Komponenter av fairphone 5 mot lila bakgrund.Fairphone 5 har tio komponenter som du själv kan byta ut och på så sätt öka telefonens livslängd. Foto: Fairphone

Lanseringar

Det var två år sedan som den holländska mobiltillverkaren Fairphone släppte Fairphone 4, men i mitten av oktober är det äntligen dags för tillökning i Fairphone-familjen. Enligt Mobil.se erbjuder Fairphone 5 förbättringar på alla plan, inte bara när det gäller prestanda utan även ur ett hållbarhetsperspektiv.

Holländska Fairphone sticker minst sagt bland tillverkarna på mobilmarknaden. Istället för att pumpa ut flera enheter varje år släpper Fairphone i regel en ny enhet med flera års mellanrum, vilket är helt enligt deras hållbarhetstänk och strävan efter att, som Mobil.se utrycker det, “förändra mobilvärlden”.

För två år sedan lanserades Fairphone 4 och snart är det dags för uppföljaren Fairphone 5. Enligt Mobilt.se kan vi förvänta oss förbättringar på samtliga områden.

Ovanligt systemchip med extra lång livslängd

Under  huven hittar vi det lite ovanliga Qualcomm-chipsetet QCM6490 (6 nm), som enligt Fairphone har extra lång livslängd. Därför garanterar tillverkaren fem systemuppdateringar under åtta år, dock med ambitionen att kunna erbjuda tio års support.

Mobilen kommer även med fem års garanti.

Oled-skärm och Sony-kamera

Fairphone 5 har en oled-skärm på 6,46 tum med 90 Hz i uppdateringsfrekvens. På baksidan sitter en dubbelkamera med sensorer från Sony. Huvudkameran och vidvinkelkameran har båda en upplösning på 50 MP, och ska jämfört med den tidigare modellens kamera ha bättre kalibrering och vara vassare på mörkerfotografering.

Större, men lättare och tunnare batteri

Batteriet i Fairphone 5 har en kapacitet på 4 200 mAh. Med andra ord större än batteriet i Fairphone 4, men ändå både lättare och tunnare. Dessutom är det en av mobilens tio komponenter som du ska kunna byta ut på egen hand.

Rekommenderat pris på 8 300 kronor

Fairphones femte mobil beräknas landa på marknaden den 16 oktober, med ett rekommenderat pris på 699 euro, det vill säga cirka 8 300 kronor. Av den summan går 29 kronor tillbaka till de som producerar komponenter och monterar telefonen i syfte att höja deras löner över minimigränsen.