Vi hjälper dig att jämföra mobilabonnemang

För att hitta det bästa mobilabonnemanget för dig behöver du jämföra dina alternativ. Då får du överblick över vad som finns på marknaden och vad som bäst passar dina behov och önskemål.

Tabellen ovan är ett utmärkt verktyg att använda för detta. Ställ in det du tycker är viktigast hos ditt mobilabonnemang. Då visas bara de abonnemang som stämmer in på detta.

Det ska du titta på när du jämför mobilabonnemang

 • Hur mycket surf behöver du per månad? Utgå från hur ofta du använder surf när du inte har tillgång till wifi. Har du redan trådlöst internet hemma eller på jobbet, så räkna med den surf du behöver vid andra tillfällen.
 • Vill du ha fria samtal och sms? Nästan alla mobilabonnemang har fria samtal och sms, så det är inte helt avgörande för vad du ska välja. Men vill du hellre ha begränsat antal sms, samtal eller minuter kan du titta efter det.
 • Vilka operatörer har täckning hos dig? Täckningen skiljer stort mellan olika delar av landet, och mellan olika operatörer. Kolla därför på täckningskartorna för de operatörer som är intressanta för dig.
 • Hur bra är operatörernas kundtjänst? Hos lågprisoperatörer får du i regel nöja dig med frågor och svar på hemsidan och i vissa fall med en chatt. Större operatörer har mer omfattande support via telefon och mejl.
 • Vilket är det billigaste alternativet? När du ställt dig frågorna ovan har du troligtvis fått fram ett antal mobilabonnemang som kan passa dig. Då är det bara att titta på priskolumnen. Var kan du få allt det här för det lägsta priset?

Vad ska jag tänka på när jag jämför priser på mobilabonnemang?

Självklart vill du ha ett så billigt mobilabonnemang som möjligt. Men titta inte bara på priset när du jämför. Tar du första bästa abonnemang med det lägsta priset finns risken att mängden surf, samtal och sms inte räcker hela månaden.

Därför bör du först titta efter vilka mobilabonnemang som innehåller det du vill ha. Därefter är det dags att jämföra månadskostnaden.

Tips! Vi uppdaterar våra jämförelsetabeller varje dag. Därför kan du vara säker på att priserna alltid är aktuella.

Tänk även på att det billigaste mobilabonnemanget ibland kan innebära vissa begränsningar. Till exempel kan en dyrare operatör ha en mer tillgänglig kundtjänst än en billig operatör. Fundera därför på om det låga priset är värt det, eller om du hellre betalar lite extra för att få support när du behöver.

Samla mobilabonnemang för hela familjen och spara pengar

Flera operatörer har familjeerbjudanden på mobilabonnemang. Är ni flera som ska skaffa mobilabonnemang kan ni ansluta er till samma abonnemang, men som olika användare. Ibland kan ett mobilabonnemang för familjen bli en billigare lösning än att var och en skaffar ett eget abonnemang.

Utnyttja rabatter för barn, pensionärer och studenter

Det är också vanligt med särskilda erbjudanden till olika åldersgrupper. Det finns exempelvis mobilabonnemang för seniorer som du kan teckna till extra bra pris. Dessutom finns det studentabonnemang och mobilabonnemang till barn under 18 år.

Ska jag välja ett mobilabonnemang med fri surf?

Det beror på hur mycket du surfar. Mobilabonnemang med fri surf passar dig som använder mobilen väldigt mycket och inte vill tänka på hur mycket data som går åt.

Framför allt om du streamar filmer och serier i din mobiltelefon kan fri surf vara det bästa för dig. Har du ett abonnemang med fri surf kan det dessutom ersätta fast eller mobilt bredband.

Men om du inte behöver obegränsad surf är det onödigt dyrt att ändå betala för det. Då bör du i stället välja ett abonnemang med en surfmängd som är lagom för dig.

Hur vet jag hur mycket surf jag behöver?

Du tar lättast reda på hur mycket surf du behöver genom att kolla din förbrukning i telefonen. Den kan du se i mobilens inställningar för mobildata.

Är du osäker kan du spara pengar på att först välja ett mobilabonnemang med lägre surfmängd. Om du märker att surfen inte räcker går det ofta bra att byta till högre surfmängd hos samma operatör. Har du ingen bindningstid kan du även byta till en annan operatör relativt lätt.

Tips! Testa ett mobilabonnemang utan bindningstid. Då är det nämligen lättare att byta abonnemang om surfmängden inte passar.

Det är bättre att byta mobilabonnemang om du har för lite surf än att fylla på med extra surf varje månad. Operatörernas extra surf kostar nämligen mycket mer per gigabyte än den som ingår i abonnemangen. Se därför till att ha rätt mängd surf redan från början.

Spara på mobildatan för att surfen ska räcka längre

Det finns även flera knep för att spara på mobildata så att surfen räcker längre. Kanske klarar du dig då med en lägre surfmängd än du tror.

Så får du surfen att räcka längre

 1. Stäng av mobildata när du inte behöver den.
 2. Koppla alltid upp dig mot wifi-nätverk när det finns tillgängligt.
 3. Ladda ner spellistor offline så att du slipper streama.
 4. Stäng av autouppdatering av appar.
 5. Stäng av autouppspelning på Instagram och Facebook.

Finns det mobilabonnemang utan surf?

Nej, tyvärr finns det inga mobilabonnemang helt utan surf. Alla abonnemang har åtminstone lite surf. Det behövs för att till exempel kunna göra uppdateringar eller skicka mms och längre sms.

Däremot finns det abonnemang med mycket låg surfmängd. Abonnemangen med lägst surfmängd har 2 GB. På så sätt behöver du inte betala pengar för en massa surf som du inte använder.

För att hitta ett abonnemang med låg surfmängd kan du antingen titta i tabellen högst upp på sidan eller läsa vår informationssida om mobilabonnemang utan surf.

Hur många samtal och sms behövs i mitt abonnemang?

De allra flesta mobilabonnemangen har i dag fria samtal, sms och mms. Det innebär att du kan ringa och sms:a hur mycket du vill – de kommer aldrig ta slut eller kosta något extra. Därför behöver du knappt fundera på den biten när du väljer abonnemang. 

Det finns ett fåtal mobilabonnemang som har begränsat antal samtal, samtalsminuter eller sms. Om du vet exakt hur mycket du behöver kan ett sådant abonnemang vara intressant för dig. Tänk dock på att det sällan ingår särskilt mycket surf i det fallet. Det passar därför bäst för dig som använder mobilen väldigt sällan.

I mobiltelefonen eller hos din operatör ska du kunna se hur många samtal du har ringt och hur många sms och mms du har skickat.

Hur jämför jag operatörernas täckning?

Du jämför operatörernas täckning genom att titta på deras täckningskartor. De finns på operatörernas egna hemsidor.

Det är viktigt att du kollar upp täckningen på just din ort innan du köper mobilabonnemang. Det spelar ju ingen roll om en mobiloperatör kan nå ut till 99,9 procent av befolkningen om du tillhör den 0,1 procent som inte kan använda operatören.

Tips! Lågprisoperatörer delar nät med någon av de större operatörerna, och har därför exakt samma täckning som dem. I tabellen ovan kan du se vilka operatörer som använder vilket nät.

Telia har vid flera tillfällen utsetts till den operatör som har bäst mobiltäckning i Sverige. Deras nät kan du använda nästan oavsett var du bor i landet. Operatören Tre har fått utmärkelse för att ha väldigt bra kvalitet på sitt nät i de tre största städerna. 

Även Tele2 och Telenor har bra täckning i stora delar av Sverige. Deras täckning är i stort sett densamma eftersom de delar 4G-nät med varandra.

Hur jämför jag operatörernas kundtjänst?

Enklast jämför du kundtjänsterna genom att läsa om mobiloperatörerna. Du kan även själv besöka operatörernas hemsidor för att se vilka kontaktvägar de har och hur bra svar de ger på kundernas frågor.

Om du tror att du behöver support via mejl eller telefon kring ditt abonnemang är det extra viktigt att kolla efter detta. Klarar du dig utan det kan det spara dig några extra kronor att välja en billigare operatör.

En mindre omfattande kundtjänst behöver dock inte betyda att supporten är sämre. Till exempel är Halebop den operatör som har nöjdast kunder, trots att de saknar telefonsupport.

Kan jag jämföra mobilabonnemang med Iphone?

Ja, det kan du göra genom att jämföra mobilabonnemang hos operatörer som erbjuder Iphone. Nästan alla operatörer i vår tabell erbjuder mobiltelefoner tillsammans med sina mobilabonnemang, däribland Iphone-modeller.

Jämför först mobilabonnemang för att komma fram till vilket du vill ha. Sedan kan du klicka dig vidare i tabellen till den operatör du har valt. På deras hemsida kan du sedan lätt lägga till en Iphone i beställningen.

Vilka operatörer erbjuder mobilabonnemang med mobil?

Varför ska jag köpa mobilabonnemang med telefon?

Om du beställer mobiltelefon och mobilabonnemang tillsammans blir det totala priset ofta billigare. En nackdel är dock att du ofta måste ha bindningstid på abonnemanget om du köper det tillsammans med en mobiltelefon. 

Fördelar med att beställa mobilabonnemang med telefon

 • Billigare mobil. Många gånger blir den totala kostnaden för mobiltelefon och abonnemang mindre om du beställer båda samtidigt.
 • Betala mobilen på avbetalning. Du behöver inte betala hela telefonens pris på en gång. I stället kan du betala av den under ett antal månader, tillsammans med abonnemanget. Du kan själv välja hur lång perioden ska vara.

Nackdelar med att beställa mobilabonnemang med telefon

 • Du måste ha bindningstid. Abonnemang som köps tillsammans med en mobil har i regel en bindningstid. Det beror på att du måste vara kvar hos operatören under avbetalningstiden för mobiltelefonen. Det gör det svårt att byta mobilabonnemang.

Hur jämför jag mobilabonnemang för företag?

När du jämför mobilabonnemang för företag ska du egentligen titta på samma faktorer som för privata abonnemang. Framför allt är det mängden surf, samtal och sms som du behöver kolla på, men också täckningen och vilken support operatören erbjuder.

Men ett företags behov ser förstås annorlunda ut än för privatpersoner. Operatörerna har därför separata utbud som är särskilt anpassade för företag, så det är dem du behöver jämföra. Dessutom brukar operatörerna erbjuda fler företagstjänster utöver själva mobilabonnemanget.

Finns det 5G-abonnemang?

Ja, vissa operatörer har börjat erbjuda mobilabonnemang med 5G-stöd. Det gäller främst de större operatörerna.

Vi har en sida där du kan jämföra 5G-abonnemang. Kom bara ihåg att även enheten du ska använda abonnemanget i måste ha stöd för 5G.

Vanliga frågor om att jämföra mobilabonnemang

Hur jämför jag mobilabonnemang för privat bruk?

När du jämför privata mobilabonnemang ska du tänka på hur mycket du surfar, ringer och sms:ar, och välja ett abonnemang som passar för detta. Tänk också på hur bra täckning och kundtjänst operatörerna har. Därefter kan du jämföra priser på mobilabonnemang som passar.

Kan jag jämföra mobilabonnemang för familjen?

Ja, oftast kan du hålla nere på kostnaderna genom att samla familjens mobilabonnemang hos samma operatör. Jämför mobilabonnemang för familjen för att hitta bästa operatören för just er.

Hur jämför jag mobilabonnemang som senior och pensionär?

Du kan använda vår tabell med mobilabonnemang för seniorer och pensionärer för att jämföra och hitta det billigaste.

Kan jag jämföra mobilabonnemang med mobil?

Hos många operatörer kan du även köpa en mobil när du skaffar mobilabonnemang. Du kan jämföra abonnemang hos oss och sedan lägga till en mobiltelefon i beställningen hos operatören.

Hur jämför jag mobilabonnemang för barn?

Vi har samlat mobilabonnemang för barn för att hjälpa dig att jämföra alternativen som finns.

Kan jag jämföra mobilabonnemang för studenter?

Ja, i vår tabell kan du jämföra mobilabonnemang för studenter och hitta det som passar dig bäst.

Finns det mobilabonnemang utan bindningstid?

Ja, många operatörer erbjuder mobilabonnemang utan bindningstid. Det gör det lätt att byta abonnemang eller operatör om du inte känner dig helt nöjd.

Kan mobilabonnemang användas utomlands?

Ja, de flesta mobilabonnemang kan användas utomlands. Inom EU kan du oftast använda mobilen som vanligt tack vare roamingreglerna. Men du bör alltid kolla upp vad som gäller hos din operatör och i landet du ska resa till.