Jämför mobilabonnemang för pensionär eller senior

Flera operatörer har specialerbjudanden för dig som är 55+ eller pensionär. Men beroende på vad du är ute efter kan det faktiskt vara billigare att teckna ett ”vanligt abonnemang”.

I tabellen här ovan kan du filtrera utifrån dina personliga önskemål så att du enkelt hittar ett prisvärt och bra mobilabonnemang just för dig. Vi visar både vanliga abonnemang och särskilda seniorabonnemang så att du verkligen hittar det bästa erbjudandet.

Fortsätt läsa för att få mer information om vad du ska tänka på när du väljer mobilabonnemang.

Vem kan teckna ett mobilabonnemang för seniorer?

Så länge du har fyllt 55 år kan du teckna de flesta mobilabonnemang för seniorer. En del kan dock ha högre ålderskrav än så. Hos Tele2 måste du exempelvis ha fyllt 65 år för att få seniorrabatt.

Du behöver inte ha gått i pension för att teckna ett pensionärsabonnemang. Det är bara din ålder som avgör, inte ifall du fortfarande jobbar eller inte.

Det finns även föreningar för pensionärer och seniorer som erbjuder rabatter på mobilabonnemang, exempelvis Smart Senior. För att ta del av de rabatterna måste du vara medlem i föreningen. Det krävs dock inget medlemskap för de seniorabonnemang som vi tar upp på den här sidan.

Är seniorabonnemang billigare än andra mobilabonnemang?

I vissa fall är seniorabonnemangen billigare än andra abonnemang. Men det är inte alltid så. Det är fullt möjligt att hitta billiga alternativ bland operatörernas ordinarie abonnemang.

Ett tips är därför att jämföra både seniorabonnemang och vanliga mobilabonnemang. Du hittar alla de alternativen i tabellen här på sidan. Då kan du enkelt se om du tjänar på att utnyttja en seniorrabatt, eller hellre ska välja en operatör med låga priser även utan rabatter.

Vilket är bästa mobilabonnemanget för pensionärer och seniorer?

Vilket som är det bästa mobilabonnemanget är olika för varje individ. Det gäller även för dig som är pensionär och senior. Du behöver därför fundera på vad du vill använda ditt mobilabonnemang till. Först då kan du hitta det bästa alternativet.

Vad du ska titta efter hos bästa mobilabonnemanget

  • Samtal och sms. Vill du framför allt ringa med ditt abonnemang? Eller tycker du om att hålla kontakten via sms? Med de flesta abonnemang kan du både ringa och sms:a helt fritt.
  • Surfmängd. Brukar du läsa nyheter på nätet? Eller använder du aldrig mobilen för att surfa? Oavsett vilken datamängd du behöver finns det abonnemang som passar dig.
  • Täckning. Du måste ha täckning både för att kunna ringa och surfa med telefonen. Välj en operatör med bra täckning där du bor. Om du är osäker är ett tips är att fråga dina grannar vilken operatör de har.
  • Kundtjänst. Hur vill du kontakta din operatör om du får problem? Är det viktigt att kunna ringa och prata med dem via telefon? Eller går det bra med mejl eller chatt?

Med det sagt finns det vissa abonnemang som uppfyller de flesta behov. Läs vår rekommendation om det bästa mobilabonnemanget för pensionärer för tips på vad som kan passa.

Kan pensionärer teckna mobilabonnemang utan surf?

Nej, det finns inga mobilabonnemang som är helt utan surf. Oavsett vilket abonnemang du väljer ingår det en viss surfmängd varje månad.

Om du inte surfar alls kan du välja det billigaste abonnemanget med lite surf, som också uppfyller dina andra kriterier. Det finns abonnemang med så lågt pris att du knappt betalar något extra för den surf du inte använder.

Alternativ till mobilabonnemang utan surf

  • Mobilabonnemang med lite surf. Vissa mobilabonnemang har så liten surfmängd att det i princip kan räknas som utan surf. Dessa abonnemang är också de klart billigaste.
  • Kontantkort utan surf. Det går att skaffa kontantkort som är helt utan surf. Sådana kontantkort laddar du med en summa pengar som du ringer och sms:ar för.

Kan jag köpa en mobil till ett seniorabonnemang?

Ja, du kan köpa en mobil till ett seniorabonnemang, precis som för andra mobilabonnemang. Det gör du i så fall på operatörens hemsida när du bestämt dig för vilket abonnemang du vill ha.

De flesta operatörer med seniorrabatt erbjuder moderna smartphones till sina mobilabonnemang. För dig som är tekniskt intresserad och gärna har mer avancerade funktioner kan de passa bra.

Tips! En mobil är ofta billigare om du köper den tillsammans med ett abonnemang.

Föredrar du en enklare telefon? Då ska du satsa på en mobil från Doro. Det är en tillverkare som specialiserat sig på just målgruppen pensionärer. Doros mobiler har stora knappar och höga ringsignaler, så det passar bra för dig som kanske ser eller hör lite sämre än tidigare.

Det är framför allt större operatörer som erbjuder Doro-telefoner. Tyvärr är det inte säkert att de operatörerna har seniorrabatt. Då behöver du antingen skaffa ett vanligt abonnemang tillsammans med mobilen, eller köpa mobil och seniorabonnemang separat.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för seniorer

Får man rabatt på mobilabonnemang när man blir pensionär?

Ja, många operatörer erbjuder rabatt på mobilabonnemang när du är pensionär. Faktum är att seniorrabatten ofta gäller redan från 55 års ålder. På vår sida kan du enkelt jämföra mobilabonnemang.

Finns det seniorabonnemang utan surf?

Nej, det finns inget mobilabonnemang som är utan surf, inte heller för seniorer. Vill du inte ha surf kan du antingen välja ett billigt abonnemang med lite surf, eller skaffa ett kontantkort utan surf i stället.

Är det någon skillnad på pensionärsabonnemang och seniorabonnemang?

Nej, det är egentligen ingen skillnad. Operatörerna använder bara olika namn på sina abonnemang. Varje operatör kan dock ha olika ålderskrav på vem som får teckna ett sådant abonnemang.

Måste jag vara medlem i Smart senior för att teckna seniorabonnemang?

Nej, i regel krävs inget medlemskap i Smart senior för att teckna mobilabonnemang för seniorer. Ett medlemskap kan dock ge vissa extra förmåner när du skaffar vissa mobilabonnemang.

Måste jag vara pensionär för att teckna pensionärsabonnemang?

Nej, det är oftast åldern som styr och inte om du faktiskt är pensionär eller inte.