Telia Crowd Insights senaste analys visar att antalet långresor under Kristi Himmelfärdshelgen minskade kraftigt jämfört med förra året. Foto: MakDill/Shutterstock.com
RapporterNär Telia granskar svenskarnas resmönster under den föregående långhelgen visar det sig att de allra flesta håller sig till myndigheternas tvåtimmarsrekommendationer. På många håll minskade antalet långresor drastiskt jämfört med samma helg förra året, men man kunde däremot se en ökning av antalet resor inom eller i närheten av den egna kommunen.
Under den pågående coronapandemin har Folkhälsomyndigheten tagit hjälp av Telias tjänst Telia Crowd Insights för att få en bättre bild av hur svenskarna rör sig och reser i samhället – inom en stad eller mellan olika kommuner och regioner. Tjänsten analyserar anonym nätverksdata och presenterar statistik och exakta datapunkter, vilket har visat sig vara en viktig del i myndigheternas arbete med att hejda spridningen av viruset.
I Telias senaste analys, där man tittat på svenskarnas resmönster under Kristi Himmelfärdshelgen, ser man att de flesta verkar hålla sig till myndigheternas rekommendationer om att undvika resor längre än två timmar bort från den egna orten.
Färre långresor men fler hemestrar
Jämfört med Kristi Himmelfärdshelgen 2019 minskade antalet långresor kraftigt på sina håll. Resor mellan Stockholm och Lysekil minskade med 70 procent, mellan Malmö till Öland med 75 procent och mellan Nynäshamn och Visby med hela 90 procent.
Samtidigt ser man att antalet resor till närliggande områden och orter på många håll ökade jämfört med samma period förra året. Till exempel i Stockholms skärgård, där 58 procent fler resor gick till Dalarö, 35 procent fler till Möja och 25 procent fler till Djurö. Tittar man på västkusten gick 50 procent fler resor till Marstrand, 40 procent fler till Öckerö och 38 procent fler till Klädesholmen.
En resetrend som håller i sig?
Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia, menar att många svenskar, trots långhelger som påsk och Kristi Himmelfärd, lyssnar på det som myndigheterna rekommenderar när det gäller resande.
– Samtidigt är andelen som hemestrar betydligt högre än 2019. Snart är det midsommar då brukar många ge sig ut på vägarna och det ska bli intressant att se om trenden håller i sig, säger han i ett pressmeddelande.