Vilket är det bästa mobilabonnemanget med fri surf?

Det finns flera operatörer som erbjuder fri surf och vilket som är bäst beror på vad du är ute efter. Hallon är exempelvis billigast men erbjuder inte helt fri surf. I stället är abonnemanget begränsat till 100 GB vilket för de flesta ändå är att betrakta som fri surf. Tre är dock den operatör som är billigast och faktiskt har fri surf.

Om du reser mycket och vill använda ditt mobilabonnemang utomlands är även Telenor ett bra alternativ. De är dyrare än Tre men erbjuder fri roaming i många länder även utanför EU och EES. Dessutom får du surfa för 100 GB utomlands.

Är det billigaste abonnemanget också bäst?

Hallon har det billigaste abonnemanget av de vi jämför, men det är inte det bästa mobilabonnemanget. Hallon erbjuder först och främst inte helt fri surf. Dessutom delar operatören nät med Tre, som inte har så bra täckning ute på landsbygden.

Om du någon gång vill kontakta kundtjänsten kan du inte heller göra det via telefon. De enda kontaktvägarna till Hallon är via en chatt eller deras forum.

Det bästa mobilabonnemanget med fri surf är i stället Tele2:s abonnemang.

Därför är Tele2:s abonnemang med fri surf bäst:

  • Det ingår fri surf.
  • Du har tillgång till en omfattande kundtjänst.
  • De når ut till 99,9 procent av befolkningen med sitt 4G-nät.

Vad betyder det att ett mobilabonnemang har fri surf?

Det kan låta som att du får surfa helt obegränsat med ett mobilabonnemang med fri surf, men det stämmer inte. Om ditt mobilsurfande kraftigt överstiger det ”normala” kan operatören stänga av ditt mobilabonnemang. Det finns exempel på att operatörer har gjort det mot kunder som inte har använt sitt mobilabonnemang på ett ”sedvanligt sätt”.

Exakt var operatörerna drar gränsen för när de stänger av abonnemanget är dock oklart. Men du kan absolut surfa för 100 GB i månaden utan att du behöver oroa dig för att abonnemanget ska stängas av.

Tips! Kontakta operatörerna som erbjuder fri surf och fråga om de kan stänga av surfen och vid vilken nivå de drar gränsen.

Om du har ett mobilabonnemang med fri surf vill du troligtvis kunna surfa i höga hastigheter i 4G-nätet. Det kan du göra i stort sett i hela Sverige, oavsett vilken operatör du väljer. På vissa platser kan det dock vara så att du får övergå till att surfa i 3G-nätet.

När är det en bra idé att välja ett mobilabonnemang med fri surf?

Ett mobilabonnemang med fri surf är bra att välja om du surfar riktigt mycket och på tunga hemsidor som drar mycket data. Något som drar mycket data är bland annat om du streamar mycket filmer, ser på webb-tv eller laddar ned stora filer.

Om ditt mobilabonnemang ska vara din enda källa till internet kan även ett abonnemang med fri surf passa bra. Då behöver du aldrig oroa dig för att surfen ska ta slut.

För att det ska vara värt att lägga de extra pengarna på fri surf ska du helst surfa för mer än 50 GB i månaden. Surfar du mindre än så finns det oftast andra, billigare alternativ. Hallon erbjuder exempelvis ett mobilabonnemang med 50 GB surf och fria samtal och sms för 299 kronor i månaden.

Tips! Titta på gamla räkningar eller i din telefon för att se hur mycket data du förbrukar nu. Det kan ge dig en indikation på om du bör teckna ett mobilabonnemang med fri surf eller inte.

Tele2:s näst största mobilabonnemang, efter det med fri surf, är på 30 GB data. Det är ett bra alternativ för dig som vill ha mycket surf och fria samtal och sms. Det kostar 349 kronor i månaden, och dessutom ingår all surf när du surfar inom EU och EES.

Ingår fria samtal och sms i abonnemang med fri surf?

Ja, i alla mobilabonnemang med fri surf ingår fria samtal och sms, oavsett vilken mobiloperatör du väljer.

Med fri surf har du minimalt med begränsningar och kan använda ditt mobilabonnemang till dess fulla potential. Du surfar, ringer och sms:ar utan att behöva oroa dig för att mobilabonnemanget ska sluta fungera.

Fungerar den fria surfen utomlands?

Nej, den fria surfen fungerar inte utomlands. År 2017 försvann roamingavgifterna inom EU och EES. Det innebär att du kan använda ditt mobilabonnemang till samma kostnad som i Sverige när du befinner dig i ett annat EU- eller EES-land. Operatörerna kan dock införa några begränsningar, och det gäller den mängd surf du får till ditt förfogande under resan.

Ett mobilabonnemang med fri surf behöver med andra ord inte ha fri surf på utlandsresan. Med ett mobilabonnemang med fri surf från Tele2 får du exempelvis inte surfa obegränsat inom EU eller EES. I stället är din surfmängd begränsad till 30 GB. På en utlandssemester bör dock 30 GB vara mer än tillräckligt.

Om du vill hitta ett riktigt bra mobilabonnemang att använda på semestern ska du dock inte teckna ett Tele2-abonnemang. I stället är Telenors motsvarande alternativ bättre.

Följande ingår i Telenors abonnemang med fri surf:

  • 100 GB surf på utlandsvistelsen
  • Fri roaming i totalt 41 länder, däribland USA och Malaysia
Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent