Jämför mobilabonnemang för företag

Det finns en mängd olika mobilabonnemang för företag att välja mellan. För att du och ditt företag ska hitta det mobilabonnemanget som passar er verksamhet måste ni jämföra mobilabonnemangen.

Först måste ni fundera på vad företaget har för behov. Två viktiga frågor ni måste svara på är 

  • hur mycket surf ni behöver
  • om ni vill ha fria samtal och sms.

Utöver det bör ni fundera över om ni vill att abonnemanget ska vara billigt utomlands och hur flexibelt ni vill att det ska vara, det vill säga om det ska ha någon bindningstid eller uppsägningstid. Om ni behöver några andra tjänster utöver surf, samtal och sms kan det vara bra att undersöka vad operatörerna har att erbjuda.

När ni vet vad ni vill ha för typ av mobilabonnemang är det dags att jämföra alternativen. På så sätt kan ni se vilken operatör som har det billigaste mobilabonnemanget. Stirra er dock inte blinda på kampanjer som bara gäller en begränsad tid. Det är trots allt det ordinarie priset ni kommer betala den största delen av tiden.

Har alla mobilabonnemang för företag fast pris?

De allra flesta företagsabonnemangen som operatörerna tillhandahåller har fast pris. Det innebär att ditt företag betalar samma kostnad varje månad för mobilabonnemanget oavsett i vilken utsträckning det har använts. Det finns dock fortfarande mobilabonnemang med rörligt pris. Tele2 erbjuder till exempel tre olika mobilabonnemang med rörligt pris till sina företagskunder.

Vilket mobilabonnemang är bäst för mitt företag?

Det som avgör vilket mobilabonnemang som är bäst är på vilket sätt och i vilken utsträckning mobilabonnemanget används i den dagliga verksamheten.

Om ni ringer mycket i arbetet är ett mobilabonnemang med fast pris helt klart det enda alternativet. Reser ni mycket kan det däremot vara bättre med ett mobilabonnemang med förmånliga utlandspriser.

Används mobilabonnemanget i hög utsträckning till videokonferenser eller gps-funktionen kan fri surf vara något för er. Då behöver ni aldrig oroa er för att datamängden ska ta slut mitt i arbetet.

Vilket företagsabonnemang med fri surf är bäst?

Operatörerna med bästa mobilabonnemang för företag är

  1. Tele2
  2. Telenor
  3. Tre.

De bästa mobilabonnemangen med fri surf kommer från Tele2 och Telenor. Tele2:s abonnemang är 50 kronor billigare än Telenor, och du kan välja mellan en bindningstid på 24 månader eller ingen bindningstid alls. Det skapar flexibilitet och genom att välja till bindningstid kan du även få ned priset på mobilabonnemanget. Dessutom ingår både fria samtal och sms.

Utöver dessa fri surf-abonnemang har även Tre ett mycket bra alternativ. Det kommer visserligen inte med fri surf utan med 100 GB data. Det är dock så pass mycket att det nästan är att betrakta som fri surf. Rent prismässigt är Tres alternativ klart billigare än både Telenor och Tele2:s mobilabonnemang, och dessutom har det ingen bindningstid.

Tele2 och Telenor erbjuder flest surfnivåer

Om de anställda på ditt företag surfar mycket men inte tillräckligt mycket för att behöva fri surf finns det många mobilabonnemang att välja mellan. Tele2 tillsammans med Telenor är återigen bäst och erbjuder flest alternativ med många olika surfnivåer. Ni kan dessutom bestämma om ni vill ha abonnemanget med eller utan bindningstid. Med bindningstid kan ni få ned månadskostnaden, men samtidigt är ni låsta till abonnemanget i 24 månader.

Tips! Ta reda på hur dataförbrukningen ser ut på företaget idag. Det kan ge er en indikation på vilken surfmängd ni behöver.

Vilket är det bästa mobilabonnemanget för små företag?

Vilket mobilabonnemang som är bäst för små företag beror på företagets behov. Om du har ett nystartat litet företag kan ett billigt mobilabonnemang vara att föredra, eftersom ni kanske inte har ekonomin för att satsa på de dyrare abonnemangen.

Hallon utmärker sig som en av de billigare operatörerna. Dessvärre finns det bara två surfmängder att välja mellan: 10 GB och 100 GB. Däremot kommer båda abonnemangen med fria samtal och sms. Vill ni ha ett billigt företagsabonnemang är Hallon helt klart ett bra alternativ.

Vilket är det mest flexibla företagsabonnemanget?

De mest flexibla mobilabonnemangen är Hallon och Telness. Båda operatörerna har varken bindningstid eller uppsägningstid på sina mobilabonnemang. Det gör att du kan byta eller ändra abonnemanget när du vill.

Både Hallon och Telness har även mobilabonnemang med mycket surf och fria samtal och sms, vilket är mycket flexibelt.

Vilket är det bästa företagsabonnemanget för utlandssamtal?

Vilket företagsabonnemang som är bäst för utlandssamtal beror på hur mycket ditt företag ringer. 

  • Tre är bäst om ni ringer sällan. Om ni klarar er under 10 samtalstimmar och 3 000 sms är Tre den bästa operatören. Till deras mobilabonnemang med 35 GB, 65 GB och fri surf ingår nämligen 3Världen som erbjuder dessa förmåner.
  • Telenor är bäst om ni ringer mycket till hela världen. Behöver ni ringa mycket och till hela världen är däremot Telenor den bästa operatören för er. Till deras företagsabonnemang kan ni teckna tilläggstjänsten TelenorNu för 25 kronor i månaden. Då kan ni ringa till alla fastnätsnummer i världen för 0,29 kronor i minuten eller till mobilnätet för 1,99 kronor i minuten. 
  • Telia är bäst om ni ringer till Europa. Ringer ni främst till Europa är Telias mobilabonnemang ett bra alternativ. För bara 19 kronor i månaden kan ni teckna en tilläggstjänst som gör det möjligt att ringa för 0,49 kronor i minuten till flera länder i Europa och några andra länder i resten av världen.

Vilka övriga tjänster erbjuder operatörerna för företag?

Utöver själva mobilabonnemangen erbjuder landets operatörer en rad olika tilläggstjänster som kan vara bra för dig och ditt företag. Det kan exempelvis handla om en telefonväxel. Med en sådan lösning kan alla anställda nås på ett och samma nummer och ni bestämmer själva i vilken ordning de anställda ska bli uppringda.

Tips! Vi har en sida där du kan läsa mer om vad du ska tänka på när du skaffar en telefonväxel. Där tipsar vi även om vilken vi tycker är den bästa telefonväxeln för företag i dagsläget.

Du kan även koppla numret till exempelvis en telefonsvarare eller ett journummer under de tider ni inte har öppet. Med växeltjänster skapar du ett professionellt intryck och du kan själv välja när du ska vara kontaktbar.

I Telenors företagsabonnemang ingår alltid växel- och samarbetsverktyget Telenor One X. I det verktyget är det möjligt att bland annat se om medarbetare är upptagna i samtal och om de är tillgängliga eller lediga. I Telenor One X kan de anställda även få tillgång till hela företagets adressbok och mycket mer.

Kan man betala ett privat mobilabonnemang på företaget?

Ja, du kan låta ditt företag betala ett privat mobilabonnemang, men det är ofta en krånglig process och inte att föredra. Du måste i sådana fall ge dina kvitton för abonnemanget till företaget.

Du måste även kunna påvisa vilka kostnader som är privata och vilka kostnader som hör till arbetet. Generellt får du nämligen inte låta ditt företag betala dina privata kostnader. Därför är det oftast enklast att ha ett företagsabonnemang i stället för ett privatabonnemang om du ska låta företaget ta kostnaden.

Hur gör man för att byta ett företagsabonnemang till ett privat abonnemang?

För att byta ett företagsabonnemang till ett privat abonnemang måste du göra en överlåtelse. På en del operatörers hemsidor finns det en överlåtelseblankett du fyller i medan andra operatörer kräver att du måste ringa eller mejla dem.

När du gör om ett företagsabonnemang till ett privatabonnemang får du samma nummer, men du får välja en annan abonnemangsform. Det beror på att mobilabonnemangen är utformade på olika sätt mellan företag och privatpersoner.

Tänk på! Du kan inte göra en överlåtelse om du har bindningstid på ditt företagsabonnemang. Först måste du be om en slutfaktura och betala de resterande månadskostnaderna.

Kan man förmånsbeskattas om man använder företagsabonnemanget privat?

Ja, i vissa fall kan du förmånsbeskattas om du använder företagsabonnemanget privat. För att inte förmånsbeskattas måste mobilabonnemanget ha fast avgift, och det ska inte gå att särskilja privat användning från användning i jobbsyfte.

Behovet av en jobbmobil måste dessutom vara av väsentlig betydelse för att du inte ska förmånsbeskattas. Du som anställd måste alltså behöva ha mobilen för att kunna utföra dina arbetsuppgifter.

Hur lång uppsägningstid är det på företagsabonnemang?

Hur lång uppsägningstiden är på ett företagsabonnemang varierar mellan olika operatörer. Det finns en del operatörer som har tre månaders uppsägningstid, men det finns även operatörer som inte har någon uppsägningstid alls. Om du inte är säker på att företagsabonnemanget är rätt för ditt företag kan det vara bra att välja en operatör utan uppsägningstid.

Hur gör man för att häva företagets mobilabonnemang?

Hur du häver företagets mobilabonnemang skiljer sig åt från olika operatörer. Vanligtvis måste du ringa kundtjänsten för att säga upp mobilabonnemanget. Hos flera operatörer är det inte möjligt att häva mobilabonnemanget direkt på hemsidan. Tänk även på att det bara är du som är betalningsansvarig som kan häva företagets mobilabonnemang.

Har man ångerrätt på företagsabonnemang?

På företagsabonnemang har du inte samma ångerrätt som privatpersoner har. Det kan därför vara bra att prata med operatören och fråga om du kan få en prova på-period eller om du har öppet köp. En del operatörer erbjuder öppet köp, men det skadar inte att fråga för att vara på den säkra sidan. På så sätt får du tid att testa mobilabonnemanget och se att det är rätt för ert företag.

Hur drar man av kostnaden för mobilabonnemang på företaget?

Som företagare får du göra avdrag för företagets mobilabonnemangskostnader i deklarationen. Mobilabonnemangskostnaden går in som en kostnad i resultaträkning och deklareras som ett inköp.

Om du har ett enskild firma ska du deklarera resultatet av din verksamhet i inkomstdeklaration 1. Har du Handelsbolag deklarerar du i inkomstdeklaration 4 och om du har ett aktiebolag deklarerar du i inkomstdeklaration 2.

Filip Svensson
Filip Svensson Telekom-skribent