Så hittar du rätt mobilabonnemang som pensionär

För att hitta det bästa mobilabonnemanget för dig som pensionär måste du börja med att jämföra operatörernas erbjudanden. Här nedanför går vi igenom vilka faktorer som är extra viktiga att tänka på.

  • Operatörens täckning där du bor. För att du ska kunna använda mobilabonnemanget fullt ut måste du välja en operatör med god täckning i ditt område. Kolla täckningskartorna på operatörernas respektive hemsidor och välj sedan mobilabonnemanget med bäst täckning.
  • Utbudet av olika surfalternativ. Det är en fördel om det finns flera olika surfnivåer att välja mellan, eftersom du då har större chans att hitta ett alternativ som matchar med dina internetvanor.
  • Vilka möjligheter du har att kontakta kundtjänst. Vissa operatörer har en omfattande kundtjänst med många olika kontaktvägar, medan andra bara erbjuder support via chatt. Även på den här punkten är det dina egna behov du ska utgå ifrån. Prioriterar du en omfattande och tillgänglig kundtjänst kan det kanske vara värt de extra kronorna att satsa på en större operatör?
  • Om abonnemanget inkluderar fria samtal och sms. Nästan alla mobilabonnemang kommer med fria samtal och sms i dag, men om du främst vill använda mobilen för att ringa och skicka meddelanden kan det vara bra att dubbelkolla.
  • Hur mycket du får för pengarna. Som ett sista steg ska du givetvis jämföra priserna. Börja med att ta fram några abonnemang som uppfyller dina krav, och sedan tar du helt enkelt ta det billigaste alternativet av dessa. På så vis får du det bästa abonnemanget för dig till det bästa priset. Ett tips är att inte låsa sig till att bara jämföra pensionärsabonnemang. Du kan hitta riktigt prisvärda alternativ även bland de ”vanliga” abonnemangen.

Vilket är det billigaste mobilbonnemanget för pensionärer?

Fello 3 GB är det billigaste mobilabonnemanget för pensionärer just nu (kontrollerat 2024-04-12). Kostnaden är 47 kr/mån i 5 månader, därefter 95 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Fello

Vilket mobilabonnemang är bäst för pensionärer?

Vimlas abonnemang för pensionärer med 8 GB surf är bäst, enligt vår bedömning. Priserna är bland de lägsta på marknaden, och du får fria samtal och sms och surfar snabbt och säkert i Telenors mobilnät. Ett stort plus är att du får spara oanvänd surf.

Värt att tänka på är att du även kan hitta många bra alternativ bland de ”vanliga” mobilabonnemangen. Just därför har vi valt att visa både vanliga abonnemang och abonnemang för pensionärer i tabellen högst upp på sidan.

Vem får teckna mobilabonnemang för pensionärer?

I regel måste du ha fyllt 55 år för att kunna ta del av pensionärsrabatten, men vissa operatörer har även ålderkrav på 65 år, till exempel Tele2. Du behöver inte alltid ha gått i pension för att få teckna ett mobilabonnemang för pensionärer. Däremot måste du uppfylla operatörens åldersvillkor, och det kan skilja sig något mellan olika operatörer.

Ibland kan ett medlemskap i en pensionärsförening vara ett krav för att du kunna teckna mobilabonnemang för pensionärer. Om du får rabatten via din pensionärsförening bevisar du ditt medlemskap genom att logga in på Mitt konto eller Mina sidor på föreningens hemsida, och sedan klickar du dig vidare till erbjudandet därifrån

Hur mycket surf behöver jag som pensionär?

Hur mycket surf du behöver på ditt mobilabonnemang beror på hur dina internetvanor ser ut. Det spelar ingen roll om du tecknar ett ordinarie abonnemang eller abonnemang för pensionärer. När du väljer surfmängd, det vill säga mobildata, ska du alltid utgå ifrån hur ofta du använder internet och vad du gör när du är uppkopplad.

Välj inte för lite surf så att du hela tiden måste köpa extra. Det kan bli riktigt dyrt i längden. Men du ska inte heller ta i bara för säkerhets skull och betala för mer surf än vad du hinner förbruka. Använd funktionen nedan för att se hur många gigabytes (GB) som motsvarar din internetanvändning.

Räkna ut hur mycket surf du behöver som pensionär

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär när du inte har wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Finns det pensionärsabonnemang utan surf?

Nej, i dagsläget finns det inga mobilabonnemang som helt saknar surf. Däremot finns det många operatörer som erbjuder abonnemang med väldigt låga surfmängder. Väljer du ett sådant abonnemang kommer du dessutom automatiskt ofta väldigt billigt undan. 

Exempel på operatörer som erbjuder låga surfmängder

Kontantkort utan surf är ett alternativ till abonnemang

Ett annat alternativ för dig som helst inte vill ha någon surf alls är att välja kontantkort i stället för mobilabonnemang. Det finns nämligen flera kontantkortslösningar utan surf, där du själv får lägga till ett surfpaket eller en viss mängd om du önskar. Har du kontantkort måste du dock komma ihåg att fylla på det med jämna mellanrum för att kunna ringa och skicka meddelanden. Det gäller även att ha koll på själva kontantkortets giltighetstid, som i regel ligger på 12 månader.

Dock är det ovanligt att operatörerna erbjuder pensionärsrabatt på kontantkort.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för pensionärer

Vilket är det bästa mobilabonnemanget för pensionärer?

Fellos seniorabonnemang med 10 GB surf är bäst just nu, enligt vår bedömning.

Måste jag ha gått i pension för att teckna pensionärsabonnemang?

Nej, det finns sällan krav på att du måste ha gått i pension för att få ta del av pensionärsrabatten på mobilabonnemang.  Oftast måste du bara uppfylla operatörens ålderskrav. Men om du får rabatt via en pensionärsförening kan du behöva bevisa ditt medlemskap.

Kan jag teckna pensionärsabonnemang utan surf?

Nej, i dagsläget finns det inga mobilabonnemang som helt saknar surf. Du kan däremot välja ett abonnemang med lägsta möjliga surfmängd.