Mobilnät

Under 2017 har det beslutats att inom EU ta bort de tidigare höga roamingavgifterna. Ändringen innebär att du som använder din mobil utomlands oavsett om du har ett mobilabonnemang eller kontantkort ska kunna surfa utan extra avgifter. Även om det för de allra flesta kommer att fungera som avsett finns det även en del att tänka på innan man använder roaming inom EU. 

Slut på roamingavgifter inom EU

De nya reglerna ska underlätta för mobilanvändare inom EU att använda sin mobil när de reser. Lagen ska exempelvis underlätta för dig som är på semester i ett annat EU-land att surfa fritt och ringa hem utan extra avgifter. De som i nuläget redan har ett mobilabonnemang kan ha fått information om dessa ändringar av sin operatör. 

Tänk på! Ändringen gäller alla svenska mobiloperatörer, men enskilda operatörer kan ansöka om att få ta ut avgifter igen.

Ändringen gäller alla svenska mobiloperatörer, men operatörerna kan ansöka om att få dispens från detta om det finns en skälig grund till att de inte kan erbjuda dessa tjänster. I nuläget har dock ingen operatör undantagits från reglerna. 

Avgifter kan uppstå inom EU 

Det finns trots borttagandet av roamingavgifter en del faktorer som fortfarande kan göra att du måste betala en avgift vid användning av mobilen utomlands: 

  1. Fel” operatör. Om du använder mobilen inom EU gäller det att hålla koll på att du har en operatör inom landet. Om du befinner dig nära gränsen till ett land som inte är anslutet till EU kan du nämligen riskera att din mobil ansluter sig till en operatör i det landet. Ha därför koll på vilket operatör du använder när du befinner dig utomlands.
  2. Länder som inte är anslutna. Det finns vissa EU länder som inte är med i denna överenskommelse. Om du befinner dig i eller i närheten av Schweiz, Andorra och San Marino kan därför andra taxor gälla. 
  3. Begränsningar. Flera operatörer har begränsningar i hur mycket du kan surfa inom EU utan extra avgifter. Se därför till att du håller kolla på vad som gäller för ditt mobilabonnemang innan du reser. 

Utöver detta kan det som tidigare nämnts finnas operatörer som i framtiden får rätt att ta ut en tilläggsavgift för roamingen, var därför alltid uppmärksam på förändringar i ditt avtal. 

Innan du tecknar ett mobilabonnemang 

För dig som ska teckna ett nytt mobilabonnemang kan det vara smart att läsa mer om hur den operatörer hanterar de nya reglerna. Om du vet med dig att du ofta befinner dig inom EU kan det vara bra att teckna ett abonnemang hos en operatör som erbjuder en stor surfmängd även när du befinner dig utomlands. För att läsa mer om de olika operatörerna och deras olika avgifter och villkor kan du enkelt jämföra operatörer innan du tecknar ett mobilabonnemang.