Vilket mobilabonnemang passar bäst för pensionärer?

Oavsett om du är på jakt efter ett ”vanligt” mobilabonnemang eller ett mobilabonnemang för pensionärer ska du välja alternativet som bäst motsvarar dina behov och önskemål. Det bästa abonnemanget för någon annan är inte nödvändigtvis det absolut bästa för dig.

Tips! Vi har utsett Bästa mobilabonnemanget i olika kategorier, så där kan du kolla vilka abonnemang vi rekommenderar för pensionärer och seniorer. Men tänk på att du alltid ska utgå ifrån dina egna preferenser när du väljer abonnemang.

Däremot finns det operatörer som erbjuder mobilabonnemang till lägre priser för dig som är pensionär över 55 eller 65 år. Så om du hittar ett sådant abonnemang som uppfyller dina krav är det såklart ett mycket bra och prisvärt val. Men du kan även hitta många bra alternativ bland de ordinarie abonnemangen. Just därför har vi valt att visa både vanliga abonnemang och abonnemang för pensionärer i tabellen här ovanför.

Så hittar du rätt mobilabonnemang som pensionär

För att hitta det bästa mobilabonnemanget för dig som pensionär måste du börja med att jämföra operatörernas erbjudanden. Här nedanför går vi igenom vilka faktorer som är extra viktiga att tänka på.

  • Operatörens täckning där du bor. För att du ska kunna använda mobilabonnemanget fullt ut måste du välja en operatör med god täckning i ditt område. Kolla täckningskartorna på operatörernas respektive hemsidor och välj sedan mobilabonnemanget med bäst täckning.
  • Utbudet av olika surfalternativ. Det är en fördel om det finns flera olika surfnivåer att välja mellan, eftersom du då har större chans att hitta ett alternativ som matchar med dina internetvanor.
  • Möjlighet att kontakta kundtjänst. Vissa operatörer har en omfattande kundtjänst med många olika kontaktvägar, medan andra bara erbjuder support via chatt. Även på den här punkten är det dina egna behov du ska utgå ifrån. Prioriterar du en omfattande och tillgänglig kundtjänst kan det kanske vara värt de extra kronorna att satsa på en större operatör?
  • Om abonnemanget inkluderar fria samtal och sms. Nästan alla mobilabonnemang kommer med fria samtal och sms i dag, men om du främst vill använda mobilen för att ringa och skicka meddelanden kan det vara bra att dubbelkolla.
  • Hur mycket du får för pengarna. Som ett sista steg ska du givetvis jämföra priserna. Börja med att ta fram några abonnemang som uppfyller dina krav, och sedan tar du helt enkelt ta det billigaste alternativet av dessa. På så vis får du det bästa abonnemanget för dig till det bästa priset. Ett tips är att inte låsa sig till att bara jämföra pensionärsabonnemang. Du kan hitta riktigt prisvärda alternativ även bland de ”vanliga” abonnemangen.

Hur hittar jag det billigaste pensionärsabonnemanget?

För många är priset en viktig faktor att ta med i sin jämförelse av mobilabonnemang, men lika många gör misstaget att se priset som en enskild faktor och något att utgå ifrån. Du bör absolut jämföra priserna, men bara mellan de abonnemang som du vet lever upp till dina krav i övrigt. Då har du större chans att få ett prisvärt abonnemang som håller i längden. Om du dessutom hittar ett mobilabonnemang med pensionärsrabatt så blir ju månadskostnaden automatiskt lägre.

Som vi har nämnt tidigare kan du hitta många bra och billiga abonnemang i operatörernas ordinarie utbud. Om du inte behöver så mycket surf kan du komma riktigt billigt undan. Du ser alla priser i tabellen längre upp på sidan, även tillfälliga kampanjpriser.

Vem får teckna mobilabonnemang för pensionärer?

Det är inte så att du alltid måste ha gått i pension för att få teckna ett mobilabonnemang för pensionärer. Däremot måste du uppfylla operatörens åldersvillkor, och det kan skilja sig något mellan olika operatörer. I regel måste du ha fyllt 55 år för att  kunna ta del av rabatten, men vissa operatörer har även ålderkrav på 65 år. Till exempel Tele2.

Ibland kan ett medlemskap i en pensionärsförening vara ett krav för att du kunna teckna mobilabonnemang för pensionärer. Om du får rabatten via din pensionärsförening bevisar du ditt medlemskap genom att logga in på Mitt konto eller Mina sidor på föreningens hemsida, och sedan klickar du dig vidare till erbjudandet därifrån

Hur mycket surf behöver jag på mitt pensionärsabonnemang?

Hur mycket surf du behöver på ditt mobilabonnemang beror på hur dina internetvanor ser ut. Det spelar ingen roll om du tecknar ett ordinarie abonnemang eller abonnemang för pensionärer. När du väljer surfmängd, det vill säga mobildata, ska du alltid utgå ifrån hur ofta du använder internet och vad du gör när du är uppkopplad.

Välj inte för lite surf så att du hela tiden måste köpa extra. Det kan bli riktigt dyrt i längden. Men du ska inte heller ta i bara för säkerhets skull och betala för mer surf än vad du hinner förbruka. Använd funktionen nedan för att se hur många gigabytes (GB) som motsvarar din internetanvändning.

Räkna ut hur mycket surf du behöver som pensionär

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär under en dag när du inte är uppkopplad mot wifi.

Du behöver minst

0GB

Finns det pensionärsabonnemang utan surf?

Precis som de ordinarie mobilabonnemangen kommer pensionärsabonnemang i nio fall av tio med en viss surfmängd. Lite surf kan nämligen behövas. Till exempel för att kunna göra säkerhetsuppdateringar på mobilen, och kolla upp en adress eller ett telefonnummer.

Men Karma Mobil har faktiskt ett abonnemang med 0 GB surf för dig som är över 55 år. Upp till 3 GB surf finns dock tillgängligt, och du betalar bara för de gigabytes du använder.

Karma Mobil Mini 0 GB
  • Låg månadskostnad
  • Upp till 3 GB tillgängligt
  • Använd surfen om du vill

Välj ett abonnemang med låg surfmängd

Du som inte kan eller vill teckna abonnemang hos Karma Mobil kan satsa på en annan operatör och välja abonnemanget med lägsta möjliga surfmängd. Då kommer du dessutom automatiskt ofta väldigt billigt undan. 

Exempel på operatörer som erbjuder låga surfmängder

Kontantkort utan surf är ett alternativ till abonnemang

Ett annat alternativ för dig som helst inte vill ha någon surf alls är att välja kontantkort i stället för mobilabonnemang. Det finns nämligen flera kontantkortslösningar utan surf, där du själv får lägga till ett surfpaket eller en viss mängd om du önskar. Har du kontantkort måste du dock komma ihåg att fylla på det med jämna mellanrum för att kunna ringa och skicka meddelanden. Det gäller även att ha koll på själva kontantkortets giltighetstid, som i regel ligger på 12 månader.

Dock är det ovanligt att operatörerna erbjuder pensionärsrabatt på kontantkort.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för pensionärer

Vilket är det bästa mobilabonnemanget för pensionärer?

Det bästa mobilabonnemanget för dig är alternativet som uppfyller de flesta av dina krav, oavsett om du är pensionär eller inte. För att hitta det bästa abonnemanget måste du jämföra operatörernas erbjudanden utifrån faktorer som täckning, utbud, kundtjänst och priser.

Måste jag ha gått i pension för att teckna pensionärsabonnemang?

Nej, det finns sällan krav på att du måste ha gått i pension för att få ta del av pensionärsrabatten på mobilabonnemang.  Oftast måste du bara uppfylla operatörens ålderskrav. Men om du får rabatt via en pensionärsförening kan du behöva bevisa ditt medlemskap.

Finns det pensionärsabonnemang utan surf?

Det är ovanligt att mobilabonnemang, oavsett målgruppsanpassning, helt saknar surf. I nio fall av tio ingår en viss surfmängd, även om den kan vara väldigt låg. Karma Mobil har dock ett särskilt mobilabonnemang för kunder över 55 år, som kommer med 0 GB surf. Du får tillgång till 3 GB surf om du behöver, men väljer själv om du ska använda den.

Vilken operatör har de billigaste abonnemangen?

Om man ser priset som en enskild faktor, vilket vi egentligen inte rekommenderar, är det Hallon, Vimla och Fello som har några av marknadens lägsta priser. Dessa tre operatörer har dessutom ofta riktigt bra kampanjer som sänker priserna ytterligare.