Hur överlåter man ett mobilabonnemang?

För att överlåta ett mobilabonnemang måste du fylla i en överlåtelseblankett. Dessa kan du hitta på operatörens hemsida eller genom att besöka operatörens butik. Blanketten måste fyllas i av både dig som överlåter mobilabonnemanget och den nya ägaren. Den som tar över ett mobilabonnemang blir därmed betalningsansvarig och tar över dess villkor.

Du kan inte överlåta mobilabonnemang hos alla operatörer

Det är möjligt att överlåta ett mobilabonnemang hos de allra flesta operatörerna, men det finns ett fåtal som inte tillåter det. Då får du i stället säga upp mobilabonnemanget och så får personen som ville ha det teckna ett eget istället.

Mobilabonnemangen som inte går att överlåta är oftast sådana utan bindningstid, men det finns också mobilabonnemang med bindningstid som går att överlåta.

Tips! På din operatörs hemsida kan du ta reda på om du kan överlåta ditt mobilabonnemang eller inte.

Vad kostar det att överlåta ett mobilabonnemang?

Hos de flesta operatörerna är det helt kostnadsfritt att överlåta mobilabonnemang, men det förekommer även operatörer som tar betalt för en överlåtelse. Kostnaden för en överlåtelse kan uppgå till så mycket som 500 kronor.

Hur lång tid tar det innan överlåtelsen har gått igenom?

Hur lång tid det tar att överlåta ett mobilabonnemang varierar mellan olika operatörer och vilket mobilabonnemang du överlåter. Hos en del operatörer tar det inte mer än ett par dagar att flytta över abonnemanget till den nya ägaren medan det hos andra kan ta drygt en vecka.

Tänk på! Det är oftast inte möjligt att överlåta ett mobilabonnemang direkt efter att du har skaffat det. Ofta måste du ha haft det i minst 30 dagar innan du får göra en överlåtelse.

Vilka typer av mobilabonnemang kan jag överlåta?

Det är möjligt att överlåta såväl privatabonnemang som företagsabonnemang. Hos många operatörer går det även att överlåta mobilabonnemang som tillhör dödsbon.

Hur du överlåter ett privatabonnemang eller ett företagsabonnemang skiljer sig inte särskilt mycket. Operatörerna kan dock ha olika överlåtelseblanketter som du får fylla i.

Vilka krav finns på den som tar över ett mobilabonnemang?

Det är inte möjligt att överlåta ett mobilabonnemang till vem som helst. Operatörerna ställer vissa krav på den som ska ta över ett abonnemang. Samma krav gäller även för den som tecknar ett nytt mobilabonnemang.

Vilka krav operatörerna har kan variera men i regel är det tre villkor du måste uppfylla för att få ta över ett mobilabonnemang.

  • Du måste ha fyllt 18 år.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
  • Du måste klara en kreditkontroll.
Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent filip.svensson@mobilabonnemang.se