Foto: Astudio / Shutterstock

Säkerhet

Telia säljer sin majoritetspost i Azercell till Azintelecom, ett telekommunikationsföretag ägt av den azeriska staten. Men prislappen på 2,2 miljarder kronor väcker frågetecken. Bolaget värderades så sent som för tio år sedan till 6,4 miljarder.

Det pris som Telias vd Johan Dennelind förhandlat fram för verksamheten i Azerbajdzjan är cirka en tredjedel lägre än vad aktierna ansågs värda för 10 år sedan. Nu hissas varningsflaggor för korruptionsrisker i affären.

Telia säljer Azercell till den azeriska staten

Telia har ägt 51,3 procent av telekommunikationsföretaget Azercell. Men nu har man alltså beslutat sig för att sälja sin andel till Azintelecom, ett bolag som grundades för tre år sedan och ägs av den azeriska staten. Telia säljer sin andel för 2,2 miljarder, vilket enligt SvD är betydligt lägre än 6,4 miljarder som bolaget värderades till 2008.

Experter varnar för korruptionsrisk

Flera experter hos SvD varnar nu för omfattande korruptionsrisker i affären. Enligt deras källor har Telia dessutom undvikit att bjuda in flera potentiella köpare i försäljningsprocessen. Vanligtvis brukar bolaget som säljer bjuda in flera potentiella köpare för att på så sätt säkerställa att man får det högsta möjliga priset. Bland annat ska ryska operatörer varit intresserade av Azercell men alltså hållits utanför processen.

– Telia hade bestämt sig sedan tidigare så affären är inte ett resultat av en strukturerad marknadsprocess där man tagit in bud från flera intressenter, säger en av SvD:s källor.

Civil Rights Defenders är kritiska till affären

Organisationen Civil Rights Defenders som arbetar för mänskliga rättigheter är kritiska till affären. De anser det vara anmärkningsvärt att man säljer till ett så rabatterat pris till ett statligt ägt bolag. Nu vill man att Telia förklarar varför man inte genomförde en öppen auktion av Azercell. Organisationens Euroasienchef Joanna Kurosz menar att Azerbajdzjan är välkänt som ett korrupt land och Telia agerar som att de inte kände till detta.

– Telias aktieägare, däribland de svenska skattebetalarna borde kunna förvänta sig mer av Telia. Bolaget fortsätter behandla människorätts- och korruptionsrisker som något som man kan bortse ifrån när bolaget gör affärer i Azerbajdzjan, säger hon.