan du hitta det bästa alternativet.

Vad du ska titta efter hos bästa mobilabonnemanget

 • Samtal och sms. Vill du framför allt ringa med ditt abonnemang? Eller tycker du om att hålla kontakten via sms? Med de flesta abonnemang kan du både ringa och sms:a helt fritt.
 • Surfmängd. Brukar du läsa nyheter på nätet? Eller använder du aldrig mobilen för att surfa? Oavsett vilken datamängd du behöver finns det abonnemang som passar dig.
 • Täckning. Du måste ha täckning både för att kunna ringa och surfa med telefonen. Välj en operatör som du vet har bra täckning där du bor. Om du är osäker är ett tips är att fråga dina grannar vilken operatör de har.
 • Kundtjänst. Hur vill du kontakta din operatör om du får problem? Är det viktigt att kunna ringa och prata med dem via telefon? Eller går det bra med mejl eller chatt?

Med det sagt finns det vissa abonnemang som uppfyller de flesta behov. Läs vår rekommendation om det bästa mobilabonnemanget för pensionärer för tips på vad som kan passa.

Kan pensionärer teckna mobilabonnemang utan surf?

Nej, det finns inga mobilabonnemang som är helt utan surf. Oavsett vilket abonnemang du väljer ingår det en viss surfmängd varje månad.

Om du inte surfar alls kan du välja det billigaste abonnemanget med lite surf, som också uppfyller dina andra kriterier. Det finns abonnemang med så lågt pris att du knappt betalar något extra för den surf du inte använder.

Alternativ till mobilabonnemang utan surf

 • Mobilabonnemang med lite surf. Vissa mobilabonnemang har så liten surfmängd att det i princip kan räknas som utan surf. Dessa abonnemang är också de klart billigaste.
 • Kontantkort utan surf. Det går att skaffa kontantkort som är helt utan surf. Sådana kontantkort laddar du med en summa pengar som du ringer och sms:ar för.

Har Telia mobilabonnemang för pensionärer?

Nej, Telia har tyvärr inget mobilabonnemang för pensionärer.

Telia är landets största mobiloperatör, och många kunder har haft Telia i stora delar av sitt liv. Men vill du ha ett seniorabonnemang behöver du se dig om efter andra alternativ.

Vem vet – kanske kan du hitta ett mycket billigare abonnemang hos en operatör som du inte har prövat förut.

Hallon, Comviq och Vimla har särskilda seniorabonnemang

Du som är över 55 år kan teckna särskilda mobilabonnemang hos flera lågprisoperatörer. Några sådana operatörer är Hallon, Comviq och Vimla.

Med de här seniorabonnemangen får du upp till 50 kronor rabatt. Några seniorabonnemang har också högre surfmängder än de ordinarie abonnemangen. Oavsett vilket alternativ du väljer får du mer surf för pengarna än vad operatörernas andra abonnemang har att erbjuda.

Både Hallon och Vimla har fria samtal och sms i alla sina abonnemang. Det har även Comviq, utom i det minsta abonnemanget där antalet samtalsminuter och sms är begränsat. Ingen av operatörerna har någon bindningstid.

Vimla Seniorabonnemang

Vimla Seniorabonnemang
 • Rabatt för dig över 55 år
 • Fria samtal och sms
 • Ingen bindningstid

Tele2 har 20 procent rabatt för seniorer över 65 år

Tele2 har också ett specialerbjudande till pensionärer. Du som är 65 år eller äldre får 20 procent rabatt när du tecknar abonnemang hos dem. Det är inget krav på att du måste ha gått i pension för att få rabatten.

Rabatten gäller för de vanliga mobilabonnemangen som Tele2 erbjuder. Du har många olika surfmängder att välja mellan, alltid fria samtal och sms och ingen bindningstid.

Tele2 Seniorrabatt

Tele2 Seniorrabatt
 • 20 % rabatt på alla mobilabonnemang
 • Välj från 3 GB till obegränsad surf
 • Alltid fria samtal och sms

Har Telenor och Tre mobilabonnemang för pensionärer?

Nej, tyvärr har varken Telenor eller Tre något abonnemang eller rabatt för pensionärer.

Kan jag köpa en mobil till ett seniorabonnemang?

Ja, du kan köpa en mobil till ett seniorabonnemang, precis som för andra mobilabonnemang. Det gör du i så fall på operatörens hemsida när du bestämt dig för vilket abonnemang du vill ha.

De flesta operatörer med seniorrabatt erbjuder moderna smartphones till sina mobilabonnemang. För dig som är tekniskt intresserad och gärna har mer avancerade funktioner kan de passa bra.

Tips! En mobil är ofta billigare om du köper den tillsammans med ett abonnemang.

Föredrar du en enklare telefon? Då ska du satsa på en mobil från Doro. Det är en tillverkare som specialiserat sig på just målgruppen pensionärer. Doros mobiler har stora knappar och höga ringsignaler, så det passar bra för dig som kanske ser eller hör lite sämre än tidigare.

Det är framför allt större operatörer som erbjuder Doro-telefoner. Tyvärr är det inte säkert att de operatörerna har seniorrabatt. Då behöver du antingen skaffa ett vanligt abonnemang tillsammans med mobilen, eller köpa mobil och seniorabonnemang separat.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för seniorer

Får man rabatt på mobilabonnemang när man blir pensionär?

Ja, många operatörer erbjuder rabatt på mobilabonnemang när du är pensionär. Faktum är att seniorrabatten ofta gäller redan från 55 års ålder. I vår tabell hittar du mobilabonnemang med rabatt för seniorer och pensionärer.

Finns det seniorabonnemang utan surf?

Nej, det finns inget mobilabonnemang som är utan surf, inte heller för seniorer. Vill du inte ha surf kan du antingen välja ett billigt abonnemang med lite surf, eller skaffa ett kontantkort utan surf i stället.

Vilka operatörer har mobilabonnemang för seniorer?

Hallon, Comviq och Vimla erbjuder särskilda mobilabonnemang för seniorer. De har lägre priser och ibland mer surf än vad de vanliga abonnemangen har. Tele2 har i stället rabatt på sina mobilabonnemang för alla kunder över 65 år.

Är det någon skillnad på pensionärsabonnemang och seniorabonnemang?

Nej, det är egentligen ingen skillnad. Operatörerna använder bara olika namn på sina abonnemang. Varje operatör kan dock ha olika ålderskrav på vem som får teckna ett sådant abonnemang.

Måste jag vara medlem i Smart senior för att teckna seniorabonnemang?

Nej, i regel krävs inget medlemskap i Smart senior för att teckna mobilabonnemang för seniorer. Ett medlemskap kan dock ge vissa extra förmåner när du skaffar vissa mobilabonnemang.

Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Telekomskribent evelina.grenehed@mobilabonnemang.se