Så väljer du rätt mobilabonnemang utan bindningstid

Som alltid när du är på jakt efter ett mobilabonnemang bör du jämföra alla operatörers erbjudanden för att hitta ett abonnemang utan bindningstid som matchar just dina behov och önskemål. Som vi nämnde tidigare kan de allra flesta mobilabonnemangen på marknaden tecknas både med och utan bindningstid, men i tabellen högst upp på den här sidan ser du exakt vilka du har att välja på.

Det finns ett par viktiga faktorer du ska ha i åtanke när du jämför mobilabonnemang utan bindningstid. Dessa faktorer kan du läsa mer om här nedanför.

Viktiga att tänka på när du jämför

  • Operatörens täckning där du bor. För att du ska kunna surfa i de hastigheter du betalar för gäller det att operatören har god täckning där du bor. Kolla därför in täckningskartorna på operatörernas respektive hemsidor.
  • Utbudet av surfmängder. En av fördelarna med ett obundet abonnemang är att du kan byta abonnemangsform om dina surfbehov ändras över tid. Då kan det vara bra att försäkra sig om att operatören har ett relativt stort och varierat utbud av olika surfnivåer.
  • Kundtjänstens omfattning. Tillhör du skaran som uppskattar en omfattande och tillgänglig support bör du kolla upp vad de olika operatörerna kan erbjuda på den punkten. Mindre operatörer har i regel en mindre omfattande support, så vill du till exempel flera olika kontaktvägar att välja mellan får du kanske vända dig till någon av de större. Då får du dock vara beredd på lite högre priser.
  • Priserna i förhållande till vad du får. Undvik att jaga efter det billigaste mobilabonnemanget och fundera i stället på vad du faktiskt får för pengarna. Börjar du med att vända på prislapparna riskerar du att teckna ett abonnemang som inte uppfyller dina övriga krav.

Ska jag välja mobilabonnemang med eller utan bindningstid?

Om du ska teckna ett abonnemang med eller utan bindningstid beror helt på vad du tycker är viktigt. Binder du abonnemanget binder du dig till operatören under en viss period och det blir även lite svårare att byta abonnemangsform om du inte är nöjd. Tecknar du ett obundet abonnemang kan du byta abonnemangsform och operatör i princip när du vill.

I dag kommer i stort sett alla mobilabonnemang utan bindningstid, men många operatörer ger dig även möjligheten att välja mellan bundet och obundet abonnemang. Fördelen med ett bundet mobilabonnemang är att du kan komma lite billigare undan. Så är du säker på att du kommer stanna kvar hos din operatör kan det löna sig att teckna abonnemanget med bindningstid.

Det finns dock fler fördelar med att skippa bindningstiden och dessa har vi listat här nedanför.

Fördelarna med mobilabonnemang utan bindningstid

  • Möjlighet att ändra till mobilabonnemang med högre eller lägre surfmängd.
  • Du kan byta mobilabonnemang och operatör i princip när du vill.
  • Det blir lättare att hoppa på tillfälliga erbjudanden och kampanjer.

Hur lång bindningstid får ett mobilabonnemang ha?

Bindningstiden på mobilabonnemang kan vara mellan 0 och 24 månader. När du tecknar ett nytt mobilabonnemang får bindningstiden aldrig vara längre än 24 månader. Det står i lagen om elektronisk kommunikation, och gäller alltså alla operatörer.

Operatörer som har en bindningstid på 24 månader måste enligt lagen också erbjuda kunden ett alternativ med högst 12 månaders bindningstid.

Kan jag säga upp mobilabonnemanget under bindningstiden?

Om du vill säga upp ditt mobilabonnemang under bindningstiden måste du betala de månadsbetalningar som är kvar på din bindningstid. Har du bara några månader kvar behöver det inte kosta så mycket. Men om du precis tecknade mobilabonnemanget kan det bli lite dyrare.

Tänk på! Har du köpt en mobiltelefon med ditt abonnemang som du betalar av under en viss period måste du även betala av hela summan för telefonen för att lösa dig helt från operatören.

Ett annat tips för att bli av med bindningstiden är att överlåta mobilabonnemanget till någon annan. Då tar personen över bindningstiden, och du kan skaffa ett nytt abonnemang. Dock är det inte alla operatörer som tillåter överlåtelser.

Vad händer när bindningstiden tar slut?

När bindningstiden är slut löper ditt mobilabonnemang på som vanligt. Du är dock inte längre låst till operatören. Vill du byta operatör är du fri att göra det.

Har du ett mobilabonnemang med bindningstid kan du se hur lång tid du har kvar genom att logga in hos operatören, antingen i appen eller på Mina sidor på hemsidan. Eventuell bindningstid ska även framgå i avtalet för ditt mobilabonnemang.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget utan bindningstid?

##BilligasteProduktenNamn## är det billigaste mobilabonnemanget utan bindningstid just nu (kontrollerat 2024-04-23). Kostnaden är 52 kr/mån i 5 månader, därefter 105 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Fello

Kan jag skaffa en mobil med abonnemang utan bindningstid?

Ja, det går att skaffa mobilabonnemang tillsammans med mobil utan att behöva binda upp dig. Det är dock bara möjligt hos operatörer som låter dig betala hela mobiltelefonens pris direkt vid köpet.

Däremot blir du bunden till operatören om du köper mobiltelefonen på delbetalning. Då måste du nämligen betala av på mobiltelefonen varje månad under den avtalade tiden, och kan därför inte byta operatör förrän telefonen är betald.

En del operatörer låter dig välja om du vill ha bindningstid eller inte när du lägger till en mobil. Dock kommer du troligen få lite högre pris på mobiltelefonen om du väljer utan bindningstid.

Vad är skillnaden mellan uppsägningstid och bindningstid?

Uppsägningstid och bindningstid är två olika saker, och det är viktigt att du kan skilja begreppen åt om du har tänkt att avsluta ditt mobilabonnemang.

Detta är skillnaden mellan bindningstid och uppsägningstid

  • Bindningstiden är den tid som ditt avtal med operatören gäller. Du måste betala månadsavgiften för mobilabonnemanget under hela den tiden. Du kan alltså inte byta mobilabonnemang eller operatör när du vill. Bindningstiden får högst vara 24 månader.
  • Uppsägningstiden är hur lång tid det tar från att du säger upp mobilabonnemanget till att det avslutas. Uppsägningstiden får vara högst en månad. I så fall avslutas mobilabonnemanget inte direkt när du säger upp det, utan gäller i en månad till efter det.

Har mobilabonnemang utan bindningstid någon uppsägningstid?

Mobilabonnemang som är utan bindningstid kan fortfarande ha en uppsägningstid. I så fall dröjer det alltså en månad efter uppsägningen innan operatören avslutar abonnemanget. Men många operatörer har varken bindningstid eller uppsägningstid på sina mobilabonnemang.

Abonnemang som inte har uppsägningstid avslutas vid nästkommande månadsskifte. Det beror på att varje månad betalas i förskott. Så om du säger upp abonnemanget mitt i månaden kan det ändå dröja några veckor innan ditt abonnemang avslutas.

Hur lång uppsägningstid får mobilabonnemang ha?

Uppsägningstiden för nya mobilabonnemang får enligt lag vara högst en månad. Det gäller alla abonnemang som har tecknats efter den 1 maj 2014, oavsett om abonnemanget har bindningstid eller inte. Om du tecknar ett nytt mobilabonnemang kan du alltså aldrig ha mer än en månads uppsägningstid.

Tecknade du ditt mobilabonnemang innan den 1 maj 2014 kan du dock ha längre uppsägningstid. Då kan den som längst vara tre månader.

Vanliga frågor om mobilabonnemang utan bindningstid

Vilka operatörer har mobilabonnemang utan bindningstid?

Alla operatörer erbjuder i dag mobilabonnemang utan bindningstid. Dock är det inte alla deras abonnemang som saknar bindningstid, så det är alltid bra att dubbelkolla.

Har Telenor mobilabonnemang utan bindningstid?

Ja, hos Telenor kan du välja att teckna mobilabonnemang utan bindningstid.

Hur lång bindningstid kan mobilabonnemang ha?

Mobilabonnemang får inte ha längre bindningstid än 24 månader. Du ska också kunna välja att bara binda upp dig i högst 12 månader. Det är lagstadgat och gäller oavsett vilken operatör du har. 

Vad händer efter bindningstiden?

När bindningstiden tar slut fortsätter ditt mobilabonnemang att gälla, men utan bindningstid. Det innebär att du kan ändra eller säga upp ditt abonnemang om du vill.

Kan jag byta mobilabonnemang hos samma operatör under bindningstiden?

Ja, de flesta operatörer låter dig byta till ett abonnemang med högre surfmängd under bindningstiden. Däremot kan du inte byta till ett abonnemang med lägre surfmängd.

Kan jag byta till en annan operatör under bindningstiden?

Nej, under bindningstiden är du låst vid den operatör du redan har. För att byta behöver du lösa ut mobilabonnemanget och betala alla de månadskostnader som återstår.

Kan mobilabonnemang utan bindningstid fortfarande ha en uppsägningstid?

Ja, mobilabonnemang utan bindningstid kan ändå ha en uppsägningstid. Uppsägningstiden får högst vara en månad.