Tre överklagar Net4Mobilitys 5G-vinst. Foto: Johan Johansson/ Pressbild

Artiklar

En auktion hos Post- och telestyrelsen har lett till att Telia, Telenor och Tele2 har budat hem största delarna av ett nytt frekvensband. Bandet i fråga räknas ge ett försprång i utvecklingen av 5G, något som Tre anser vara orättvist.

Ett åtråvärt frekvenstillstånd har auktionerats ut, och föga förvånande är det telekomjättar som haft råd att buda hem det. Auktionerna hölls av Post och Telestyrelsen, som är den statliga myndighet som ansvarar för elektronisk kommunikation. Sammanlagt får statskassan in nästan tre miljarder svenska kronor på affärerna.

Operatörerna Tele2 och Telenor gick samman i auktionen i sitt gemensamma Net4Mobility. Namnet står för att samarbete mellan operatörerna som pågått sedan 2009 i syfte att etablera sig med nationella nät. De vann två tillstånd om 2×5 Mhz FDD.

– Vår 5G-utbyggnad är både aggressiv och ambitiös, något som vi är stolta över. Det rikstäckande 5G-nätet kommer att ge ännu bättre yttäckning, en snabbare uppkoppling med minskad fördröjning och högre kapacitet vilket är en förutsättning för att allt fler enheter ska kunna kopplas upp, säger Stefan Jäverbring, CTO på Telenor Sverige.

Telia Sverige AB vann ett eftertraktat frekvenstillstånd på 2×10 Mhz FDD,

Tre kommer att överklaga beslut från PTS

Det fanns fler deltagare i auktionerna, och dessa är mindre nöjda med resultatet. Johan Johansson är vd för Tre och hans anser att auktionens utfall är oetiskt.

Han menar att frekvenserna är den mest grundläggande resursen för ett telekomföretag, och att dessa inte borde delas ut till högst bjudande. Han menar istället att PTS bör ha fördelat frekvensbandet jämt.

– Vi har tidigare påtalat att PTS gjort en bristfällig analys om effekterna för konkurrenssituationen på svensk telekommarknad. Vi avser därför att driva frågan vidare och få det rättsligt prövat, säger Johan Johansson.

[Ads1]

Utauktionerade frekvensbandet ger längst räckvidd

Tidigare har 700 Hz-frekvensen varit reserverad för myndigheter och räddningstjänster. Kritiken mot PTS kommer därmed inte enbart från Tre.

Rädslan ligger i att frekvensband kan överbelastas, och somliga anser att räddningstjänster bör prioriteras. PTS svarar dock med att en viss del av frekvensen kommer att sparas till myndighetsanvändning.

Dessvärre är 700 Hz det frekvensband som har längst räckvidd, vilket gör det ovärderligt när 5G-nät ska byggas.