Jämför mobilabonnemang för att hitta det billigaste

Ett mobilabonnemang innebär en återkommande kostnad varje månad. Därför är det förstås viktigt att du får ditt abonnemang till så lågt pris som möjligt. 

Det allra bästa sättet att ordna detta är att jämföra abonnemangen som finns på marknaden. Det ger dig översikt över priserna och vad du får för pengarna hos olika operatörer.

Det finns även flera andra knep som kan hålla nere dina mobilkostnader.

Så får du det billigaste mobilabonnemanget

  • Jämför priser. Välj först vilket slags mobilabonnemang du vill ha. Därefter kan du jämföra priserna på de alternativ som passar dig. På så sätt får du allt det du behöver till det billigaste priset.

  • Välj rätt surfmängd. Med för mycket surf betalar du extra pengar varje månad för något du inte behöver. Men med för lite surf riskerar du att bli utan eller måste köpa till dyr extrasurf. Mest prisvärt är att ta reda på vilken surfmängd du faktiskt behöver.
  • Ta vara på erbjudanden. Är du pensionär, student eller ungdom finns ofta specialerbjudanden som du kan ta del av. Men även för ordinarie abonnemang har operatörerna ibland kampanjer där du kan få abonnemanget billigare under en begränsad tid.
  • Byt abonnemang då och då. Såväl priser som innehållet i abonnemangen uppdateras med jämna mellanrum. Jämför därför mobilabonnemang då och då. Hittar du något som passar bättre än det du har kan du byta, förutsatt att du förhåller dig till bindningstiden.
  • Värva vänner och familj. Många operatörer belönar kunder som rekryterar nya kunder. Bland annat Tele2 och Telenor erbjuder familjeabonnemang där du och några andra kan få bättre pris. Ibland kan du få rabatt om du bjuder in vänner till operatören, som med Vimlas tipslänk.
  • Använd e-faktura och autogiro. I dag är det enkelt att ordna e-faktura och autogiro för ditt mobilabonnemang. Då slipper du den extra kostnaden för pappersfaktura som operatören annars skulle skicka ut.

Vilket är billigaste mobilabonnemanget för pensionärer?

Det är vanligt att operatörer erbjuder billigare mobilabonnemang för seniorer från 55 år och uppåt, eller för dig som har blivit pensionär. Tillhör du den åldersgruppen kan du spara pengar på att välja ett sådant abonnemang.

För att hitta det billigaste mobilabonnemanget för pensionärer bör du jämföra dina alternativ. I tabellen här ovanför kan du välja att inkludera seniorerbjudanden och se hur priserna förhåller sig till de ordinarie abonnemangen.

Vi har också samlat alla mobilabonnemang för seniorer och pensionärer på en egen sida.

Finns billiga mobilabonnemang till barn, ungdomar och studenter?

Ja, även för yngre målgrupper finns det särskilda abonnemang med extra mycket surf för extra låga priser. Till exempel är det många operatörer som har mobilabonnemang för studenter med fler gigabyte för billigare pris.

För barn och ungdomar under 18 år finns det också särskilt framtagna erbjudanden. Mobilabonnemang för barn måste tecknas av en vårdnadshavare, men kan ge extra surfglädje till yngre användare.

Telia har till och med ungdomsrabatt på sina mobilabonnemang. Rabatten innebär att du får abonnemanget billigare om du är yngre än 28 år.

Kan min familj få billigare mobilabonnemang tillsammans?

Ja, många gånger är det billigare att teckna ett familjeabonnemang än varsitt ordinarie abonnemang. Det kan alltså vara ett sätt att hålla nere hela familjens mobilkostnader. 

Även då är det dock viktigt att jämföra kostnaden mellan ett familjeabonnemang och varsitt separat abonnemang. Det är inte säkert att det alltid blir billigare att samla dem på ett ställe.

Mobilabonnemang har fast pris för surf, samtal och sms

Det som utmärker ett mobilabonnemang är att du betalar en fast månadskostnad. I det priset ingår en viss mängd surf, samtal och sms. Den summa du betalar varje månad är alltid densamma.

Med fast pris behöver du inte betala för varje gång du ringer eller per minut av telefonsamtalet. Dessutom fylls surf, samtal och sms på automatiskt varje månad. Därför är fast pris en både smidig och billig lösning.

Vilket är billigaste mobilabonnemanget med obegränsad surf?

Är det obegränsad surf du är ute efter kan du välja att jämföra bara mobilabonnemang med fri surf. Då ser du var du får det lägsta priset på ett sådant abonnemang.

Det är dock inte säkert att obegränsad surf är det billigaste för dig, även om du surfar mycket. Till exempel finns det mobilabonnemang med hela 100 GB i månaden. Det räcker och blir över för de flesta mobilanvändare, och har lägre månadskostnad än abonnemang med obegränsad surf.

Var får jag fria samtal och sms billigast?

Så gott som alla mobilabonnemang har fria samtal och sms. Därför kan du jämföra abonnemang precis som vanligt för att se var det är billigast. I tabellen ovan kan du välja att bara visa abonnemang med fria samtal och sms, och sortera alternativen efter pris.

Är det billigast att köpa mobilabonnemang med eller utan mobil?

Själva mobilabonnemanget har samma pris oavsett om du väljer till en mobiltelefon eller inte. Däremot kan du spara pengar på telefonen om du köper den tillsammans med ett mobilabonnemang.

Operatörer har nämligen ofta lägre priser på mobiler du köper med abonnemang än om du köper mobilen på annat håll. Om du går i tankarna att skaffa den senaste modellen av Iphone eller Samsung kan det därför löna sig att även se över ditt mobilabonnemang.

Du behöver inte heller betala hela telefonen på en gång. I stället kan du göra det på avbetalning över ett eller ett par år. Tänk dock på att du i så fall måste ha bindningstid på mobilabonnemanget under den tiden, vilket gör det svårare att byta abonnemang.

Vilket är det billigaste abonnemanget för företag?

Vilket mobilabonnemang som är billigast för företag beror på vad ditt företag behöver. Även där rekommenderar vi att jämföra operatörernas olika erbjudanden. Du hittar deras priser för företag i vår tabell över mobilabonnemang för företag.

Är det billigaste mobilabonnemanget alltid det bästa?

Nej, det billigaste mobilabonnemanget behöver inte alltid vara det bästa, även om det ibland kan vara det. Ofta speglas priset i hur mycket som ingår i abonnemanget.

Att välja det billigaste abonnemanget är inte prisvärt om det inte är bra för dig. Därför måste du först fråga dig vad det bästa mobilabonnemanget för dig skulle innehålla. Därefter kan du fråga dig vilket som är billigast.

Tips! En del operatörer kan sänka ditt pris om du hittar ett billigare erbjudande någon annanstans. Då kan du få ner priset genom att jämföra mobilabonnemang, men utan att byta operatör.

Det allra viktigaste du ska tänka på är hur mycket surf du vill ha, och att operatören ska ha täckning hos dig. Även kundtjänstens omfattning är avgörande för vilket pris du kan förvänta dig.

Betala för rätt mängd surf, varken mer eller mindre

Surfmängden är det som främst skiljer mobilabonnemangen åt. Välj den surfmängd som matchar ditt internetanvändande i månaden allra mest. Ju mer surf du behöver, desto mer kostar abonnemanget.

Tips! Surfar du olika mycket varje månad? Då kan du jämföra operatörer som låter dig spara surfen.

Väljer du för låg surfmängd på grund av det låga priset finns risken att du måste fylla på med extrasurf, vilket i längden kostar mer pengar än ett större abonnemang. Samtidigt blir det också onödigt dyrt att betala för mer surf än du behöver.

Tänk på att du inte behöver använda surfen i abonnemanget när du har tillgång till wifi, utan bara i övriga fall.

Täckningen är avgörande för ett bra mobilabonnemang

Utan täckning kan du inte använda ditt mobilabonnemang alls. Då har du ingen glädje av det oavsett hur billig månadskostnaden än är. Därför är operatörens mobiltäckning avgörande för att hitta det bästa och mest prisvärda abonnemanget.

Välj alltid en operatör som har bra täckning i ditt område. Det kan du se på täckningskartorna som varje operatör har på sin hemsida.

Billigare operatörer har mindre omfattande kundtjänst

Billigare operatörer håller ofta ner på kundtjänsten för att priserna ska vara låga. Med de billigaste abonnemangen kan du därför sällan få support via telefon, och ibland inte heller via mejl. En del operatörer har en chattfunktion, medan andra bara svarar på frågor i sitt forum på hemsidan.

Om du vore nöjd med de få kontaktvägarna kan ett billigare abonnemang absolut vara det bästa för dig. Vill du däremot ha en mer omfattande kundtjänst kan du behöva prioritera det före det lägsta priset.

En billigare operatör har i regel inte heller några fysiska butiker dit du kan vända dig.

Är mobilabonnemang billigare än kontantkort?

Det beror på dina mobilvanor. För den som använder mobilen ofta och lika mycket varje månad är i regel ett mobilabonnemang billigast. Dessutom finns det många erbjudanden och rabatter kopplade till abonnemang, men inte så många för kontantkort.

Kontantkort kan däremot vara billigare om du bara använder mobilen ibland och kanske inte behöver påfyllning varje månad.

En sak som ofta lyfts fram med kontantkort är att du kan byta prisplan när du vill. Men i dag är det lätt att göra även med abonnemang. De allra flesta operatörer har mobilabonnemang utan bindningstid. Då är förutsättningarna att byta egentligen desamma som med kontantkort.

Fördelar med att välja mobilabonnemang

  • Alltid fastpris
  • Månadspotten fylls på automatiskt
  • Finns många rabatter och erbjudanden

Vanliga frågor om billigaste mobilabonnemanget

Vilket är det billigaste och bästa mobilabonnemanget?

Det billigaste och bästa abonnemanget är det som bäst matchar dina behov till det lägsta priset. Du bör alltid först titta på vilka abonnemang som passar dig till innehållet. Därefter kan du avgöra vilket som är billigast för dig.

Hur hittar jag billiga och bra mobilabonnemang?

Du hittar billiga och bra mobilabonnemang på vår sida om billigaste mobilabonnemanget. Med hjälp av tabellen på sidan kan du avgöra vilket abonnemang och vilket pris som passar bäst för just dig.

Vilket är billigaste mobilabonnemanget med fri surf?

I vår tabell över mobilabonnemang med fri surf kan du se vilket som är billigast just nu.

Får jag billigare mobilabonnemang om jag är 55+?

Ja, flera operatörer erbjuder billigare mobilabonnemang för seniorer och pensionärer som är över 55 år.

Kan jag köpa mobilabonnemang billigt inklusive telefon?

Mobilabonnemanget kostar lika mycket med telefon som utan. Däremot kan själva mobiltelefonen bli billigare om du köper den tillsammans med ett abonnemang.

Vilket är billigaste mobilabonnemanget med Iphone?

Jämför mobilabonnemang först för att hitta det billigaste. Sedan kan du skaffa en Iphone antingen hos operatören eller från någon annan återförsäljare. Nästan alla operatörer erbjuder Iphones tillsammans med sina mobilabonnemang.

Vilket mobilabonnemang är billigast att använda utomlands?

Det beror på vart du ska resa. Inom EU ska mobilabonnemanget kosta lika mycket att använda som i Sverige. För andra länder gäller särskilda prislistor, som du kan hitta hos operatören.

Finns det billiga mobilabonnemang utan bindningstid?

Ja, de allra flesta mobilabonnemang är utan bindningstid i dag. Därför går det relativt lätt att hitta ett billigt abonnemang där du inte binder upp dig till operatören.

Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Telekomskribent evelina.grenehed@mobilabonnemang.se