Roaming

Roaming innebär att du lånar den lokala operatörens nät när du reser utomlands för att kunna surfa, ringa och skicka sms. Inom EU/EES roamar du utan extra kostnad, medan du i regel behöver betala för roaming i länder som inte omfattas av EU/EES. På den här sidan berättar vi allt du behöver veta om roaming och tipsar om sådant som kan vara bra att tänka på.

Så fungerar roaming inom EU/EES

EU:s roamingavtal gör det möjligt att använda mobilen i princip som vanligt i ett annat EU/EES-land utan att behöva betala något extra för det. Samtal, både till mobil och fast telefon, sms och surf kostar alltså lika mycket som hemma i Sverige. Du behöver inte heller betala något extra för att ta emot samtal eller sms.

Info! Fri roaming gäller i alla länder inom EU (läs mer om dem på Europeiska unionens hemsida) och även i EES-länderna Norge, Island och Liechtenstein.

Roamingreglerna gäller så länge du använder din mobil mer i ditt hemland än utomlands och tillfälligt lånar den lokala operatörens nät. När du kommer till ett annat EU-land ska du alltid få ett sms från din operatör som upplyser dig om att du använder roaming och vilken policy de har för normal användning. Operatören ska informera dig om vilka gränser de har rätt att sätta för tjänsterna du kan använda till samma pris som hemma.

Vad händer om roamingreglerna missbrukas?

För att kunna förhindra att roamingreglerna missbrukas har operatörerna rätt att kontrollera utomlandsanvändningen. Finns det några misstankar om att du använder mobilabonnemanget mer utomlands än hemma kan du behöva bevisa var du bor och/eller vilken koppling du har till landet du befinner dig i.

Har du använt abonnemanget utomlands under den största delen av en fyramånadersperiod kan du behöva betala en tilläggsavgift.

När ska man aktivera roaming på mobilen?

För att kunna surfa, ringa och sms:a utan extra kostnad när du är utomlands (alltså vanligtvis endast i länder inom EU/EES) måste du aktivera roaming på din mobiltelefon. 

Tips! Vissa operatörer låter dig surfa som hemma även i länder utanför EU/EES. Kolla upp vad som gäller hos din operatör.

Här nedanför ser du hur du aktiverar dataroaming på Iphone och Android (vi har tagit Samsung som exempel). Tänk dock på att både tillvägagångssätt och menyval kan skilja sig något mellan olika modeller, och när det gäller Android även mellan olika mobilmärken.

Så aktiverar du roaming på Iphone

  1. Gå till Inställningar.
  2. Välj Mobilnät.
  3. Välj Alternativ för mobildata.
  4. Aktivera Dataroaming.
  5. Klart!

Så aktiverar du roaming på Samsung

  1. Öppna menyn.
  2. Välj Inställningar.
  3. Välj Anslutningar.
  4. Klicka på Mobilnätverk.
  5. Aktivera Dataroaming.

Vilka gränser finns det för samtal, sms och surf?

Det finns inga gränser för hur många samtal och sms du får använda när du är utomlands, så länge du håller dig till det antal som ingår i ditt abonnemang. Ringer du fler samtal eller skickar fler sms än vad som ingår i mobilabonnemanget betalar du enligt samma taxa som i ditt hemland.

När det gäller surfen finns det däremot vissa regler och begränsningar för hur mycket du får förbruka till den nationella taxan, även om det kan variera beroende på vilket slags abonnemang du har.

Det här gäller för mobilabonnemang med fast surfpott

Har du ett mobilabonnemang med en fast surfpott kan du i regel använda hela potten på resor inom EU/EES utan betala extra. Tar potten slut måste du betala för att kunna surfa. Om du har ett abonnemang med ”väldigt billig surf” har operatören dock rätt att begränsa surfanvändningen utomlands. Definitionen av billig surf är mindre än 1 euro/GB (för 2022). 

Vilken begränsning du får beror på vad ditt abonnemang kostar. Din operatör måste alltid ge dig information om detta i förväg och även meddela dig när du når gränsen.

Det här gäller för abonnemang med obegränsad surf

Har du mobilabonnemang med obegränsad surf bör du få tillgång till en större surfmängd utomlands utan extra kostnad. Även i detta fall är det priset på ditt abonnemang som avgör exakt hur mycket surf du får tillgång till. Men du ska i alla fall få minst dubbel så mycket surf som mängden du får om du delar abonnemangspriset med operatörernas pristak, vilket låg på 2 euro (plus moms) 2022.

Hur fungerar roaming utanför EU?

Utanför EU/EES ska du inte ta för givet att du kan använda mobilen på samma sätt som hemma, även om det finns operatörer som har valt att tillämpa roamingreglerna i fler länder än de som omfattas av EU/EES.

Eftersom det kan bli riktigt dyrt att använda mobilen, framför allt för surf, är det viktigt att du kollar upp vad som gäller hos din operatör. Ta en noggrann titt på operatörens prislista för landet du ska besöka för att undvika obehagliga överraskningar när fakturan kommer.

Ska du resa till ett land utanför EU/EES där du vet att operatören inte erbjuder roaming bör du slå av roaming på mobilen.

Så stänger du av roaming på mobilen

På Iphone

  1. Öppna Inställningar.
  2. Gå till Mobildata och välj Alternativ för mobildata.
  3. Stäng av dataroaming.

På Android

  1. Gå till Inställningar.
  2. Välj Mobila nätverk.
  3. Slå av dataroaming.

Tänk på att rubrikerna kan skilja sig något mellan olika mobilmärken såväl som mellan olika modeller av samma märke.

Gäller fri roaming i Storbritannien?

I och med brexit går det inte att ta för givet att fri roaming gäller i Storbritannien, eftersom de helt enkelt inte längre omfattas av det europeiska roamingavtalet. Det gäller alltså alla områden som omfattas av Storbritannien, det vill säga England, Gibraltar, Skottland, Wales och Nordirland. 

Det har varit upp till varje enskild operatör att bestämma om de ska erbjuda fri roaming i Storbritannien eller ej. Kontakta därför din operatör och kolla vad som gäller innan du åker.

Ska man ha roaming på hemma?

När du befinner dig i ditt hemland finns det ingen mening med att ha roaming aktiverat på din mobil. Du kan ju bara använda din egen operatörs mobilnät för att ringa, messa och surfa. Det gör förvisso inget att att ha roaming på, men det är helt onödigt.

Kan man spärra roaming för datatrafik?

Ja, faktum är att alla operatörer ska erbjuda en kostnadsfri spärrtjänst för roaming av data, både inom och utanför EU/EES. Operatören sätter då en kostnadsgräns för hur mycket surf du får förbruka på en månad, och uppnår du gränsen spärras du från att surfa vidare.

Spärren gäller däremot i regel aldrig för uppkoppling via satellit, till exempel om du befinner dig på ett fartyg.

Är roaming och mobildata samma sak?

Nej, roaming och mobildata är inte samma sak. Roaming är en term för att använda sin mobil via ett annat mobilnätverk än sitt ”eget”, medan mobildata är surfpotten som ingår i ditt abonnemang.

Varför fungerar inte mitt mobilabonnemang utomlands?

Det finns flera möjliga orsaker bakom ett krånglande mobilabonnemang, särskilt om du befinner sig utomlands. Men det finns också flera möjliga lösningar på problemet. Här nedanför berättar vi mer!

3 tips för att få mobilabonnemanget att funka utomlands

  • Starta om din mobiltelefon. Ibland kan det räcka med att starta om enheten för att få allt att fungera igen. Så testa det först av allt.
  • Dubbelkolla att du inte har spärrat trafik i utlandet. Hos vissa operatörer kan man lägga in en särskild spärr för trafik i utlandet, och om den är aktiverad går det till exempel inte att ringa. Du kan ofta se och ändra inställningarna för funktionen via Mina sidor på operatörens hemsida eller i appen.
  • Säkerställ att du är uppkopplad mot ett nätverk. För att kunna använda mobilabonnemanget måste du ha uppkoppling. Högst upp på mobilens skärm ska du se en symbol som anger signalstyrkan. Kolla i telefonens inställningar att allt ser ut som det ska, till exempel att mobildata är aktiverat (om det är surfen du vill använda), eller att du är ansluten till ett wifi-nätverk och har angett korrekt användnamn och lösenord.

6 viktiga saker att tänka på när du använder mobilen utomlands

Nu har du förhoppningsvis lärt dig lite mer om roaming, vilka regler som gäller och hur du aktiverar roaming på din enhet. Det finns vissa saker som är extra viktiga att ha i åtanke när man planerar att använda mobilen på utomlandsresan, och dessa listar vi här nedanför.

Innan du reser ska du tänka på att

  1. Operatörerna är inte skyldiga att erbjuda roaming så kolla alltid upp vad som gäller just hos din operatör.
  2. Vissa telefonnummer kan kosta mer och omfattas då inte av roamingpriserna, till exempel samtal till vissa myndigheter, betalsamtal och samtal till nummeruppplysningen.
  3. Även om operatören inte får ta ut en extra avgift när du surfar inom EU/EES kan de ändå begränsa surfmängden.
  4. Det kan vara dyrt att ringa, skicka sms och surfa i länder utanför EU/EES, så i det fallet bör du stänga av dataroaming på mobilen.
  5. Din mobil kan kopplas upp mot satellit om du reser med fartyg, så stäng av dataroaming och röstbrevlåda för att undvika onödiga kostnader.
  6. Om du reser nära en gräns till ett land utanför EU, till exempel gränsen mellan Grekland och Turkiet, ska du hålla koll så att du inte kopplas upp till fel mobilmast.