Vad är wifi-samtal?

Wifi-samtal är helt enkelt samtal som du kan ringa över ett valfritt wifi-nät. Funktionen kan vara användbar om du befinner dig på platser med dålig täckning i det ”vanliga” nätet, till exempel i en källare eller garage, men har tillgång till wifi. Här kan du läsa mer om vad som krävs för att kunna använda wifi-samtal och hur du aktiverar det på mobilen.

Vad krävs för att kunna använda wifi-samtal?

För att du ska kunna använda wifi-samtal måste du både ha en mobiltelefon och ett mobilabonnemang som stödjer funktionen. Nu har ju de flesta operatörer aktiverat wifi-samtal på sina mobilabonnemang, men det kan alltid vara bra att dubbelkolla vad som gäller och om du behöver göra något innan du kan köra igång.

Vad kostar wifi-samtal?

Det kostar inget extra att ringa wifi-samtal. Har du ett mobilabonnemang med fria samtal så ingår wifi-samtal i abonnemanget. Har abonnemanget med rörligt pris för samtal, debiteras wifi-samtal på samma sätt som i mobilnätet.

Erbjuder alla operatörer wifi-samtal?

Alla större svenska operatörer erbjuder wifi-samtal och det gör även de flesta mindre operatörerna. Men det finns vissa som ännu inte har lanserat wifi-samtal, så dubbelkolla vad som gäller hos just din operatör.

Hitta mobilabonnemang med stöd för wifi-samtal
Välj surf
0 GB
2 GB 100 GB

Fungerar wifi-samtal både på Iphone och Android?

Ja, i princip alla nyare Iphones och Android-mobiler har stöd för wifi-samtal. Det är däremot inte säkert att wifi-samtal är aktiverat från start bara för att mobilen har stöd för tjänsten. Men det fixar du snabbt och smidigt på egen hand. Tillvägagångssättet och rubrikerna i telefonens inställningar kan variera något mellan olika mobilmärken, men här nedanför ser du på ett ungefär hur du gör.

Så aktiverar du wifi-samtal på en Iphone

 1. Öppna Inställningar.
 2. Välj Mobildata.
 3. Gå vidare till Wifi-samtal.
 4. Bocka i Wifi-samtal på den här telefonen.
 5. Klart!

Så aktiverar du wifi-samtal på en Android-mobil

 1. Gå till Inställningar.
 2. Välj Nätverk och internet.
 3. Välj Mobilt nätverk.
 4. Klicka på Avancerat.
 5. Aktivera Wifi-samtal.
 6. Klart!

När du har aktiverat wifi-samtal på din mobiltelefon kan du behöva starta om enheten för att funktionen ska köra igång.

Vad händer med samtalet om jag tappar wifi-täckningen?

Om du pratar i mobilen och tappar wifi-täckningen kommer samtalet fortsätta i mobilnätet så länge som du har täckning i 4G-nätet. Om du bara har täckning i 2G eller 3G kommer samtalet däremot att brytas.

Tips! Läs om hur samtal via 4G-nätet fungerar på vår sida om VoLTE.