Riksdagshuset i StockholmStaten äger idag 37 procent av Telia. Den 3 april ska det röstas i riksdagen om en försäljning av det svenska telekombolaget. Foto: Anette Andersen/Shutterstock.com

Företagsaffärer

Den 3 april ska det röstas om en försäljning av statens ägande i Telia, det rapporterar Di. De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna vill sälja då de anser att staten kan få för stor makt över marknaden om Telia växer sig starkare. Samtidigt kommer försvarsmakten med en varning om att en försäljning skulle få konsekvenser för rikets säkerhet.

Häromdagen kom nyheten att Sverigedemokraterna gjort en helomvändning gällande statens delägande i Telia. Sedan uppgifterna kom om att Telia skulle förvärva Bonnier Broadcasting har SD ändrat åsikt i frågan. De tidigare allianspartierna vill också sälja statens andelar och i och med att SD har svängt om skulle man ha majoritet i riksdagen. 

Enligt Dagens industri är partierna redo att rösta om en försäljning i riksdagen den 3 april.

Försvaret är kritiska till en försäljning

Några som är kritiska till en försäljning är det svenska försvaret. Försvarsmakten menar att en försäljning kan få allvarliga konsekvenser. Dessutom menar man att staten i detta nu sitter på verksamheter inom Telia som har betydelse för rikets säkerhet.

Det har redan tidigare varit aktuellt att sälja det svenska telekombolaget men då backade man med just hänvisning till Sveriges säkerhet.

Den post som staten sitter på utgör 37 procent av Telias aktier och värderas till 70 miljarder kronor.

Vill inte att Telia ska få för stor makt

Anledningen till att partierna inte vill sälja telekombolaget Telia har att göra med att man inte vill att staten ska få för stor makt över den svenska mediemarknaden. Staten har redan redan public service och om Telia genomför köpet av Bonnier Broadcasting blir bolaget än ännu större aktörer på marknaden. Idag är Telia en ledande aktör inom alltifrån tv, internet och telefoni.

Näringsminister Ibrahim Baylan hoppas dock att de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna ändrar sig.

– Jag hoppas att åtminstone de borgerliga partierna tar sitt förnuft till fånga. Sverigedemokraterna har jag inga förväntningar på när det gäller säkerhetspolitiskt ansvar, men de borgerliga borde släppa de ideologiska skygglapparna, säger han.