Viktigt att tänka på med billiga mobilabonnemang

  • Billiga operatörer har oftast begränsad kundtjänst. För att en operatör ska kunna erbjuda lägre priser så får du i regel nöja dig med frågor och svar på hemsidan och i vissa fall med en chatt. Några större operatörer har mer omfattande kundtjänst via telefon och e-post.
  • Kampanjpriser är bara tillfälliga. Tänk på att rabatterade priser på mobilabonnemang bara gäller under en viss period, vanligtvis 2-6 månader. Därefter gäller ordinarie priser.
  • Välj ett abonnemang med möjligheten att spara oanvänd surf. Hos en del operatörer kan du spara oanvänd surf. Det gör att oanvänd surf inte försvinner varje månad vilket ger ett mer prisvärt mobilabonnemang.
  • Betala inte för mer surf än du behöver. Utgå från hur mycket surf du använder när du inte har tillgång till wifi. Om du kopplar upp dig mot wi-fi hemma och/eller på jobbet, så räkna med den surf du behöver övrig tid.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget just nu?

Fello 3 GB är det billigaste mobilabonnemanget just nu (kontrollerat 2024-04-23). Kostnaden är 52 kr/mån i 5 månader, därefter 105 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Fello

Hur får man billigare mobilabonnemang?

Här nedanför ger vi tips på hur du kan få ner kostnaden på ditt mobilabonnemang.

Utnyttja bra erbjudanden och rabatter

Är du pensionär, student eller ungdom finns ofta specialerbjudanden som du kan ta del av. Men även för ordinarie abonnemang har operatörerna ofta kampanjer där du kan få mobilabonnemanget billigare under en begränsad tid.

Ett erbjudande eller en kampanj kan dock låta förmånligt, men rabatten gäller vanligtvis bara under en viss period. Kontrollera att du kan betala den ordinarie månadskostnaden även när kampanjtiden löpt ut.

Välj autogiro för att slippa fakturaavgifter

Välj att betala månadskostnaden för ditt mobilabonnemang via e-faktura eller autogiro i stället för via pappersfaktura som operatören tar ut en extra avgift för. Det kan kanske verka som en obetydlig kostnad, men på ett år blir det ändå några hundralappar som du hade kunnat lägga på något annat.

Samla familjens abonnemang hos en operatör och sänk era kostnader

I dag erbjuder många operatörer mobilabonnemang för familjen där du som huvudägare kan samla ett antal familjemedlemmar eller vänner under samma abonnemang. Villkoren skiljer sig något mellan operatörerna, till exempel när det gäller hur många medlemmar du kan lägga till och hur surfpotten fördelas.

Hos de flesta operatörerna blir abonnemanget billigare ju fler medlemmar som läggs till, men du bör alltid jämföra priset per person i ett familjeabonnemang med vad det kostar att ha ett eget. Det är inte säkert att ett familjeabonnemang alltid är så mycket billigare.

Hur kan vissa mobiloperatörer erbjuda billigare abonnemang än andra?

Mobiloperatörer som är billigare än andra har hittat olika sätt att minska sina kostnader. Det är främst inom fyra områden som man har dragit ner på kostnaderna för att kunna erbjuda billiga mobilabonnemang.

  • Förenklad kundservice. De mobiloperatörer som har låga månadsavgifter har vanligtvis färre kanaler man kan nå dem via om man behöver support. Oftast är möjligt att nå de billigare operatörernas kunservice via e-post, chat eller sociala medier men inte via telefon.
  • Säljer endast online. Billiga operatörer har oftast inga egna fysika butiker. Genom att inte ha fysiska butiker kan en operatör ha lägre fasta kostnader och erbjuda lägre priser på mobilabonnemang jämfört med de traditionella operatörerna. 
  • Betalning via autogiro eller e-faktura. Billigare operatörer erbjuder dig i regel inte att betala via pappersfaktura, utan du kan enbart välja att betala via autogiro eller e-faktura. Att en lågprisoperatörer inte behöver skicka ut pappersfakturor ger den ytterligare möjlighet att pressa kostnader och därmed priser.
  • Sämre villkor utomlands. Vanligtvis har de traditionella operatörerna bättre villkor för att surfa, ringa och smsa utomlands.

Tänk på är att billiga mobilabonnemang nödvändigtvis inte behöver inte vara det bästa mobilabonnemanget just för dig, om det inte är låga priser du värdesätter mest.

Är det billigare att köpa mobilabonnemang med mobil eller utan?

Själva mobilabonnemanget har vanligtvis samma pris oavsett om du väljer till en mobiltelefon eller inte. Däremot kan du spara pengar på mobilen om du köper den tillsammans med ett mobilabonnemang. Operatörer har nämligen ofta lägre priser på mobiler om du tecknar abonnemang samtidigt jämfört med om du köper mobilen separat. 

Du behöver inte heller betala hela mobilen på en gång. I stället kan du göra det på avbetalning över ett eller ett par år. Tänk dock på att mobilabonnemanget har bindningstid under den perioden, vilket gör det svårare att byta abonnemang.

Är mobilabonnemang billigare än kontantkort?

Det beror på dina surf- och samtalsvanor. För den som använder mobilen ofta och lika mycket varje månad är ett mobilabonnemang i regel mer billigare ett kontantkort. Dessutom finns det många erbjudanden och rabatter kopplade till mobilabonnemang, men inte så många för kontantkort.

Kontantkort kan däremot vara billigare om du bara använder mobilen ibland och kanske inte behöver påfyllning varje månad. Då betalar du bara för vad du faktiskt använder.

Något som ofta lyfts fram med kontantkort är att du kan byta prisplan när du vill. Men i dag går det i princip lika lätt att byta surfmängder om du har abonnemang. De allra flesta operatörer erbjuder nämligen mobilabonnemang utan bindningstid

Vanliga frågor om billiga mobilabonnemang

Får jag billigare mobilabonnemang om jag är pensionär?

Ja, många operatörer erbjuder billigare mobilabonnemang för seniorer och pensionärer som är över 55 år.

Blir mobilabonnemang billigare om jag köper det tillsammans med en mobil?

Mobilabonnemanget kostar lika mycket oavsett om du köper det med eller utan en mobiltelefon. Däremot kan själva mobiltelefonen bli billigare om du köper den tillsammans med ett mobilabonnemang.

Vilket mobilabonnemang är billigast att använda utomlands?

Det beror på vart du ska resa. Inom EU ska mobilabonnemanget kosta lika mycket att använda som i Sverige. För andra länder gäller särskilda prislistor, som du kan hitta hos operatören.