Vad är viktigt att tänka på när man jämför mobilabonnemang?
Det finns flera faktorer som är viktiga att jämföra när du ska hitta ett bra mobilabonnemang. De flesta mobilabonnemang har i dag fria samtal, sms och mms, så det som främst skiljer dem åt är surfmängden.
Det finns också mobilabonnemang med ett begränsat antal samtalsminuter och sms. Är du intresserad av ett sådant abonnemang finns det lite fler faktorer att jämföra.
Faktorer att jämföra för abonnemang utan fria samtal och sms:
- Hur många samtal som ingår
- Hur många sms som ingår
- Hur många mms som ingår
Du bör även titta om operatören du är intresserad av kan erbjuda bra täckning där du planerar att använda mobilabonnemanget. Att operatören har bra täckning över i stort sett hela Sverige spelar ingen roll om täckningen är dålig just där du bor.
Om du inte är den tekniska typen eller bara känner att du vill kunna få hjälp om du behöver det är det också viktigt att välja en operatör med bra kundtjänst. Det är ofta stor skillnad mellan operatörernas kundtjänster och vilka kontaktvägar de erbjuder.
Fundera över hur mycket du ringer och sms:ar varje månad
När du jämför mobilabonnemangen bör du även gå igenom hur mycket du ringer, sms:ar och mms:ar varje månad. Det kan nämligen påverka vilket mobilabonnemang som passar dig bäst.
De allra flesta mobilabonnemangen har i dag fria samtal, sms och mms, men det finns ett fåtal mobilabonnemang som inte har det. De abonnemangen innehåller vanligtvis 50 eller 100 fria samtal och mellan 100 till 1 000 fria sms.
Om du inte ringer mer än 100 samtal eller skickar 1 000 sms i månaden kan ett sådant mobilabonnemang vara något för dig. Den typen av mobilabonnemang passar även bra om du bara använder din mobiltelefon sporadiskt. Men tänk på att det oftast inte ingår särskilt mycket mobildata i sådana mobilabonnemang i jämförelse med mobilabonnemang med fria samtal och sms.
Hur ser jag hur mycket jag ringer och sms:ar varje månad?
Hos de flesta operatörerna kan du se hur många samtal du har ringt och hur många sms och mms du har skickat genom att logga in på Mina sidor på operatörens hemsida. Om du inte hittar informationen där kan du alltid kontakta din operatör och fråga hur du går till väga.
Är det bäst att välja det billigaste abonnemanget?
Självklart är det lockande att välja det billigaste mobilabonnemanget, men ibland kan ett lågt pris innebära vissa begränsningar. Det som oftast skiljer sig mellan stora operatörer (t.ex. Telia, Telenor, Tre och Tele2) jämfört med lågprisoperatörer (t.ex. Hallon, Halebop och Vimla) är att de stora operatörerna har en mer tillgänglig kundtjänst.
Fundera på om det billigare priset är värt det eller om du vill lägga några kronor extra på ett annat mobilabonnemang.
Billigare abonnemang har ofta sämre kundtjänst
Lågprisoperatörerna kan ofta erbjuda mycket bra mobilabonnemang till låga priser i jämförelse med de större operatörerna. Däremot brukar kundtjänsten vara begränsad. En del kundtjänster går det inte att ringa till utan bara att chatta med.
Vill du enkelt kunna få hjälp med ditt mobilabonnemang kan det vara bättre med en operatör som har bra kundtjänst. Det kan däremot innebära att ditt mobilabonnemang blir något dyrare.
Tips! Jämför inte operatörernas priser förrän du vet vilka mobilabonnemang som uppfyller dina kriterier.
Hur jämför man operatörernas täckning?
Du jämför operatörernas täckning genom att titta på deras täckningskartor. Täckningskartorna hittar du på de olika operatörernas hemsidor.
Det är väldigt viktigt att du tittar på operatörernas täckning. Det spelar ju ingen roll om en mobiloperatör kan nå ut till 99,9 procent av befolkningen om du tillhör den 0,1 procent som inte kan använda sig av mobiloperatören.
Tänk på! En del operatörer delar nät. Det innebär att täckningen är exakt likadan hos dessa operatörer.
De operatörer som har bäst mobiltäckning i Sveriges tre största städer är Telia och Tre, medan Tele2 är sämst. Det visar siffror från analysföretaget Tutela.
Det är inte första gången Telia kammar hem förstaplatsen. Telia har vid flera tidigare tillfällen varit den operatör i Sverige som har haft bäst mobiltäckning i hela landet.
Tips! I jämförelsetabellen ovan kan du se vilka andra operatörer som också använder sig av Telias nät.
Hur kan jag jämföra operatörernas kundtjänst?
Du kan jämföra operatörernas kundtjänster genom att läsa våra recensioner om operatörerna. Du kan även själv besöka operatörernas hemsidor för att se hur omfattande kundtjänsterna är.
Mobiloperatörernas kundtjänster skiljer sig kraftigt åt. Hos en del finns det någon du kan ringa medan du hos andra operatörer får nöja dig med mejlkontakt. Om du värdesätter en bra kundtjänst med många kontaktvägar bör du välja ett mobilabonnemang hos en operatör med en omfattande kundtjänst
Vad säger kunderna om de olika operatörerna?
När det kommer till kundnöjdheten hos de olika operatörerna varierar det från år till år. Halebop, som är Telias lågprisvarumärke, har prisats för att ha Sveriges bästa kundnöjdhet av Svenskt Kvalitetsindex.
Även Hallon och Vimla har hamnat högt upp i listorna när kunderna har fått säga sitt. Tre har däremot hamnat längre ned på dessa listor men har samtidigt hamnat i topp när Daymaker har undersökt kundbemötandet i butik.
Hur ofta uppdateras informationen i jämförelsetabellen?
Vi uppdaterar informationen i jämförelsetabellen dagligen för att säkerställa att vi presenterar operatörernas senaste erbjudanden. Det gör att du kan vara säker på att informationen som står på sidan är den som gäller när du jämför mobilabonnemangen.
Vanliga frågor om att jämföra mobilabonnemang
Nej, du ska inte alltid välja det billigaste abonnemang, det finns fler faktorer som spelar in. Exempelvis har de billigaste operatörerna sällan samma kundtjänst som de dyrare alternativen. Om du vet med dig att du bor i ett område med dålig täckning kan det vara bra att ha det i åtanke, och välja en operatör med ett utbyggt nät.
Hur mycket surf du behöver beror på hur du använder mobilen. Ett enkelt sätt att testa detta är att pröva ett mobilabonnemang med mer surf än vad du tror att du behöver, som inte har någon bindningstid. Efter en eller två månader kan du sedan kolla igenom din förbrukning och bestämma dig för om du ska behålla abonnemanget, eller byta till ett med mindre surf.
Vissa operatörer är billigare än andra främst för att de skalat ner på kostnader som kundtjänst. De billigaste operatörerna brukar även hyra in sig i ett befintligt nät, vilket ytterligare sänker deras kostnader och i förlängningen gör att du får ett lägre pris på ditt mobilabonnemang.
Ja, du kan få rabatt på mobilabonnemang. I vår tabell kan du hitta operatörernas aktuella rabatter. Utöver det kan du som är senior eller student få speciella rabatter. Mer om dessa rabatter hittar du på våra sidor om studentabonnemang och seniorabonnemang.
Troligtvis behöver du inte fria samtal, men det är inte heller något du betalar extra för i dag. Nu för tiden betalar du egentligen bara för surfmängden som ingår. Du behöver alltså inte känna att det är onödigt att teckna ett abonnemang med fria samtal, trots att du inte ringer så mycket.
