Granskningar

Den svenska polisen anmäler landets största mobiloperatörer till Post- och telestyrelsen. Detta efter att operatörerna försvårat brottsutredningar genom att inte lämna ut trafikuppgifter. Enligt polisen har operatörerna därmed brutit mot lagen om elektronisk kommunikation.

Sveriges fyra största mobiloperatörer, Tele2TelenorTelia och Tre har anmälts av polisen till Post- och telestyrelsen, PTS. Polisen anser att operatörerna brutit mot lagen om elektronisk kommunikation, LEK, genom att inte lämna ut trafikdata vilket försvårat flera brottsutredningar.

Enligt LEK måste operatörerna lämna ut trafikdata i utredningar som kan leda till fängelse i minst sex månader. Lagen säger dessutom att uppgifter ska lämnas så ”informationen enkelt kan tas om hand”. Det har inte operatörerna gjort och därför har polisen beslutat sig för att göra en anmälan.

Terrordådet på Drottninggatan försvårades

Utredningen efter terrordådet på Drottninggatan försenades och försvårades då operatörerna inte ville lämna ut trafikdata som kunde tas om hand på ett enkelt sätt.

Polisen ville genom trafikdatan få reda på vilka Rakhmat Akilov haft kontakt med före och efter dådet. Dessa uppgifter fick man dock ta emot i datafiler som först fick bearbetas manuellt för att sedan analyseras. Bara analysen av telefontrafiken tog fem veckor.

– Som det fungerar nu är det inte rättssäkert. Vi måste bearbeta listorna manuellt och då finns alltid risk för fel. Vi skulle kunna hantera tre gånger så många ärenden om vi fick enhetliga listor, säger analyschefen på den Nationella operativa avdelningens, Noa, utredningsenhet Teresa Maric, till DN.

[Ads1]

Tele2 vill samarbeta med polisen men inte följa deras förslag

Polisen har tagit fram riktlinjer för hur operatörerna ska lämna ut trafikdata vid behov. En del har försökt ta till sig av dessa medan andra inte gjort det. Tele2 har exempelvis sagt till polisen att man är villiga att samarbeta men inte följa förslaget som man lagt fram.

– Vi har presenterat en lösning för operatörerna, men eftersom de inte följer den så gör vi nu en anmälan, säger Anna Olander Selldén, Noa:s jurist och verksamhetsexpert.

I höst kommer polisen vända sig till regeringen, vilken konstellation det nu kan tänkas bli, för att få till ändrade regler. Förhoppningen är att polisen själva ska få bestämma hur trafikdatan ska levereras av operatörerna.